Romanii vor putea munci in continuare in agricultura, in Spania

Duminica, 07 Septembrie 2008, ora 09:35
1788 citiri
Romanii vor putea munci in continuare in agricultura, in Spania

Romanii care doresc sa lucreze temporar in Spania vor fi selectionati in continuare pentru munci in agricultura, informeaza RRA, citand surse din Ministerul spaniol al Muncii si Migratiei, dupa ce Madridul anuntase ca abandoneaza programele de recrutare de tipul celui pe care il avea si in Romania.

Biroul de presa al ministrului Muncii a confirmat pentru RRA ca masura privind reducerea la zero a contractelor temporare nu ii afecteaza pe romanii care muncesc in agricultura in Spania, anunta NewsIn.

Joi, ministrul Muncii si Migratiei Celestino Corbacho a anuntat o serie de masuri pentru a face fata crizei economice, intre care si renuntarea la contractele de recrutare in tarile de origine, motivand ca Spania are deja doua milioane si jumatate de someri.

"Nu mi se pare rezonabil ca pe o piata ca Spania, unde avem 2,5 milioane de persoane in somaj, sa recrutam oameni din tarile lor de origine", a adaugat Corbacho. "Cei 80.000 de oameni care urmau sa primeasca locuri de munca in Spania" in urmatoarele luni "vor fi dintre cei 2,5 milioane de someri", a subliniat el, potrivit AFP.

Dupa cateva declaratii contradictorii ale unor oficiali, ministrul a recunoscut ca exprimarea sa nu a fost prea clara si a precizat ca este vorba doar de anumite profesii,in timp cevicepremierul Maria Teresa Fernandez de la Vega a declarat ca metoda contractelor temporare este in continuare valabila.

Spania a incheiat acorduri de recrutare la sursa cu Romania, Polonia, Bulgaria, Mauritania, Maroc, Republica Dominicana, Ecuador si Columbia. Proiecte pilot au fost semnate si cu El Salvador, Honduras, Argentina, Senegal si Filipine.

Intre Spania si Romania exista un acord semnat in anul 2002, conform caruia agricultorii spanioli pot contracta temporar lucratori pentru diverse campanii.

In anumite zone ale Spaniei, imigrantii acopera aproximativ 80% din forta de munca necesara in perioadele de plantat si cules de capsuni, masline sau portocale. in perioada ianuarie-iulie 2008, 88.180 de straini au fost recrutati in tarile de origine, fata de 200.000 in total in anul 2007 si 180.000 in 2006, potrivit datelor Ministerului Muncii.

In Spania sunt inregistrati oficial 750.000 de romani, dar numarul lor real este estimat la peste un milion, potrivit cifrelor ambasadei romane la Madrid.

Economia spaniola este in pragul recesiunii, inregistrand o crestere aproape nula, o rata a somajului din ce in ce mai mare si un nivel ridicat al inflatiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu mai vreau să muncesc, dar am stomac". Ce îi ajută pe români să meargă înainte
”Nu mai vreau să muncesc, dar am stomac". Ce îi ajută pe români să meargă înainte
Toată lumea a fost afectată de scumpirile din ultima perioadă, mai ales cei care nu au beneficiat de salarii mai mari. Pentru a face față cheltuielilor mulți au renunțat la micile plăceri....
Care sunt cele mai vechi obiecte pe care le dețin românii. "Casa părintească construită de bunici în 1915"/ "O pereche de pantaloni din 1969"
Care sunt cele mai vechi obiecte pe care le dețin românii. "Casa părintească construită de bunici în 1915"/ "O pereche de pantaloni din 1969"
În timp ce unii fac eforturi să păstreze în locuințe doar strictul necesar, alții se atașează de diferite obiecte și le păstrează zeci de ani. Este tema de discuție deschisă de un...
#agricultura, #munca, #Spania, #romani , #diaspora romana