Ziare.com

Aventura mea germana: Onur Gunturkun - pionierul biopsihologiei moderne

Joi, 21 Noiembrie 2013, ora 09:52

   

Aventura mea germana: Onur Gunturkun - pionierul biopsihologiei moderne
Onur Gunturkun trece drept pionierul biopsihologiei moderne. Perceptie, asimilare si decizie - cum se produc, la nivel cerebral, aceste procese? Pentru cercetarile sale, Gunturkun a fost distins cu premiul Leibniz 2013, considerat cea mai inalta distinctie acordata oamenilor de stiinta in Germania.

Profesorul de origine turca de la Universitatea din Bochum este comparat deseori in mass media cu celebrul fizician Stephen Hawking.

"Sunt biopsiholog si vreau sa inteleg procesul cognitiv intelectiv. Gandim cu ajutorul creierului, deci acesta trebuie studiat mai intai. Pentru a gasi raspunsuri, analizez creierul uman si pe cel al porumbeilor. Si, pana acum, am descoperit cate ceva", spune el.

Savantul este imobilizat intr-un scaun cu rotile de la varsta de patru ani. S-a taiat la picior intr-o cutie de conserva ruginita si a facut poliomielita. A venit in Germania ca sa se trateze si a ramas aici.

"Daca nu s-ar fi intamplat asa, sigur as fi ramas in Turcia si n-as fi devenit om de stiinta. In ciuda tuturor incercarilor, n-as fi avut cum sa reusesc fiindca, in anii 70, in Turcia era in pragul razboiului civil. Universitatile nu erau pentru studenti cu dizabilitati. N-as fi devenit cercetator, ci functionar public", mai povesteste Onur Gunturkun.

Foto: Aventura mea germana (Da click aici sa vezi video)

Despre "Aventura mea germana"

Aproape fiecare al cincilea locuitor al Germaniei are origini straine. Oameni care au ales un nou inceput, departe de "casa", sau copiii acestora, nascuti si crescuti intr-un mediu cultural variat. Imaginea imigrantilor din Germania este dominata, inca, de multe clisee: negustorul iscusit, carciumarul prietenos sau menajera fara carte. Cu toate acestea, multi dintre ei sunt antreprenori renumiti, savanti sau minti creative. Intrati pe pagina "Aventura mea germana" si urmariti destinul unor oameni care si-au gasit o noua patrie in Germania.

Povesti de succes

Au venit ca specialisti, dizidenti, refugiati de razboi, muncitori sezonieri sau studenti: motivele pentru care oameni din Europa Centrala si de Sud-Est au ales ca destinatie Germania sunt cat se poate de diferite. Intrati pe pagina proiectului "Aventura mea germana" pentru a afla mai multe despre istoria emigratiei.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 712 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor