Romanca, aleasa consilier in Italia: Sunt avantajata ca nu am fost contaminata cu politica romaneasca

Luni, 27 Mai 2013, ora 15:38
9327 citiri
Romanca, aleasa consilier in Italia: Sunt avantajata ca nu am fost contaminata cu politica romaneasca

Nona Evghenie a plecat in Italia in 2002, sa isi viziteze mama, si nu s-a mai intors in tara. Acum, romanca este casatorita in Peninsula, are doi copii, iar in 2009 a devenit primul consilier strain in administratia locala a orasului Padova, din partea Partidului Democrat.

Romanca originara din Targu-Neamt vorbeste acum, dupa mai bine de zece ani de la emigrare, despre patriotismul romanilor, despre discrimanare, dar si despre activitatea sa politica din Italia.

Drumul spre Italia si experienta emigratiei

"Am plecat spre Italia in februarie 2002 cu autocarul, pentru a-mi vizita mama si pentru a vedea cum se putea obtine o bursa de studii care sa-mi permita sa stau alaturi de familia mea. Ajunsa in Padova, am inteles imediat ca acesta era locul meu. Mai apoi, l-am cunoscut si pe actualul meu sot, iar ipoteza reintoarcerei in Romania practic a disparut", a povestit romanca pentru Ziare.com.

Citeste mai multe despre pe Romania ma dezamageste constant - Povestea unui game designer care a reusit in UK

I-au placut arhitectura, bucataria italiana si "aceasta serenitate a italienilor".

"Italienii se plang ca strazile nu sunt tinute in ordine pe cand mie, care veneam din Romania, mi se pareau imaculate, perfecte. De altfel, nu am simtit un soc cultural, pentru ca romanii si italienii sunt destul de apropiati din multe puncte de vedere", ne-a precizat Nona Evghenie.

S-a simtit bine primita de la inceput de italieni si nu a avut nicio problema de adaptare.

"Sincera sa fiu, situatiile de discriminare, de tensiune au inceput sa se simta mai mult incepand din 2007, dupa cazul Reggiani de la Roma (cazul Mailat - n. red.), urmarit apoi de un generalizat resentiment impotriva tuturor strainilor, din cauza crizei economice si a lipsei locurilor de munca pentru toti", a punctat Nona.

Inceput de viata politica

Intr-un anumit fel, se considera avantajata pentru ca nu a avut niciun contact cu politica romaneasca si, in acest fel, nu a fost "contaminata".

Citeste si Povestea pictoritei din Romania care a uimit Italia cu "arta de purtat"

"M-am apropiat de politica aproape in mod natural. Sunt licentiata in negociere internationala si visul meu era sa lucrez in diplomatie. Schimband tara si incepand totul de la zero, am inceput sa activez in randul asociatiilor culturale si de voluntariat, apropriindu-ma apoi de Partidul Democratic cand s-a aprins lupta impotriva criminalitatii romanilor, in 2007.

Astfel am aderat la PD in momentul crearii acestuia in octombrie 2007, gasind teren fertil participarii noi si inovative. Astfel candidatura la Primarie in 2009, candidatura la alegerile parlamentare din februarie precum si participarea la diversele alegeri interne ale partidului pot fi considerate un parcurs natural al pasiunii mele pentru politica", ne-a mai declarat Nona Evghenie.

Citeste si Din admiratoare a lui Iliescu, poeta de renume la New York: America e un animal mare si generos

Cele mai multe cerinte din partea romanilor sunt legate de locuri de munca si gasirea unei locuinte, lucruri insa care nu depind de ea.

Multi romani, considera Nona Evghenie, "nu au un simt al participarii civice, nu stiu sa-si ceara drepturile. Ne-a distrus, cred, experienta politica din Romania".

Am intrebat-o pe romanca din Piatra Neamt cum se pozitioneaza si fata de scena politica romaneasca.

"Sincera sa fiu, cunosc foarte putin din politica romaneasca. Pot doar sa spun ca aici, in Italia, am invatat sa disting persoanele in functie de calitatile lor si nu neaparat de apartenenta politica", a raspuns, scurt, Nona.

Romanii nu sunt patrioti, mai ales in afara granitelor

Citind presa italiana, nu putem sa nu observam o atitudine de intoleranta fata de straini, indeosebi fata de romani.

Citeste si Povestea scriitorului roman care impresioneaza Italia: Daca unul e bou in sat e bou si in oras

"Stim cu totii ca romanii nu sunt patrioti, mai ales in afara granitelor. Cred ca suntem cam egoisti, invidiosi, altii indiferenti. Imigratia spre Italia cred ca s-a calmat enorm sau chiar intrerupt, caci situatia economica a Italiei este destul de proasta. In plus, mesajele care vin spre exterior privind aspectele vietii emigrantilor in Italia nu sunt deloc satisfacatoare. In aceasta perioada sunt tari care sunt mult mai atractive.

Citeste si Iertati-ma ca nu sunt japonez - Incredibila poveste a lui George Moise Interviu

Tot mai des se prefera un serviciu in Romania, aproape de cei dragi, chiar daca prost platit. Nu stim cum va evolua situatia economica a Italiei. Cert este ca situatia politica nu da mult de sperat in acest sens. Intoleranta in schimb este fructul scaderii continue a nivelului de trai din Italia.

Criza declanseaza razboiul intre saraci, cum se spune in Italia. Daca adaugam si partide politice care instiga la rasism, mass-media tot mai deviata din cauza unei exigente exasperate de a vinde, situatia risca sa devina incontrolabila", a adaugat romanca.

Reintoarcerea in Romania

In tara natala, spune romanca, s-a "format profesional", iar in Italia a "inceput viata reala si profesionala".

"Nu pot sa stiu cum ar fi evoluat in Romania. Pot doar sa spun ca pana acum sunt satisfacuta din aceste puncte de vedere. Trebuie sa multumesc mai ales sistemului de invatamant din tara noastra.

Nu pot vorbi in acest moment despre o reintoarcere in Romania: fiii si sotul sunt italieni si, daca supunem la vot, eu pierd cu siguranta. Nu putem prevedea viitorul. Cert este ca avem cu totii posibilitati duble: am mentinut atat pentru mine, cat si pentru copii dubla cetatenie care ne-ar putea folosi enorm in viitor", a incheiat Nona Evghenie.

Citeste si Povestea romancei care nu da bani pe strada, dar face voluntariat in Uganda

Romania are cu ce se mandri in afara granitelor. Nu sunteti curiosi sa aflati cum au reusit conationalii nostri sa razbeasca departe de casa in diverse domenii? Ziare.com va prezinta in serial povesti de succes ale romanilor de peste hotare.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Nona Evghenie politician Padova, #poveste consilier romanca Italia, #roman politica Italia Nona Evghenie , #romani Italia