O romanca de etnie rroma, printre cei mai buni elevi de scoala profesionala din Franta

Joi, 29 Martie 2012, ora 23:25
2532 citiri
O romanca de etnie rroma, printre cei mai buni elevi de scoala profesionala din Franta
Foto: AFP

O tanara romanca de etnie rroma, Cristina Dimitru, care locuieste in Franta fara acte de peste sase ani, a fost desemnata, pentru al doilea an consecutiv, unul dintre cei mai buni elevi ai unei scoli profesionale din Franta.

Cristina, in varsta de 18 ani, care a petrecut peste 18 luni intr-o rulota fara electricitate dupa ce a venit din Romania la Nantes (vest) in 2005 impreuna cu familia, inainte de a beneficia de conditii mai bune, a primit medalia joi in Senatul de la Paris, unde a avut loc ceremonia.

O romanca de 102 ani, eroina locala in SUA - vezi pentru ce a fost premiata (Video)

Dar ca si Linda Mihai, in varsta de 21 de ani, care a fost laureata la concursul din 2010, tot la categoria "curatatorie", in momentul in care a fost desemnata unul dintre cei mai buni ucenici din Franta, Cristina nu are documente legale.

"Chiar daca am muncit mult, nu pot gasi un loc de munca, nu pot obtine permis de conducere si nu pot cere o bursa pentru a ma inscrie la Bacalaureatul profesional", a declarat ea intr-un interviu acordat AFP.

Cererile de reglementare a situatiei familiei Cristinei, desi inserata - cei doi parinti ai ei lucreaza ca muncitori sezonieri in ferme legumicole si locuiesc in prezent intr-un apartament - au fost respinse.

In pofida a doi ani de intrerupere a scolarizarii, in perioada 2005-2007, a timpului necesar pentru a invata limba si mai ales de a avea conditii materiale care sa ii permita sa urmeze scoala, Cristina a comasat etapele si a reluat direct clasa a patra de colegiu in 2007.

La liceul Leonardo da Vinci din Nantes, unde a obtinut in iunie 2011 diploma pentru primul nivel de liceu profesional (CAP), ea i-a impresionat pe toti. "Este o tanara extrem de hotarata, care are o dorinta de insertie foarte puternica ", apreciaza directoarea Florine Durand.

O romanca de etnie rroma, la masa cu regina Elisabeta a II-a

"Trebuie subliniata si aprobarea familiei Cristinei, care a vrut ca o tanara din aceasta cultura sa poata avea aceasta diploma si sa poata fi independenta", a subliniat Durand.

Intrebata de AFP despre situatia administrativa a acestei tinere, prefectura din Loire-Atlantique a declarat joi dimineata ca studiaza dosarul.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#romanca etnie rroma Franta, #romanca Franta scoala profesionala, #Cristina Dimitru elevi Franta , #romani Franta