Ziare.com

Tot mai multi romani si bulgari emigreaza in Monchengladbach

Joi, 17 Mai 2018, ora 16:29

   

Tot mai multi romani si bulgari emigreaza in Monchengladbach
La sfarsitul lunii martie 2018, in acest oras din landul Renania de Nord-Vestfalia traiau cu 72,4% mai multi bulgari si cu 50,7% mai multi romani decat la sfarsitul lui 2015.

Populatia din Gladbach este in crestere in ultimii doi ani si jumatate, lucru care se datoreaza mai ales imigratiei din sud-estul Europei, in special din Romania si Bulgaria. Asta reiese din datele puse la dispozitie de autoritatile locale din Monchengladbach si de cele din landul Renania de Nord-Vestfalia (NRW), cea mai populata regiune a Germaniei.

Potrivit municipalitatii din Monchengladbach, la 31 martie 2018, in localitate traiau 44.735 de straini. Cel mai puternic cresc grupurile etnice ale romanilor (2.791, cu 50,7% mai multi decat la 31 decembrie 2015), bulgarilor (2.446, plus 72,4%), polonezilor (4.143, plus 8,7 procente) si spaniolilor (1.749, plus 26,4 procente).

Monchengladbach este astfel printre orasele din landul NRW cele mai afectate de imigratia din sud-estul Europei.

Principalul motiv pentru imigrare: salarii mai bune

"Principalul motiv de relocare a acestor oameni, indiferent de calificarea profesionala, de la medici la muncitori, il reprezinta posibilitatile de castiguri materiale mai mari si conditiile mai bune de pe piata muncii din Germania", sustine municipalitatea din Monchengladbach.

Romanii si bulgarii se bucura din ianuarie 2014, in calitate de cetateni comunitari, de drept de munca nerestrictionat in toate tarile Uniunii. Adica au acces liber pe piata muncii si drept de a solicita ajutoare sociale, de genul ajutorului de somaj ("Hartz IV") sau alocatiilor pentru copii, cu conditia sa fie inregistrati ca locuitori intr-o localitate germana.

Administratia locala din orasul amintit spune ca relativ multe familii se muta din Bulgaria la Monchengladbach. "Acesti oameni vin mai ales din doua regiuni anume ale Bulgariei", spune responsabilul de profil de la primaria locala, Gert Fischer.

Din Romania, ar veni la Gladbach mai ales barbati singuri in cautare de locuri de munca. Nu se specifica o anumita regiune din Romania din care acestia ar sosi cu precadere. In orice caz, atat la romani, cat si la bulgari, cel mai des intalnite sunt cazurile de persoane singure care se muta la Monchengladbach, mai putin familii intregi.

Citeste si
Landul NRW sprijina un proiect de integrare

Din mai 2017, administratia din Gladbach desfasoara un proiect intitulat "Implicarea sociala si integrarea imigrantilor din sud-estul Europei". Planul vizeaza controlarea procesului migrationist.

Guvernul regional din landul Renania de Nord-Vestfalia sprijina acest proiect pana la sfarsitul lui 2019. Patru angajati ai administratiei din Monchengladbach, unii chiar vorbitori de romana sau bulgara, se ocupa concret de cazurile de imigratie din Europa de Sud-Est.

Activitatea de integrare ar trebui largita si interconectata cu alte structuri si proiecte, pentru "a putea acorda grupurilor vizate consilierea ampla de care au nevoie". In plus, trebuie eliminate "situatiile problematice" create "de grupurile de imigranti mentionate pe teritoriul orasului". Iar acesti angajati ofera "ajutor pentru integrarea mai buna a acestor grupuri aparte de imigranti".

Municipalitatea vrea sa poata estima mai bine cine anume din aceste tari alege sa vina la Monchengladbach. De unde provin mai exact acesti imigranti din Romania si Bulgaria? Unde locuiesc ei cand se muta in orasul german? Si cum ar putea fi integrati mai bine? Cum pot fi evitate problemele in tot acest proces?

"Aceasta presupune si sprijinirea activa a acestor persoane, atunci cand se inregistreaza ca locuitori ai orasului Monchengladbach", spune responsabilul local Gert Fischer. "Ne ocupam de oameni atunci cand ajung la noi".

Imigrantilor din sud-estul Europei li se ofera un ghid de integrare, cu o harta a orasului, cu oferte centrale de ajutor, proiecte de implicare a parintilor la scolile cu copii majoritar de origine straina, strategii de obtinere a unei locuinte si material informativ privind modul in care se separa gunoiul in Germania.

Andreas Gruhn


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre romania bulgari Germania
Sursa: Deutsche Welle

Articol citit de 9060 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Nu doar salariile

Probabil si asistenta medicala. Noua generatie a primit salarii mari dar nu stie sa trateze boli simple. Raspunerea unui arhitect, inginer se face cu inchisoarea in caz de esec dar ei iau si banii si ii apara si consiliile de raspunderea legala.

 

Si in felul asta cei cu functii cu raspundere

ca inginerii sau arhitectii nu primesc decat sute de dolari pe luna iar cei fara raspunderi cum sunt medicii mii euro.

 

Tipic Ziare.com

Erau 15 si au mai venit 7 deci s-a marit numarul cu 50 si ceva la suta.

 

Aualeu.. hamurabi etc.

vin singuri din Romanica si le lasa pe Mirande cu puradeii acasa! Apoi mai primesc si bani pentru vreo 10 copii chiar daca au numai 2-3.Trai domle!!

 

Vin la diasporeala,

cersit,bancomate,fier vechi,cabluri si prostitutie.Imi pare rau sa spun asta dar e cam tristul adevar.Mergeti in aeroport la Otopeni si vedeti cum sunt imbracati romanii,femei si barbati.Nici in cartierul rosu olandez nu sunt asa.Platforma pentru solutionarea online a litigiilor