Ziare.com

Aventura mea germana: Janina Szarek - actrita

Miercuri, 13 Noiembrie 2013, ora 11:51

   

Aventura mea germana: Janina Szarek - actrita
In urma cu 32 de ani, Janina Szarek isi parasea tara natala, Polonia, unde, in calitate de actrita, era foarte cunoscuta. Curand dupa aceea s-a impus ca actrita si in Germania, chiar daca la inceput nu stapanea limba.

Ca regizoare si profesoara de teatru, Janina Szarek si-a deschis in 2004 propria scoala de teatru, germano-poloneza, la Berlin. Filosofia sa: omul si actorul sunt in centrul atentiei, nu povestea sau textul. Un concept apreciat de catre studentii care au ales intentionat aceasta scoala.

Janina Szarek a studiat actoria mai intai la facultatea din Cracovia, apoi la scoala de teatru din Varsovia. Dupa absolvire s-a angajat la "Teatrul Contemporan" din Breslau. Aici a lucrat sub indrumarea multor regizori polonezi renumiti peste hotare, de exemplu a lui Krystian Lupa sau Henryk Tomaszewski.

Piesa-cult "Nebunul si calugarita", a dramaturgului Stanislav Ignacy Witkiewicz, a fost prezentata inculsiv la televiziunea poloneza. Nu a uitat de unde a plecat: "Germanul de rand nu stie nimic despre Polonia. Vrem sa schimbam lucrul acesta. Dorim sa aratam mai mult despre tara si cultura noastra si sa spunem: suntem aici! Suntem altfel decat credeti".

Foto: Aventura mea germana (Da click aici sa vezi video)

Despre "Aventura mea germana"

Aproape fiecare al cincilea locuitor al Germaniei are origini straine. Oameni care au ales un nou inceput, departe de "casa", sau copiii acestora, nascuti si crescuti intr-un mediu cultural variat. Imaginea imigrantilor din Germania este dominata, inca, de multe clisee: negustorul iscusit, carciumarul prietenos sau menajera fara carte. Cu toate acestea, multi dintre ei sunt antreprenori renumiti, savanti sau minti creative. Intrati pe pagina "Aventura mea germana" si urmariti destinul unor oameni care si-au gasit o noua patrie in Germania.

Povesti de succes

Au venit ca specialisti, dizidenti, refugiati de razboi, muncitori sezonieri sau studenti: motivele pentru care oameni din Europa Centrala si de Sud-Est au ales ca destinatie Germania sunt cat se poate de diferite. Intrati pe pagina proiectului "Aventura mea germana" pentru a afla mai multe despre istoria emigratiei.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 364 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor