Traumele copiilor romani adoptati de familii din Canada

Sambata, 08 Martie 2014, ora 19:26
14550 citiri
Traumele copiilor romani adoptati de familii din Canada

Sute de familii din Canada au adoptat copii din Romania la inceputul anilor '90. Afectati de conditiile precare din orfelinate, cicatricile lor sufletesti au fost adesea prea adanci pentru a putea fi total salvati.

Presa din Canada a publicat un material emotionant despre situatia acestor copii, care cuprinde detalii despre conditiile insalubre si indiferenta cu care erau tratati in Romania si modul in care acestea le-au afectat intreaga viata.

Cand Cortina de Fier a cazut in urma cu aproape 25 de ani, imaginile din aceasta zona au socat lumea: zeci de mii de copii romani locuiau in cladiri cenusii si reci, uneori inghesuiti si cate sase intr-un pat, potrivit The Spec.

Copiii nu stiau ce e mancarea solida si se hraneau singuri

Subnutriti si suferinzi, copiii tremurau in liniste pe saltele subtiri si jerpelite. Multi dintre acestia nici nu vorbeau si nici nu plangeau.

"Copii de trei ani nu mestecau pentru ca nu consumasera niciodata mancare solida", a spus Lucy LeMare, profesor asociat la Simon Fraser University de langa Vancouver.

Adesea, sticlele erau legate de paturile copiilor pentru ca acestia sa se hraneasca singuri.

"Nimeni nu avea grija de ei, nu ii hranea si nici nu ii tinea in brate. Daca copilul se descurca in aceasta situatie, bine; daca nu, acestia se imbolnaveau si mureau", spune LeMare.

Sub dictatorul roman Nicolae Ceausescu, numarul orfelinatelor de stat a sarit de 600 de institutii care nu aveau fonduri. Dupa ce acesta a fost executat in luna decembrie 1989, familii fara copii din Vest au venit in Romania pentru a adopta.

Peste 1.400 de copii romani, adoptati de familii din Canada in anii '90

Familiile canadiene au luat mai mult de 1.400 de copii din Romania in perioada 1990 - 1991, aproximativ jumatate dintre acestia provenind din orfelinate.

In ultimii 20 de ani, cercetatorii de la Simon Fraser au analizat modul in care acesti copii au evoluat. I-au studiat de cand erau foarte mici, apoi la scoala si in jurul varstei de 17 ani.

Au initiat acum un nou studiu cu speranta ca, la maturitate, fostii copii orfani din Romania ar putea fi capabili sa dezvaluie ce i-a ajutat si ce i-a impiedicat sa treaca peste traumele din copilarie.

Neglijenta a lasat urme adanci in sufletul acestor copii

Cercetarile efectuate pana acum au scos la iveala faptul ca cicatricile neglijentei timpurii au lasat urme adanci.

Cel mai recent studiu, publicat in 2007, a aratat ca 40% dintre copiii romani adoptati de familii canadiene au fost diagnosticati cu tulburari psihice, comparativ cu 15% dintre copiii canadieni care sufera de acest tip de probleme.

"Cand oamenii au vazut imaginile dupa prabusirea lui Ceausescu, s-au uitat la copii si au gandit: 'Iubirea este lucrul de care are nevoie copilul si voi iubi acest copil, iar totul va fi in regula", spune LeMare.

"Acest lucru nu este valabil intotdeauna. Nu intotdeauna totul este in regula, iar acesti copii au nevoie de mai mult decat de o familie iubitoare. Provocarile si dificultatile cu care se confrunta acesti copii fac sa fie greu sa le oferi o familie iubitoare, care sa ii sustina".

Cercetatorii spun ca aceste provocari sunt direct proportionale cu timpul pe care l-au petrecut copiii in orfelinate, iar efectele nu dispar in timp. Cercetarile au aratat ca atunci cand devin adolescenti, copiii au nevoie si de mai mult ajutor.

In timpul Revolutiei din 1989, Sonya Paterson se afla in Romania. In urmatorii ani, prin intermediul organizatiei caritabile pe care a infiintat-o, a ajutat 350 de familii din Canada si SUA sa adopte copii din Romania.

"A fost coplesitor", isi aminteste Sonya Paterson. "Copiii erau acolo in pijamalele lor micute sau in paturile lor, dormind in propriile lor excremente si in propria lor urina. Oribile conditii", a spus Sonya Paterson.

Cazul unei fete din Romania adoptata de o familie canadiana: cum a evoluat si cum a afectat-o viata din orfelinat

Sonya Paterson si sotul sau au adoptat-o pe Carmen in 1990. Cei de la orfelinat le-au spus ca fetita este irecuperabila. Sotii Paterson au insistat sa o adopte, iar acum Carmen are 28 de ani, este micuta de statura si cantareste aproximativ 50 de kilograme.

Carmen povesteste despre cosmarurile pe care le avea, despre dificultatile de a relationa cu ceilalti, despre dependenta de alcool si certurile cu prietenul sau soldate cu taierea arterei. In prezent, Carmen este foarte apropiata de mama ei. Acum este fizioterapeut si instructor de fitness.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Romania copii adoptati, #copii Romania adoptie Canada, #adoptie copii Romania , #romani Canada
Comentarii