Germania ne asteapta: Romanii nu sunt imigranti ai saraciei

Joi, 09 Ianuarie 2014, ora 17:02
4512 citiri
Germania ne asteapta: Romanii nu sunt imigranti ai saraciei
Foto: Deutsche Welle

Problema imigrantilor romani nu este dezbatuta numai in Marea Britanie, ci si in Germania. In tara Angelei Merkel atitudinea nu este la fel de reticenta. Mai mult, insitutiile statului sustin ca au nevoie de imigranti.

Reprezentantii Agentiei Federale de Ocupare a Fortei de Munca din Nurenberg sustin ca sosirea romanilor si a bulgarilor nu este un motiv de ingrijorare, scrie Deutsche Welle. Anul trecut, potrivit datelor agentiei, mai multi romani au sosit in Germania ca muncitori sezonieri in sectoare unde chiar era nevoie de forta de munca precum posturile din mediul agricol, mediul sanitar sau in gastronomie.

"Cei mai multi dintre bulgarii si romanii care sunt in Germania sunt imigranti care muncesc si nu sunt imigranti ai saraciei", a declarat Herbert Brucker, director la Agentia de Ocupare a Fortei de Munca din Germania.

Se estimeaza ca Germania ar avea nevoie acum de 1,5 milioane de muncitori datorita dezvoltarii demografice.

"Migratia nu ar trebui sa aiba o imagine proasta din cauza luptelor politice. Se cauta imigranti pentru dezvoltarea economica si pentru sistemul de asistenta sociala. Trebuie sa stabilim o cultura primitoare pentru imigranti. Este o sarcina pentru societatea noastra: pentru politicieni, biserica, sindicate si jucatorii economici", a declarat Martin Wansleben, director al Camerei de Comert si Industrie din Germania.

La ora actuala, 155.000 de romani si bulgari lucreaza in Germania. Rata somajului in randul acestora este mai mica decat in randul altor imigranti din tara.

"Astfel, odata cu ridicarea restrictiilor de pe piata muncii, avem acum optiuni de integrare mai bune pentru oamenii acestor doua tari", a declarat Heinrich Alt, de la Agentia Federala de Ocupare a Fortei de Munca.

Spacialistii din domeniu sustin ca, in general, romanii si bulgarii isi platesc contributiile la stat, iar problemel apar in cazul celor care raman si fara slujba si fara ajutoare sociale. Astfel, incidentele sunt mai frecvente in orase precum Duisburg, Dortmund, Berlin, Mannheim si Offenbach acolo unde procentul de imigranti este mai mare.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#imigranti romani Germania, #locuri munca Germania, #imigranti saracie Germania , #romani Germania