Sufletele ratacite pe Marea Neagra: Cine sunt refugiatii care fug de razboi si cauta salvarea in tara noastra

Miercuri, 29 Aprilie 2015, ora 08:50
8317 citiri
Sufletele ratacite pe Marea Neagra: Cine sunt refugiatii care fug de razboi si cauta salvarea in tara noastra

Tragedia din Marea Mediterana de acum doua saptamani, cand peste 800 de migranti ilegali au murit dupa ce nava supraaglomerata pe care se aflau a naufragiat, a starnit dezbateri aprise despre soarta acestor oameni care incearca sa fuga din calea razboiului, inclusiv cei care vin in Romania pe Marea Neagra, in cautarea unei vieti mai bune.

Anul trecut, nu mai putin de 316 refugiati din Orientul Mijlociu si Africa si-au pus viata in pericol incercand sa vina pe Marea Neagra, in barci improvizate, nesigure, in Romania. Politia de Frontiera a precizat pentru Ziare.com ca in 2014 s-au inregistrat cinci astfel de cazuri de intrare ilegala in Romania.

Tragedie in Mediterana: 800 de imigranti morti, s-au gasit primii vinovati

Acesti oameni au fost "ajutati" de 11 calauze sa vina pe mare in tara noastra. Calauzele care i-au adus in apele teritoriale romanesti ale Marii Negre au cerut in schimbul "ajutorului" sume cuprinse intre 3.000 de euro de persoana si 10.000 de euro de familie.

"Totodata, in acest an s-a inregistrat un singur caz pe Marea Neagra, cand a fost depistata o ambarcatiune cu 70 de persoane la bord (68 de migranti si doua calauze) ", au precizat oficialii Inspectoratului General al Politiei de Frontiera (IGPF).

Cu nou-nascuti in barci improvizate

Cei mai multi dintre refugiati provin din tari precum Siria, Irak, Iran, Afganistan, Somalia si Pakistan. Acesti oameni, care considera ca nu mai au nimic de pierdut, risca inclusiv viata copiilor lor, unii dintre ei nou-nascuti, intrucat statisticile Garzii de Coasta arata ca migrantii au varste cuprinse intre cateva luni si 60 de ani.

"Ambarcatiunile cu care acestia se depalseaza pe Marea Negara sunt depistate prin Sistemul Complex de Supraveghere la Marea Neagra - SCOMAR, iar navele Garzii de Coasta le intercepteaza in zona de competenta si le escorteaza in porturile maritime din judetul Constanta pentru cercetarile specifice in astfel de cazuri", potrivit Politiei de Frontiera.

Insa procedura capata uneori o dimensiune dramatica. Se intampla ca politistii sa observe barcile cu imigranti cand acestia sunt deja in pericol.

Atunci, autoritatile romane pornesc intr-o misiune de salvare pe mare, iar refugiatii sunt preluati de nave ale Garzii de Coasta sau ale Agentiei Romane de Salvare a Vietii Omenesti pe Mare (ARSVOM).

"Dupa ce sunt adusi in siguranta la tarm, li se acorda un consult medical de specialitate de catre echipajele de pe ambulanta, iar daca starea de sanatate este buna sunt condusi la sediul Garzii de Coasta pentru audieri specifice si luarea masurilor legale ce se impun", au explicat reprezentantii Politiei de Frontiera.

Disperarea si fuga de razboi

Desi unii dintre ei vorbesc limba engleza, pe timpul audierilor politistii de frontiera apeleaza la traducatori autorizati sau interpreti. Cei mai multi dintre refugiati le spun agentilor in timpul cercetarilor "ca au recurs la aceasta metoda din disperare si ca au parasit tarile de origine din cauza conflictelor militare".

Cel mai reprezentativ caz cu refugiati pe Marea Neagra s-a inregistrat in luna septembrie a anului trecut, cand politistii de la Garda de Coasta au observat o barca ce avea la bord 132 de persoane (129 de migranti si trei calauze). Ambarcatiunea a fost identificata la aproximativ sapte mile marine de tarm. Era plina ochi, iar marea era agitata in acea zi. Viata refugiatilor atarna de un fir de ata.

Asadar, politistii au pornit in salvarea celor 132 de suflete, barbati, femei, dar si copii. Ei au remorcat ambarcatiunea in Portul Mangalia, toate persoanele fiind transportate in siguranta la tarm.

"Deplasarile pe Marea Neagra cu ambarcatiuni improprii si numarul mare de persoane aflate la bordul acestora le pun viata in pericol, respectiv ingreuneaza operatiunile de salvare pe mare, dar, pana acum, politistii de frontiera romani au intervenit de fiecare data cu succes", au asigurat oficialii IGPF.

Toti raspund penal

Fiecarui migrant care a incercat sa intre ilegal in tara noastra i-a fost intocmita de catre politisti o "lucrare penala sub aspectul savarsirii infractiunii de intrare in tara prin trecerea ilegala a frontierei de stat".

In acelasi timp, calauzele s-au ales cu dosar penal pentru trafic de migranti si trecere frauduloasa a frontierei de stat.

"Calauzele grupurilor de migranti sosite pe Marea Neagra au primit mandate de arestare din partea instantelor de judecata, unele dintre acestea fiind cercetate in stare de arest preventiv in momentul de fata, iar altele au fost condamnate la pedepse privative de libertate de pana la patru ani si jumatate si isi executa condamnarile in penitenciare din Romania.

De asemenea, ambarcatiunile folosite la traficul de migranti au fost indisponibilizate si s-a dispus sechestru asigurator asupra lor", ne-au explicat reprezentantii Politiei de Frontiera.

Acestia ne-au spus si ce se intampla cu refugiatii. In cazul in care solicita "o forma de protectie a statului roman, ei intra in procedura de azil si sunt preluati de catre Inspectoratul General pentru Imigrari".

Migrantii sunt transportati in centre speciale de primire si cazare, solicitarile acestora urmand sa fie analizate si solutionate, conform prevederilor legale. Mai exact, unii raman la noi, iar altii sunt trimisi inapoi in tarile din care au venit.

Dupa tragedia din Mediterana, la Bruxelles a fost convocat de urgenta un Consiliu European, la care a participat si presedintele Klaus Iohannis. In timp ce UE a decis sa tripleze fondurile destinate patrularii maritime pe Mediterana, Romania a fost acuzata ca se numara printre tarile reticente sa contribuie la rezolvarea crizei migratiei, intrucat a ezitat sa faca noi promisiuni pentru misiunea Triton de patrula pe mare.

UE va tripla fondurile destinate patrularii maritime in Mediterana - Iohannis, despre pozitia Romaniei

EurActiv: Romania, reticenta sa contribuie la rezolvarea crizei migratiei

Catastrofa in Mediterana: Tarile din UE, acuzate ca inchid ochii in fata mortilor de pe mare

Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
#refugiati Romania, #refugiati Marea Neagra, #imigranti ilegali Romania, #imigranti Marea Neagra , #imigranti