Romanii, unda verde pentru munca in Germania - adevarul despre "asaltul" migrantilor

Joi, 02 Ianuarie 2014, ora 15:15
6239 citiri
Romanii, unda verde pentru munca in Germania - adevarul despre "asaltul" migrantilor
Foto: Arhiva

De la 1 ianuarie 2014 bulgarii si romanii au acces total la piata muncii din Germania. Tot mai multi analisti se intreaba care vor fi consecintele acestui fapt.

Deutsche Welle propune cateva lamuriri venite din partea expertului in probleme de imigratie, Herbert Brucker de la Institutul pentru Studiul Pietei Fortei de Munca si Ocuparii. Eliminarea restrictiilor de munca pentru romani si bulgari nu presupune ca ei vor avea acces mai usor la ajutoarele sociale. Din acest punct de vedere, nu se schimba nimic. Pentru ei, noutatea vine din faptul ca vor avea noi oportunitati de angajare, crede Brucker.

Pana acum, romanii si bulgarii aveau dreptul doar la munca sezoniera in Germania, daca nu erau absolventi de studii superioare sau nu se specializasera in Germania. Acum, piata se deschide pentru toti. Analizele institutului amintit arata ca de aceasta facilitate ar putea beneficia 180.000 de oameni din cele doua tari.

Conform lui Brucker, acestia isi vor gasi de munca in Germania si vor plati, astfel, impozite si taxe statului german, ceea ce va face bine economiei germane. Temerile, ca oameni vor da navala in Germania pentru ajutoarele sociale, sunt nefondate, spune expertul.

Brucker crede ca romanii si bulgarii care vor veni in Germania isi pot gasi de munca in industria hoteliera si a restaurantelor, in sectorul serviciilor, in sistemul de sanatate si ca ingrijitori pentru oameni bolnavi. Procentul romanilor si bulgarilor care vor munci in agricultura va scadea, insa tot mai multi oameni din cele doua tari isi vor gasi de lucru in constructii, industrie, crede expertul.

Inalt calificatii au intaietate

Intrebat care este calificarea romanilor si bulgarilor care traiesc si muncesc acum in Germania, Brucker a raspuns: "de o parte sunt oameni inalt calificati, mai mult de 20% au studii superioare, iar alte aproximativ 18 procente se specializeaza in Germania, aici incluzand elevi si studenti".

"Vorbim, deci, despre oameni bine calificati sau despre cei care urmeaza sa obtina o calificare superioara, ceea ce le asigura sanse mari sa isi gaseasca de munca in Germania. De cealalta parte, peste 40 la suta dintre romanii si bulgarii care se gasesc in acest moment in Germania nu sunt calificati si lucreaza cu preponderenta ca muncitori sezonieri".

In jur de 35 la suta au studii medii si lucreaza ca asistenti medicali sau infirmieri.

Cu alte cuvinte, nu este nevoie sa folosim clisee despre romani si bulgari, din moment ce cea mai mare parte dintre ei are de munca in Germania, unde isi plateste impozitele. Acestia nu sunt imigranti ai saracei, ci migranti obisnuiti care muncesc, adauga expertul.

Referindu-se la temerea generala, ca romanii si bulgarii vor veni in Germania pentru ajutoare sociale, Brucker spune: "Doar 10 la suta dintre romanii si bulgarii din Germania primesc ajutoare sociale pentru somaj prelungit. Spre comparatie, 16 la suta din totalul strainilor din Germania primesc aceleasi ajutoare, alte 7,5 procente fiind germani. Nu astept ca procentul romanilor si bulgarilor care primesc ajutoare sociale sa creasca. Va fi exact invers: datorita noilor posibilitati, numarul asistatilor social poate scadea".

Brucker mai spune ca, in acest moment, numarul celor care abuzeaza de aceste ajutoare este foarte mic. El aminteste ca nu se poate vorbi despre o practica generalizata, ci de cazuri izolate. Este vorba de un total de 2000 de persoane in toata Germania, si nu de un fenomen de masa.

Nu sunt intemeiate nici temerile ca romanii si bulgarii vor veni in Germania pentru a primi ajutoare pentru copii. Doar 8,8 procente dintre romani si bulgari primesc astfel de ajutoare, in timp ce 15 la suta din totalul strainilor primesc astfel de ajutoare pentru copii, conchide expertul.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#locuri munca Germania, #piata munca deschisa Germania, #Germania romani migrare , #romani Germania
Comentarii
Poza grob
grob
rank 5
Se vorbeste despre romani, dar pozele sunt cu tigani.
Poza programer
programer
rank 1
Joburi fara diploma ...Daca aspiri mai mult ...IT o solutie viabila