Romanii din Rosarno, afectati de ciocnirile dintre imigrantii africani si localnici

Vineri, 15 Ianuarie 2010, ora 10:09
2179 citiri
Romanii din Rosarno, afectati de ciocnirile dintre imigrantii africani si localnici
Foto: EPA

Dupa manifestarile si protestele de saptamana trecuta dintre imigranti si autoritatile locale italiene, in orasul Rosarno linistea pare sa se fi asternut, iar putinii straini care au mai ramas, cativa marocani si romani, merg pe strada cu pasul grabit in speranta ca vor gasi totusi ceva de munca.

In micul orasel agricol imigrantii se lupta din rasputeri sa castige 15 euro pe zi muncind 12 ore la culesul citricelor, insa in urma conflictului de saptamana trecuta numarul lor s-a imputinat vizibil, comenteaza The Independent.

Multi dintre ei nu mai indraznesc sa iasa din casa, iar cei care o fac merg cu pasi grabiti si cu capul plecat. Se pare ca frica lor este justificata dupa ce luni noaptea masina unui barbat din Ghana a fost incendiata si localnicii au organizat un mars pentru a protesta fata de acuzatiile de xenofobie aduse la adresa lor de presa.

Politistii si magistratii italieni urmaresc acum peste 400 de filmulete preluate de la camerele de supraveghere pentru a vedea cine se face vinovat pentru violentele petrecute in intervalul joi-sambata si cum acestea au devenit cele mai grave incidente de acest gen petrecute vreodata in zona.

Localnicii cred ca incidentele violente au avut loc din cauza unui mix de xenofobie, criza economica si crima organizata. Violentele de saptamana trecuta au fost criticate si de Vatican.

"Am lucrat in Africa in zone de razboi. Dar cred ca conditia imigrantilor din Rosarno este mai rea, deoarece intr-o tara bogata din Europa asa ceva nu ar trebui sa se intample. Problema e ca acesti oameni sunt oarecum invizibili. Nu au statut, drepturi sau bani. Existenta lor este complet precara", a declarat Alessandra Tramontano, coordonator Medecins Sans Frontieres (MSF) in Italia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Edilul general, Nicuşor Dan, afirmă că PSD începe să se delimiteze de Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei la Primăria Capitalei, şi susţine că acest lucru corespunde cu orientarea...
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
#romani afectati scandal imigranti, #Rosarno Italia conflict imigranti , #diaspora romana