Noi chiar nu avem nicio vina? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 18 Iunie 2014, ora 21:39
8396 citiri
Noi chiar nu avem nicio vina? (Opinii)

Agresiunea comisa la Paris impotriva cetateanului roman abandonat in coma intr-un carucior de magazin este o manifestare de bestialitate de nescuzat si de neacceptat indiferent de circumstante. Acest lucru este cred, dincolo de orice discutie, indiferent de pacatele tanarului astfel pedepsit.

Dupa cum incendierea masinilor unor familii de romani la periferia Romei este o alta manifestare inacceptabila si ingrijoratoare de rasism.

Sigur ca extremismul si rasismul sunt intr-o periculoasa ascensiune in toata Europa, cuantificabila in rezultatele euroalegerilor. Este si aceasta una dintre consecintele recentei crize economice, dar si ale faptului ca UE s-a dovedit incapabila sa gestioneze cele mai delicate aspecte ale unei extinderi mai rapide decat era pregatita sa faca.

Dar daca vrem sa fim realisti, intr-o lume cuprinsa de isterii, ar trebui totusi, poate, sa observam un lucru. Romanii nu sunt singurii est-europeni care lucreaza in Occident. Intalnim acolo si bulgari si polonezi etc. Nici ei nu sunt sfinti. Dar pare ca romanii au devenit principala tinta a xenofobiei si a violentelor extreme. Oare de ce?

Oare de ce Nigel Farage si-a centrat campania, insultatoare si stupida desigur, impotriva romanilor? De ce nu i-a vizat pe polonezi sau pe bulgari? Succesul pe care il are arata ca discursul sau are ecou, ca raspunde unei mentalitati suficient de extinsa incat sa poate fi considerata curent, mai ales daca ne uitam la scorul obtinut de UKIP la europarlamentare.

Sigur ca aceste campanii si mai ales violentele impotriva concetatenilor nostri, indiferent de etnie, ne revolta, dar in loc sa ne lamentam ar trebui sa privim cu luciditate si catre cauzele acestui fenomen si mai ales catre posibila noastra parte de vina.

O vina a fost indicata de Cristian Diaconescu intr-un interviu acordat recent Ziare.com: "Multi parteneri din Marea Britanie mi-au spus: 'romanii nu vin sa ne explice si atunci se aud doar vocile radicale'".

Politica noastra externa este foarte slaba, lobby-ul romanesc peste hotare este aproape inexistent, campaniile noastre de promovare fie lipsesc cu desavarsire, fie sunt atat de neinspirate incat nu conteaza. Cate un succes sportiv, precum cel al Simonei Halep, ce ne mai asaza intr-o lumina favorabila. In rest, numai de rau.

Apoi, cred ca trebuie sa admitem ca Romania face export de infractionalitate. Este un adevar care nu poate fi ascuns. De la infractionalitatea la cel mai inalt nivel, ca doar noi i-am trimis in PE si pe George Becali si pe Adrian Severin, la infractionalitatea de strada.

Sigur ca niciun furt nu justifica linsarea, asa cum s-a intamplat la Paris. Dar inteleg din marturiile de acolo ca omul chiar se ocupa cu asa ceva. A generat o oarecare exasperare, care nu scuza agresiunea, dar pe undeva o explica.

Se stie despre bandele de cetateni romani, in majoritate rromi, care fura, talharesc, cloneaza carduri, genereaza o stare de insecuritate acolo unde actioneaza. Nu sunt singurii care fac asta. Exista si francezi si italieni si britanici care fac asa ceva in propria lor tara.

Teoretic, fapta e aceeasi indiferent de cetatenia celui care o comite. Practic, insa, iritarea fata de infractionalitatea de import este intotdeauna mai mare. Una e sa te buzunareasca propriul copil si alta e sa-ti intre in casa un strain si sa-ti fure portofelul de pe masa.

Ceea ce vreau sa spun este ca refugierea intr-un nationalism intre indignat si plangacios e paguboasa. Nu ne foloseste la nimic sa ne vedem niste minunati imaculati, victime mioritice ale unor oameni rai, nedrepti si complet aberanti.

Cred ca ne-ar fi cu mult mai util sa ne uitam bine in oglinda si sa vedem unde este, care este partea noastra de vina pentu ceea ce se intampla. Daca noi am fi mai putin permeabili la infractiune, mai intransigenti cu respectarea legii, poate ca am exporta mai putin infractionalitate si in felul acesta am proiecta o alta imagine externa.

Daca stampila noastra de tara nu ar fi coruptia de la cele mai inalte niveluri ale statului, oare nu am fi altfel priviti in lume si nu am fi mai greu de anatemizat ca natie problema?

Cred ca acestea ar trebui sa fie intrebarile pe care sa ni le punem dincolo de o normala condamnare a oricarei agresiuni punctuale sau anatemizari in grup indreptata impotriva romanilor.

Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#agresiune roman Paris, #masini incendiate Roma, #roman linsat Franta, #infractori romani Europa , #romani Franta