Senator PDL: In Italia romanii sunt indispensabili, in Franta sunt prigoniti - TV Ziare.com

Marti, 18 Octombrie 2011, ora 17:49
3331 citiri
Senator PDL: In Italia romanii sunt indispensabili, in Franta sunt prigoniti - TV Ziare.com
Foto: Ziare.com

Senatorul Viorel Badea (PDL) este convins ca romanii din Italia sunt vazuti "asa cum sunt", adica in marea lor majoritate ca muncitori si bine integrati in comunitate. In schimb, autoritatile din Franta au pornit o "ofensiva" cu caracter electoral impotriva cetatenilor de origine romana.

Invitat la TV Ziare.com, senatorul PDL, care este si presedintele Comisiei pentru Romanii de Pretutindeni a Senatului, a declarat ca principalele probleme cu care se confrunta romanii din diaspora sunt legate de dreptul la munca, la educatie, posibilitatea de a invata in limba materna, si totodata dreptul la cultura si reprezentare in administratia locala.

Urmariti AICI inregistrarea emisiunii cu Viorel Badea

"Romanii sunt vazut in Italia asa cum sunt. Din toate intalnirile cu autoritatile, romanii sunt indispensabili in Italia, 90% sunt considerati ca oameni foarte dedicati muncii lor, cu familii bine intemeiate, ca cetateni europeni, care au reusit de cand locuiesc in Italia sa isi protejeze familiile si sa isi gaseasca un loc bine definit", a declarat senatorul.

Intrebat cati romani sunt in Italia conform datelor oficiale, aceasta a spus ca potrivit autoritatilor in peninsula traiesc peste 1,2 milioane de cetateni de origine romana, dar din evaluarile facute pe baza informatiilor oferite de asociatiile si bisericile romanesti este foarte posibil ca numarul acestora sa fie si mai mare.

Senatorul PDL a mai precizat ca este greu de spus cat de multi romani revin in tara in aceasta perioada din pricina crizei cu care se confrunta Italia. "Unii revin in tara, altii din tara pleaca in Italia. Circulatia se resimte in ambele sensuri, nu putem face o evaluare a destinatiilor lor", a adaugat acesta.

Viorel Badea este convins ca cea mai dificila problema a romanilor din diaspora, si Italia nu face exceptie, este legata de accesul la serviciile consulare, motiv pentru care Guvernul, prin Ministerul de Externe, intentioneaza sa creasca numarul consulatelor. Totodata, autoritatile de la Bucuresti isi propun sa extinda programul educational pentru copiii din Italia. "Copiii au nevoie sa invete limba romana, istoria, geografia Romaniei, sa isi cunoasca traditiile si civilizatia", a subliniat el.

Ofensiva electorala impotriva romanilor din Franta

In opinia sa, romanii din Franta nu creeaza mai multe probleme decat in alte parti. "Tot acest haos generat de autoritatile de la Paris are o determinare strict electorala(...) Infractiunile pe care le fac romanii in Occident nu tin de marea infractionalitate, marile probleme in Franta le regasim mai cu seama in zona cetatenilor francezi originari din Magreb. Infractionalitatile comise de romani nu motiveaza ofensiva pe care au pornit-o autoritatile impotriva compatriotilor nostri", a tinut sa sublinieze Viorel Badea.

Restrictiile din Spania vor fi inlaturate in foarte scurt timp

Tot de natura electorala sunt, in senatorului Viorel Badea, si problemele cu care se confrunta mai nou romanii din Spania. "Guvernul socialist, pentru ca se apropie campania, avea nevoie de o masa de manevra pentru a le arata cetatenilor spanioli ca se ingrijesc de protectia lor", a afirmat senatorul roman, in opinia carora autoritatile de la Madrid au ingradit dreptul la munca al romanilor aflati in tara lor desi concetatenii nostri ar trebui sa aiba aceleasi drepturi ca si spaniolii, fiind cetateni europeni.

Call-center pentru romanii din Spania, functional de joi

Senatorul democrat-liberal s-a aratat extrem de increzator ca se va reveni asupra acestei situatii imediat ce Partidul Popular va castiga alegerile anticipate din Spania, in luna noiembrie.

"Noi am facut foarte multe demersuri, atat in contactele directe cu autoritatile din Spania, cat si la Bruxelles, si ele ne fac sa fim optimisti. In foarte scurt timp Spania va reveni asupra deciziei luate cu putin timp inainte de alegerile anticipate(...) Ea avea un caracter discriminatoriu pentru ca se referea numai la romani, cat si caracter electoral, fiind premergatoare alegerilor", a sustinut Badea.

Acesta s-a aratat convins ca noua putere care se va instala dupa alegeri la Madrid, respectiv Partidul Popular, va readuce totul la situatia anterioara, cel putin asa a reiesit din dialogul purtat de oficialii de la Bucuresti in cadrul intalnirilor cu colegii din familia Popularilor Europeni.

La Chisinau situatia e "sucita", speram ca pana joi sa se rezolve

In ceea ce ii priveste pe romanii din vecinatate, respectiv din Serbia si Republica Moldova, acestia se confrunta cu probleme de natura diferita.

Senatorul roman a declarat ca au fost date semnale autoritatilor sarbe ca, daca nu respecta drepturile minoritatii romane, in replica "Romania se va putea opune aderarii Serbiei la UE".

Totodata, exista un "interes major al clasei politice din Romania" in legatura cu ceea ce se intampla de partea cealalta a Prutului.

Astfel, peste 15.000 de dosare de acordare a cetateniei romane sunt rezolvate lunar, conform datelor Autoritatii pentru Cetatenie de la Chisinau. "Situatia evolueaza foarte bine, ne bucuram chiar daca situatia politica din Republica Moldova nu este tocmai comoda", a recunoscut acesta.

"La Chisinau, starea politica e destul de sucita(...)Speram ca, pana joi, partidele din AIE sa gaseasca un numitor comun pentru a putea pastra alianta salvatoare, cele trei partide reunite. (...) Noi oricum ne dozam foarte bine prezenta si eforturile in Republica Moldova, exista un interes major al clasei politice romanesti pentru monitorizarea situatiei din Republica Moldova", a mai declarat Viorel Badea.

Votul prin corespondenta, o necesitate

Revenind la problemele de ordin general cu care se confrunta romanii din diaspora, acesta a admis ca una dintre cele mai importante este capacitatea de a-si exercita dreptul constitutional la vot, motiv pentru care actuala coalitie de guvernare dezbate in mod foarte serios proiectul Legii votului prin corespondenta.

In acest context, democrat-liberalul a catalogat drept "usor aberanta" propunerea lansata anul trecut de presedintele PNL Crin Antonescu privind conditionarea dreptului la vot al romanilor din diaspora de plata unor taxe sau impozite in tara.

Antonescu vrea "vot fiscal" pentru diaspora, romanii de afara il pun la punct

"Asta ar insemna ca atunci cand votezi ar trebui sa ai certificatul cu tine, sa demonstrezi ca ti-ai platit impozitele(...) Ar trebui sa li se ceara asta si romanilor de acasa, nu poti sa ii discriminezi pe cei de peste hotare doar pentru ca sunt departe", a declarat Viorel Badea, subliniind ca nu i se pare corect ca romanii din diaspora sa fie luati in considerare "doar atunci cand trimit bani acasa".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Românii din Italia, loviți de criză. Suma trimisă la rudele din țară a scăzut cu 50 milioane de euro de la an la an
Românii din Italia, loviți de criză. Suma trimisă la rudele din țară a scăzut cu 50 milioane de euro de la an la an
În ultimii trei ani, sumele de bani trimise în țară de românii din Italia au început să scadă. Tendința a început în 2021, iar cifrele publicate de Banca Națională din Italia arată o...
Guvernul ar urma să țină o ședință într-un mare oraș din vestul României. Care este motivul deplasării
Guvernul ar urma să țină o ședință într-un mare oraș din vestul României. Care este motivul deplasării
Alfred Simonis, președintele interimar al Camerei Deputaților și candidatul PSD-PNL la Consiliul Județean Timiș a anunţat joi, 18 aprilie, că o şedinţă de Guvern ar putea avea loc...
#romani Italia, #romani Spania, #romani Franta, #senator Viorel Bade , #romani Italia