Situatia rromilor din toata Europa, dezbatuta marti in Parlamentul European

Luni, 19 Mai 2008, ora 21:00
2997 citiri
Situatia rromilor din toata Europa, dezbatuta marti in Parlamentul European

Parlamentul European va dezbate marti dupa-amiaza in plen situatia rromilor din Italia si din intreaga Europa, informeaza un comunicat publicat pe site-ul institutiei.

Dezbaterea nu figura pe agenda Parlamentului European, dar a fost adaugata la propunerea socialistilor, aprobata cu 106 voturi pentru, 100 impotriva si doua abtineri.

"Situatia este foarte dificila in Italia, dar nu numai in Italia", si-a explicat initiativa liderul grupului socialist din PE, Martin Schulz, care a precizat ca va intreba Comisia Europeana "ce a facut si ce va face in viitor" in acest dosar, relateaza postul de televiziune RaiNews 24 in pagina sa electronica.

"Vom cere o declaratie generala, care sa se concentreze asupra Italiei, dar care sa nu se limiteze numai la Italia", a subliniat Schulz.

Liderul grupului conservator din PE, Joseph Daul, ceruse ca aceasta problema sa fie dezbatuta mai intai intr-o comisie parlamentara.

Problema rromilor nu priveste doar Italia, fiind intalnita, desi nu la acelasi nivel, si in alte state membre. Extinderea UE catre Europa Centrala si de Est a pus statele fondatoare in fata problemei integrarii rromilor originari din aceste tari.

Un raport cerut de Comisia Europeana in contextul extinderii, in anul 2004, la tarile din Europa Centrala, sublinia deja situatia deplorabila a rromilor din Uniunea Europeana.

Ei sunt victime ale unei "discriminari rasiale si etnice pe piata muncii" si "traiesc peste tot in Europa, in locuinte mediocre, care se caracterizeaza prin formarea ghetourilor", se arata in text. Aderarea Romaniei si Bulgariei la UE, in 1 ianuarie 2007, nu au imbunatatit situatia.

Uniunea Europeana are fonduri consacrate integrarii rromilor, deveniti cea mai importanta minoritate etnica din UE. Comisia estimeaza numarul rromilor din Europa la trei sau patru milioane. Aproximativ 160.000 dintre ei locuiesc in Italia, dintre care 60.000 sunt originari din Romania, potrivit Opera Nomadi, o asociatie pentru ajutorarea acestei comunitati.

Dar, asa cum a recunoscut noul ministru italian de Externe si fost comisar european Franco Frattini, "Italia este singura tara europeana care nu a cerut fonduri UE pentru integrarea rromilor". "Luati in considerare faptul ca Spania a obtinut 60 de milioane de euro in acest sens in ultimii ani", a subliniat el.

"Autoritatile italiene nu au vazut prefigurandu-se problema rromilor. Au lasat-o sa se dezvolte, iar acum dau dovada de o gestionare nu foarte inteleapta", subliniaza un oficial european sub acoperirea anonimatului.

Daca aceste dispozitii vor fi adoptate miercuri, ele vor fi examinate indeaproape de Bruxelles, pentru a verifica daca respecta legislatia europeana care reglementeaza conditiile de expulzare si prevede dreptul la sejur pentru cetatenii europeni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

„Un tigru de hârtie”. Cum ocolesc lobbiștii mecanismul european de transparență
„Un tigru de hârtie”. Cum ocolesc lobbiștii mecanismul european de transparență
Registrul european de transparență pentru activități de lobby are lacune, arată un raport publicat miercuri, 17 aprilie, de Curtea de Conturi Europeană. Mecanismul, care ajută la informarea...
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Suceava a ales un preot să candideze pentru funcția de primar al municipiului Suceava. Cătălin Axinte este preot slujitor la Biserica Sf. Mina din...
#problema rromilor, #dezbatere, #Parlamentul European, #fond, #integrare, #xenofobie , #diaspora romana