Elite fara granite - Ei sunt Romania: Tanara masteranda din Hexagon, care vrea o cariera in negociere internationala

Duminica, 17 Noiembrie 2013, ora 13:03
8852 citiri
Elite fara granite - Ei sunt Romania: Tanara masteranda din Hexagon, care vrea o cariera in negociere internationala

Romania are o multime de tineri remarcabili. Auzim insa prea putine despre ei, iar pe multi nici nu ii cunoastem. Este si cazul Roxanei Bota, absolventa a unui program de master in cercetare in statistica la Paris si proaspat admisa direct in anul doi la un master de "Negociere si dezvoltare comerciala", tot in Hexagon.

Roxana Alina Bota este absolventa a Facultatii de Sociologie si Asistenta Sociala, Universitatea Babes-Bolyai, Cluj Napoca. In paralel, a urmat si seminariile Facultatii de Istorie si Filosofie, sectia Filosofie. Subiectul abordat si studiat in cadrul lucrarii de licenta in filosofie i-a permis sa acceada la o bursa Erasmus in al doilea an de master, in Etica Publica Contemporana, in cadrul UPEC (Universite Paris Est Creteil).

In prezent, este proaspat admisa direct in al doilea an la un master in "Negociere si dezvoltare comerciala" in cadrul ESM-A (Ecole Superiueure de Management en Alternace) Campus Paris, una dintre asa-numitele "ecoles de commerce" cu regim in alternanta (2 zile pe saptamana ai cursuri, iar 3 zile pe saptamana lucrezi intr-o companie in aria ta de studiu, pe o durata de 14 luni).

De asemenea, a absolvit in toamna un program de master cercetare in statistica in cadrul unui parteneriat intre 3 "grandes ecoles" EHESS-ENS-ENSAE ParisTech.

De ce Franta?

"Dupa prima experienta ca student international Erasmus, am decis sa imi prelungesc perioada de rezidenta in Franta, incercand sa ma integrez pe piata muncii.

Dificultatile intalnite mai ales din punct de vedere administrativ, cat si situatia economica zdruncinata de criza financiara din 2008, de unde si restrictiile pe piata muncii, m-au orientat spre inceprea unui alt master (prin statutul de absolvent de bac+5 de la o universitatea franceza ai drept de munca si rezidenta in Franta ", ne-a povestit Roxana Bota.

Printre criteriile pe care le-a avut in vedere pentru alegerea masterului enumera prestigiul scolii, programul propus, posibilitati concrete de aplicare a competentelor acumulate. "Astfel, am avut sansa de a fi acceptata in programul de master in statistica la renumita Ecole Normale Superieure Paris, Campus Jourdan, care prin parteneriatele sale ne-a conectat cu comunitatea de cecetatori in stiinte sociale de la EHESS Paris si cu specialisti in statistica si studii economice de la ENSAE ParisTech", adauga tanara.

Acest program, spune ea, i-a permis sa se dezvolte "atat pe partea de cercetare, cat si din punct de vedere profesional, alternand studiile cu misiuni de stagiu de parctica in cabinete de consiliere business, datamining si institute sondaje".

"Practic, aceasta etapa a constituit trambulina spre decizia de a ma reorienta si specializa si pe partea de management si negociere, largindu-mi astfel spectrul de oportunitati profesionale. Am ales ESM-A indeosebi pentru formula sa de studii in alternanta.

Avand un background teoretic solid, posibilitatea de transferabilitate a cunostintelor si competentelor intr-un mediu profesional si acumularea de experienta (paradoxal ceruta de recrutori tinerilor absolventi) in paralel cu studiile de specialitate, m-au convins ca aceasta formula poate contribui progresiv in conturarea viitoarei mele cariere", adauga romanca.

Sistemul de invatamant din Romania

"In primul rand, niciun sistem de invatamant din lume nu e perfect! Oriunde exista loc de imbunatatiri, ajustari, schimbari!", mentioneaza tanara, inainte de a spune cum vede un roman cu experienta internationala de studii sistemul de invatamant din tara noastra.

"In opinia mea, sistemul de invatamant romanesc este excelent din punct de vedere teoretic, insa are mari carente in adaptarea progamelor de studii pentru piata muncii actuale. E trist sa vezi absolventi de bac+5 care lucreaza in meserii sub calificarea lor teoretica, de cele mai multe ori din lipsa de experienta profesionala. Ar trebui ca universitatile sa ia in serios perioadele de practica, sa faca parteneriate cu mediul privat/institutiile statului, pentru a pregati efectiv fiecare student in viitoarea sa profesie.

Ar trebui sa existe o complementaritate ascendenta intre cele doua dimensiuni!

De asemenea, este si o chestiune de mentalitate colectiva. Masificarea invatamantului superior a dus la devalorizarea diplomei, atat a celei de studii superioare, cat si a celorlalte niveluri de competenta. Nu toata lumea e obligata sa faca studii superioare, poti sa ai un certificat de competenta profesionala, si sa fii un profesionist excelent in bransa ta! Ar trebui deci o schimbare brusca in mentalul colectiv, de exemplu nu fac facultatea de business doar pentru ca e la moda, desi nu voi aplica niciodata ce am invatat timp de 3 ani in licenta", crede Roxana Bota.

Student strain in Franta

In mediul academic, in relatia cu profesorii si colegii sai, atat la scoala, cat si la munca, nu au fost decat experiente pozitive, mentioneaza tanara.

"Calitatea ta ca si om, profesionalismul, seriozitatea, respectul fata de ceilalti transpar fata de orice stigmatizare a originii nationale. Dupa cum am mai spus, m-am lovit intr-adevar de anumite dificultati birocratice, dar care s-au rezolvat foarte usor odata intrat si acomodat in sistem", subliniaza tanara, precizand ca "in cadrul UPEC sunt foarte multi studenti romani, institutia avand parteneriate cu mai multe universitati din Romania, iar studentii romani sunt foarte apreciati aici".

Printre cei aflati in schimburi internationale, adauga Roxana, "studentii romani au cele mai mari note, sunt seriosi, nu au absente si sunt foarte indragiti atat de personalul admnistrativ, cat si de cel pedagogic".

"Cunoscand mai multe limbi straine, fiind deschisi si amabili, isi fac de asemenea nenumarate afinitati printre colegi si ceilalti studenti. EHESS este o institutie recunoscuta pentru gazduirea studentilor internationali in programe de cercetare la master si doctorat, insa in anul meu am fost singura romanca. Colegii ma asimilau in grupul studentilor din Europa de Est (bulgari, sarbi, ucrainieni, rusi) ca fiind ambitiosi si precisi.

Am intalnit in schimb cercetatori si doctoranzi romani in incinta Campusul Jourdan al Ecole Normale Superieure, extrem de apreciati in lumea academica", continua Roxana Bota.

Daca un tanar doreste sa faca cercetare, sa continue cu scoala doctorala in stiinte sociale, i-ar recomanda cu toata increderea EHESS: "Pe langa prestigiul scolii in sine, are numeroase parteneriate cu marile scoli de traditie din Franta si din strainatate, dispune de o retea de profesori, majoritatea cercetatori CNRS, si multe programe de burse private. Daca isi doreste sa fie operational in mediul profesional, ii recomand o scoala de tip 'ecole de commerce' sau programele in alternanta din universitatile de stat".

In ceea ce priveste tinerii care vor sa isi continua studiile in straintate, Roxana are cateva sfaturi: "In primul rand, sa nu isi piarda dorinta de visa, sa-si propuna obiective marete si sa fie consecvent in atingerea lor! Nimic nu e imposibil daca ai o vointa de fier! Insa e nesesar sa stii ce vrei, sa te cunosti pe tine insuti cat mai bine, sa stii ce ti se potriveste, ce ai vrea sa studiezi, ce ai vrea sa devii peste 10 ani, de exemplu.

Apoi, cu aceste obiective stabilite, vine si partea de cautare a universitatii, costuri, beneficii, detalii de viata cotidiana. Acest proces de mentorat identifica practic marea necunoscuta din ecuatia deciziei de a studia in strainatate, mai ales cu ajutorul celor care au trecut deja prin aceste experiente".

Din experienta sa de trai in strainatate de aproape 5 ani, tanara spune romanii din diaspora au un sentiment al dragostei de tara accentuat, sunt solidari cu evenimentele din tara, reactioneaza si sunt implicati in rezolvarea diferitelor polemici: "La Paris, steagul Romaniei a fost tinut cu mandrie de nenumarate ori, de unde pot sa spun ca mai ales romanii din strainatate sunt patrioti si nu si-au pierdut sentimenul de apartenenta la poporul roman".

Referitor la planurile de viitor, pe termen scurt isi propune sa fructifice la maximum oportunitatea de a studia la una dintre cele mai apreciate scoli de management din Hexagon. "Avand in vedere ca voi avea si sansa sa acumulez experienta profesionala, imi doresc sa-mi construiesc cariera in negociere internationala in paralel cu partea de cercetare in retele de putere in mediul de afaceri", incheie tanara.

In cadrul campaniei "Elite fara granite - Ei sunt Romania", Ziare.com, in parteneriat cu Liga Studentilor Romani din Strainatate, prezinta povesti ale unor tineri romani exceptionali, care au studiat sau inca studiaza in cadrul unora dintre cele mai prestigioase universitati din lume si care acum uimesc prin performante remarcabile in medicina, matematica, stiinte politice, economie, istorie, informatica sau biologie.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Roxana Bota tineri elite, #Roxana Bota Franta, #stdeunti exceptionali Romania , #romani Franta