Motivele pentru care mii de refugiati sunt blocati intre Franta si Marea Britanie

Miercuri, 29 Iulie 2015, ora 17:30
4961 citiri
Motivele pentru care mii de refugiati sunt blocati intre Franta si Marea Britanie
Foto: captura video Youtube/ InHocSignoVinces

Cateva mii de refugiati traiesc in conditii extrem de precare in tabara improvizata din Calais (nordul Frantei), asa-numita "jungla".

Au reusit sa ajunga in Europa, infruntand adesea mari pericole pe drum, doar pentru a sfarsi blocati in portul din nordul Frantei. O analiza a agentiei germane DPA incearca sa raspunda la intrebarea de ce atat de multi refugiati sunt dispusi sa-si riste viata pentru a trece in Marea Britanie.

"Pentru multi, Marea Britanie nu este atat mult-doritul El Dorado, cat mai degraba o decizie luata din lipsa de alternative", este concluzia asociatiei crestine de ajutor Secours Catholique, dupa chestionarea unor refugiati cu privire la motivele calatoriei lor. In sinteza, raspunsurile au indicat urmatoare motive:

Traficul prin tunelul de sub Canalul Manecii, perturbat de protestul unor imigranti

Criza refugiatilor in Franta: Sistemul de azil in Franta a fost puternic criticat, mai ales de comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, Niels Muiznieks.

Procesarea cererilor de azil dureaza mult, iar in centrele de cazare pentru refugiati exista locuri doar pentru mai putin de jumatate dintre solicitanti, ceea ce inseamna ca pana si refugiati cu acte legale sunt lasati in strada. In aceasta situatie, multi refugiati nici macar nu incearca sa depuna cerere de azil in Franta.

Situatia economica: Tarile din sudul Europei, unde multi dintre refugiati pun pentru prima data piciorul pe continent, au rate ridicate ale somajului. Franta continua sa raporteze cifre record de someri.

Economia Marii Britanii are o crestere solida, iar somajul este de doar 5,6%, de doua ori mai mic decat in Franta. Multi refugiati spera, de aceea, ca le va fi mai usor sa gaseasca un loc de munca in Marea Britanie.

Situatia refugiatilor in Marea Britanie: Imigrantii din Calais sunt adesea descurajati de conditiile din alte state ale Uniunii Europene, fie din lipsa locurilor de cazare, fie din cauza discriminarii sau a faptului ca foarte putine cereri de azil sunt acceptate.

"Conditiile de admisie in Marea Britanie sunt mai avantajoase decat in alte state europene", a explicat primarul din Calais, Natacha Bouchart. In 2014, in Marea Britanie 41% dintre cererile de azil au fost aprobate, un procent mult mai ridicat decat in Germania sau Franta. Cu toate acestea, mult mai putini solicitanti de azil reusesc sa ajunga in Marea Britanie. Organizatii de ajutor precum Crucea Rosie britanica subliniaza ca, in aceasta tara, legislatia in materie de azil nu este mai putin stricta decat in alte state.

Bariera lingvistica: Multor refugiati le vine mai usor sa vorbeasca limba engleza decat sa invete franceza, de exemplu. Unii mai spera ca prietenii, familia sau compatriotii aflati deja in Marea Britanie le vor facilita adaptarea la viata in exil.

Ignoranta: Multi oameni nu detin informatii suficiente despre regulile de azil in UE. Nu cunosc ce drepturi au sau unde pot gasi sprijin. Multe informatii vin din propaganda de la om la om: multi refugiati le-au povestit celor de la Secours Catholique ca primisera recomandari de alti imigranti care isi exprimasera dorinta ferma de a ajunge in Marea Britanie.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#refugiati Canalul Manecii, #refugiati Franta Marea Britanie, #imigranti Calais , #imigranti
Comentarii