Cercetator german: Imigrantii romani sunt un castig pentru piata muncii

Sambata, 28 Decembrie 2013, ora 16:49
3671 citiri
Cercetator german: Imigrantii romani sunt un castig pentru piata muncii
Foto: Die Welt

In plina campanie de blocare a imigratiei saraciei, elita politica germana primeste un raspuns clar legat de efectele ridicarii totale a barierelor pe piata muncii pentru romani si bulgari de la 1 ianuarie 2014.

Cercetatorul german in probleme de migratie, Klaus Zimmermann, sustine ca ridicarea completa a barierelor pentru romani si bulgari este o oportunitate buna pentru piata muncii din Germania. "Cei mai multi imigranti din Romania si Bulgaria reprezinta o forta de munca calificata, precum medicii sau inginerii, de care Germania are imediata nevoie", noteaza in concluzia studiului sau directorul Institutului de cercetare a viitorului Muncii (IZA) din Bonn.

"Nu putem vorbi despre o migratie masiva din motive de saracie in sistemul social german. Este doar o creare iresponsabila de atmosfera", considera Zimmermann, citat de Die Welt.

"In ciuda ideilor preconcepute, romanii si bulgarii apartin deja de grupele de straini deosebit de bine integrate. Un sfert dintre ei au o calificare inalta. Rata somajului in randul lor este sub media generala din randul imigrantilor. O urmare a ridicarii barierelor va fi o crestere a numarului de imigranti din Romania si Bulgaria de la 71.000 la maximum 200.000.

In momentul actual lucreaza in Germania aproximativ 170.000 de persoane venite din Romania si Bulgaria. 70% dintre ei isi platesc constant darile la stat. Obligatia noii coalitii guvernamentale este sa le asigure cursuri de invatare a limbii, programe de integrare si calificare. Ar trebui creat un cadru legal care se previna abuzul de sistemele sociale, fiindca acestea sunt prea vagi", mai scrie sursa citata.

Pentru a proteja persoanele cu salarii mici, Germania a decis sa pastreze anumite bariere pentru muncitorii romani si bulgari. Acum, autoritatile locale se tem de repercusiuni de pe urma imigrarii.

"Nu este exclus ca pe langa cei care vin sa munceasca sa fie si multe persoane care se inscriu in ceea ce denumim migratia saraciei. Autoritatile locale germane nu sunt in masura sa rezolve problema migratiei saraciei din Europa", a declarat Gerd Landsberg, presedintele Uniunii oraselor si comunelor din Germania.

Presedintele partidului Die Grunen, Simone Peter, s-a saturat de campania dusa impotriva romanilor si avertizeaza de urmarile acestei "isterii si creari artificiale de panica".

"Cine vorbeste de o migrare in sistemul social ofera in primul rand resentimente rasiste si munitie partidelor si grupurilor de dreapta in a-si atinge obiectivele lipsite de scrupule. Imigratia ar trebuie tratata ca pe o imbogatire a vietii noastre socio-culturale", a declarat Simone Peter la Berlin.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban, preşedintele Forţa Dreptei, afirmă, după decizia coaliţiei de a-l retrage pe medicul Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei, că se vede totuşi şi o veste...
#Germania muncitori romani restrictii, #liberalizare piata muncii Uniunea Europeana , #romani Germania