Berlinul a cheltuit 50.000 de euro pentru rromii din Romania in iunie

Vineri, 26 Iunie 2009, ora 17:41
852 citiri
Berlinul a cheltuit 50.000 de euro pentru rromii din Romania in iunie

Landul Berlin a cheltuit de la inceputul lunii iunie 52.450 de euro pentru adapostirea si repatrierea romilor, a anuntat in Parlament Heidi Knake-Werner, senator din partea partidului Die Linke.

Autoritatile germane din landul Berlin au cheltuit de la incepulul lunii iunie 26.000 de euro pentru adapostirea si ingrijirea romilor in diferite centre si alti 25.000 de euro pentru repatrierea lor cu avionul.

Die Tageszeitung (TAZ) precizeaza ca mai multe sute de rromi din Romania cu multi copii au fost gazduiti in aceasta luna in centrele din Berlin, acestia adapostindu-se initial ilegal in parcurile din oras.

Senatoarea Knake-Werner a justificat cheltuiala prin faptul ca este de datoria unei metropole ca Berlinul sa faca un astfel de gest umanitar. "Consider ca este potrivit ca o metropola de talia Berlinului sa reactioneze cand este vorba de astfel de cazuri umanitare", a declarat ea.

Propunerea partidului Die Linke de a acorda rromilor din Germania o suma de bani in numerar pentru a-i ajuta sa plece in tarile lor a starnit o serie de critici in Parlamentul de la Berlin, atat din partea partenerilor din coalitie, cat si din partea opozitiei, fiind considerata o oferta disperata, din lipsa de solutii.

Adultii rromi primesc, in cadrul acestui program, 250 de euro de persoana pentru repatriere si cate 150 de euro pentru copiii de peste 14 ani.

Popunerea ajutorului de repatriere pentru romi a venit din partea senatoarei Heidi Knake-Werner (Die Linke). Kurt Wansner, unul dintre purtatorii de cuvant ai CDU, a subliniat ca masura este o mare greseala.

"Trebuia sa le explicam romanilor, de la bun inceput, ca nu au nicio sansa sa obtina azil sau ajutor social in Berlin. Nu este acum o solutie sa ii invatam la cersit cu astfel de masuri speciale", a declarat Wansner.

Si Canan Bayram, de la Verzi, catalogheaza acei bani drept "o oferta irationala din lipsa de solutii" si militeaza, in schimb, pentru servicii de prim-ajutor si consiliere.

Membra Bundestagului Ulla Jelpke, tot de la Die Linke, consiera ca masura colegei Knake-Werner este problematica. Potrivit lui Jelpke, colega sa ar fi vrut "sa elimine rapid din drum" toate greutatile.

"Trebuia sa verifice toate conditiile din tara de provenienta a romanilor, pentru a vedea daca cererea de azil este intemeiata", a mai spus Jelpke.

La partenerii de coalitie, SPD, se aud, de asemenea, voci critice. Raed Saleh, unul dintre purtatorii de cuvant, considera ca ajutorul de repatriere este dovada ca autoritatile nu au putut sa gestioneze problema romilor. "Totul a decurs fara nicio coordonare", considera Saleh.

Si membra CDU Barbara John, experta pe probleme de integrare, isi face probleme in legatura cu strategia ce include ajutoare pentru repatriere.

"Ideea cu banii de repatriere este contraproductiva pentru rromi. De acum inainte, multi dintre cei care cersesc pe strazi sau spala parbrize la intersectii vor auzi comentarii ca incerca sa obtina bani din doua surse", spune John. Acesta atrage atentia ca cetatenilor UE nu le poate fi cumparat dreptul la libera circulatie, "indiferent care este suma".

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Berlin rromi Romania, #Berlin cheltuieli rromi , #Roma