Aventura mea germana: Jovan Nikolic

Miercuri, 16 Octombrie 2013, ora 08:48
1668 citiri
Aventura mea germana: Jovan Nikolic

Jovan Nikolic a devenit din solicitant de azil un scriitor premiat in Germania. Asa s-ar putea rezuma pe scurt povestea sa de succes.

In urma cu 13 ani, s-a refugiat din cauza razboiului din Kosovo, din calea regimului lui Slobodan Milosevici, pe atunci la putere in Serbia. A primit azil politic in Germania, unde a reusit sa se impuna, cu mult noroc, dupa cum afirma el insusi, ca scriitor de limba germana. Si asta in pofida originii sale rrome, obiect de prejudecati inclusiv in spatiul occidental.

Despre ce scrie Nikolic: despre originea sa si despre patrie, despre vis si realitate. Drumul spre statutul de scriitor nu a fost usor. A ajuns mai intai la Berlin, de acolo a plecat spre Koln - viata de nomad, impotriva vointei sale.

Inca de mic copil a strabatut intreaga Iugoslavie, datorita parintilor: tatal sau a fost saxofonist, mama, cantareata. O viata grea pentru el si sora lui. Nu mai are acum imboldul de a o lua altundeva de la capat. In Germania, Jovan Nikolic a aruncat ancora.

Foto: Aventura mea germana (Da click aici sa vezi video)

Despre "Aventura mea germana"

Aproape fiecare al cincilea locuitor al Germaniei are origini straine. Oameni care au ales un nou inceput, departe de "casa", sau copiii acestora, nascuti si crescuti intr-un mediu cultural variat. Imaginea imigrantilor din Germania este dominata, inca, de multe clisee: negustorul iscusit, carciumarul prietenos sau menajera fara carte. Cu toate acestea, multi dintre ei sunt antreprenori renumiti, savanti sau minti creative. Intrati pe pagina "Aventura mea germana" si urmariti destinul unor oameni care si-au gasit o noua patrie in Germania.

Povesti de succes

Au venit ca specialisti, dizidenti, refugiati de razboi, muncitori sezonieri sau studenti: motivele pentru care oameni din Europa Centrala si de Sud-Est au ales ca destinatie Germania sunt cat se poate de diferite. Intrati pe pagina proiectului "Aventura mea germana" pentru a afla mai multe despre istoria emigratiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#aventura mea germana, #Jovan Nikolic Germania, #viata Germania, #romani Germania , #romani Germania