Romanii si bulgarii, exploatati in livezile britanicilor

Autor: Ana Ilie
Vineri, 10 Iulie 2009, ora 15:08
1987 citiri
Romanii si bulgarii, exploatati in livezile britanicilor

Romanii si bulgarii sunt exploatati de companiile britanice, care ii aduc la munca in livezi si ii platesc doar cu 45 de lire sterline pe saptamana desi le promit pana la 200 de lire.

Potrivit unei anchete a publicatiei The Independent, compania S&A Produce, care aprovizioneaza marile lanturi de supermarketuri britanice precum Tesco si Sainsbury's, angajeaza mii de muncitori est-europeni cu ajutorul unei vize speciale.

Romanii si bulgarii sunt atrasi de perspectiva de a castiga pana la 200 de lire sterline pe saptamana in livezile companiei din comitatele Herefordshire si Kent.

Muncitorii sunt platiti in mod oficial cu salariul minim de 5,74 lire sterline pe ora, o suma comparativ mare pentru strainii care castiga anual sub 3000 de lire pe an in tara lor, scrie publicatia britanica.

Insa fluturasii de salariu obtinuti de ziaristii de la Independent arata ca aceasta companie practica exploatarea crunta a romanilor si bulgarilor, platindu-i pe acestia cel mai adesea cu mai putin de jumatate din salariul minim - suma ramasa dupa ce ii taxeaza pentru tot felul de obligatii.

Potrivit unui fluturas de salariu al unui bulgar care culege capsune intr-o ferma din Brierley, Herefordshire, acesta a fost platit cu 45,12 lire sterline pentru 19 ore de munca - insemnand ca o ora i-a fost platita cu 2,37 lire sterline. Un alt angajat al aceleiasi ferme a primit 58 lire sterline pentru 22 de ore, echivalentul a 2,61 pe ora.

Cel mai substantial fluturas de salariu vazut de reporterul britanic arata ca o ora de munca a fost remunerata cu 4,43 de lire sterline pe ora.

Romanii si bulgarii (2.400 angajati in sezonul de coacere a fructelor) vin in Marea Britanie prin intermediul Schemei Guvernamentale de Muncitori Agricoli Sezonieri, primind o viza care le permite sa munceasca sase luni la o singura ferma.

Spre deosebire de alti est-europeni care au drepturi depline, romanii si bulgarii nu-si pot schimba slujba daca nu se inteleg cu angajatorul sau nu le place slujba respectiva.

Potrivit anchetei, S&A Produce, una din cele noua firme care opereaza in cadrul Schemei Guvernamentale, opreste din salariile muncitorilor romani si bulgari 31,33 de lire sterline lunar pentru cazare (in rulote sau alte forme de cazare improprii).

Culegatorii de fructe mai dau 2,75 de lire pe saptamana pentru "distractie" - inclusiv accesul la Internet pe calculatoare vechi de cel putin sapte ani, care functioneaza foarte rar.

Mai mult, compania incaseaza si o taxa de 35 de lire sterline pentru "indrumare" - ajutarea angajatilor sa-si faca programari la doctori, dentist, si asigurarea transportului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
#muncitori romani exploatati, #Marea Britanie muncitori , #diaspora romana