Mii de romance sunt sclave in Italia. Ce face guvernul? Un centru de asistenta, o "platforma bilaterala" si info-chioscuri!

Sambata, 18 Martie 2017, ora 16:17
5064 citiri
Mii de romance sunt sclave in Italia. Ce face guvernul? Un centru de asistenta, o "platforma bilaterala" si info-chioscuri!
Foto: gov.ro

Saptamana trecuta, un reportaj The Observer scotea la iveala conditiile infioratoare in care traiesc si muncesc peste 7.500 de femei, in majoritate romance, in fermele din sudul Italiei, in special din Ragusa, considerat centrul exploatarii in zona.

Potrivit unei organizatii italiene pentru drepturile migrantilor, Proxyma Association, mai mult de jumatate dintre romancele care lucreaza in serele din sudul Peninsulei sunt obligate sa intretina relatii sexuale cu angajatorii lor. Aproape toate lucreaza in conditii de munca fortata si exploatare severa.

"Aceste femei lucreaza ca sclave pe camp si stim ca sunt santajate sa intretina relatii sexuale cu proprietarii fermelor si serelor, din cauza subjugarii lor psihologice", a explicat comandantul de Carabinieri din Sicilia, Guido Volpe.

Jurnalistii de la The Observer au discutat cu 10 romance care lucreaza la ferme din Ragusa. Toate au invocat agresiuni sexuale si exploatare, inclusiv lucratul cate 12 ore pe zi, in caldura extrema, fara apa, fara a fi platite. Ele sunt obligate sa traiasca in conditii degradante si insalubre, in cladiri izolate. Zilele lor de munca includ adesea violente fizice, amenintari cu arme si santaj.

Reportaj The Observer: Romancele care lucreaza la fermele din Italia - platite la negru, supuse la munca fortata si agresate sexual

Dupa aparitia reportajului, atat Ministerul Afacerilor Externe a informat ca va lua masuri, cat si Guvernul Grindeanu, care a anuntat ca va trimite o delegatie oficiala sa investigheze situatia.

MAE, prin Ambasada Romaniei la Roma si Consulatul de la Catania, a initiat demersuri pe langa autoritatile italiene privind situatia semnalata in presa referitoare la romance care ar fi fost abuzate la locul de munca in Italia, se arata in comunicatul MAE.

Premierul Sorin Grindeanu a dispus efectuarea unei vizite de lucru comune in Italia a reprezentantilor Ministerului pentru Romanii de Pretutindeni si ai Ministerului de Interne, intre 15 si 17 martie. Participantii: ministrul pentru Romanii de Pretutindeni, Andreea Pastirnac (foto), si un reprezentant al MAI, se arata intr-un comunicat al Guvernului.

Vizita a avut loc, insa comunicatul prin care se anunta masurile luate este o insailare de limbaj de lemn in care nu se anunta niciun fel de masuri concrete care sa fie de real ajutor situatiei dificile, inumane, in care traiesc mii de romance.

In comunicat se arata:

- Va fi infiintat un centru de sprijin si asistenta pentru persoanele susceptibile traficului si victimele acestuia, propunere venita de la delegatia romana (n.r. - in conditile in care politistii citati in reportajul The Observer spun ca "nu este usor sa investighezi sau sa opresti acest lucru, pentru ca femeilor le este, in majoritatea cazurilor, prea frica sa vorbeasca")

- va fi creata o platforma bilaterala, la care sa participe comitetele mixte regionale din Italia, alaturi de reprezentanti ai autoritatilor romane

- ministrul pentru Romanii de Pretutindeni, Andreea Pastirnac, a avut convorbiri la nivelul autoritatilor centrale italiene cu Maria Elena Boschi, ministru delegat pentru egalitatea de sanse in cadrul secretariatului de stat al presedintiei consiliului de ministri, si cu Vincenzo Amendola, secretar de stat la Ministerul Afacerilor Externe si al Cooperarii Internationale. Acestia din urma au reiterat sprijinul statului italian pentru initiativele propuse de reprezentantul Guvernului Romaniei, subliniind importanta si impactul comunitatii romanesti asupra dezvoltarii economice si sociale a Italiei, avand in vedere ca acestia insumeaza 20 % din totalul imigrantilor in stat.

- oficialii italieni au asigurat partea romana ca s-au luat masuri concrete in ceea ce priveste problema abuzurilor

- au fost prezentate elementele noii legislatii italiene adoptate recent impotriva fenomenului de intermediere in raporturile de munca, conceputa in ideea de a oferi un instrument real de protejare a muncitorilor straini in Italia

- au fost analizate extinderea cooperarii intre Ministerele de Interne ale celor doua state si deschiderea mai multor info-chioscuri care sa informeze comunitatea romana de pericolele abuzului in munca

- in contextul aceleiasi vizite, ministrul pentru Romanii de Pretutindeni a fost prezent, alaturi de reprezentanti de la Ministerul Transporturilor si de la Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, la Forumul Economic Romania-Italia, unde peste 100 de antreprenori din ambele tari au discutat despre oportunitatile de cooperare economica romano-italiene.

- demnitarul roman are programate si intalniri cu reprezentanti ai comunitatii romanesti din Italia si sa viziteze Episcopia Ortodoxa a Italiei

Deci, in timp ce mii de romance traiesc un iad in fiecare zi si reportajul The Observer a aratat exact unde si ce se intampla, iar autoritatile citate au confirmat conditiile de sclavie, umilire si abuz, delegatia din Romania se intoarce cu infiintarea unui centru de sprijin, o "platforma bilaterala", aprecieri pentru contributia romanilor la economia Italiei si crearea de info-chioscuri?

Si cu miile de romance plecate din tara ca sa castige bani pentru familiile lor, exploatate sexual, platite la negru si care, potrivit unui procuror italian, reprezinta un "fenomen enorm" cum ramane?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#romance exploatate Italia, #masuri guvern Grindeanu romance exploatate Italia , #romani Italia