Vesti bune pentru imigranti: Copiii care se nasc in Italia ar putea dobandi automat cetatenia

Joi, 24 Noiembrie 2011, ora 21:23
3019 citiri
Vesti bune pentru imigranti: Copiii care se nasc in Italia ar putea dobandi automat cetatenia
Foto: Arhiva

Presedintele Giorgio Napolitano ii indeamna pe parlamentarii italieni sa modifice legea imigratiei, care le-ar permite copiilor imigrantilor, inclusiv ai romanilor, sa dobandeasca cetatenia automat, daca se nasc in aceasta tara.

"Strainii rezidenti in Italia contribuie la progresul si sustenabilitatea Italiei, iar asta e un adevar care nu poate fi negat. Prezenta imigrantilor, fie ca sunt romani, ucrainieni, filipinezi, indieni sau egipteni, a devenit de neinlocuit, fie ca ne uitam in sectorul economic sau in viata noastra de zi cu zi. Imigratia nu se rezuma doar la cei pe care ii vedem la semafoare, pe plaja, in taberele ilegale, asa cum simplifica mass media.

Imigratia este sinonima cu resursele, mai ales in tara noastra, care se afla in declin demografic. Cred ca este necesar ca legea din Parlament, care prevede ca toti copiii sa primeasca cetatenia italiana, indiferent de provenienta parintilor, sa fie adoptata cat mai repede", a declarat presedintele Giorgio Napolitano, informeaza Agora Vox.

Presedintele Italiei le-a mai transmis parlamentarilor ca societatea lor e alcatuita pe baza unor echilibre, care ar trebui mentinute, de aceea au nevoie si de imigranti.

"Societatea italiana este fondata pe mai multe echilibre. Aici vorbim de echilibrul intre generatii, echilibrul intre relatiile dintre regiunile din Nord si cele din Sud si echilibrul pe care il impun relatiile dintre italieni si imigranti. Cred ca acestea trebuie mentinute si imbunatatite", a mai precizat Napolitano.

In prezent, imigrantii reprezinta 7,5% din populatia Italiei, in evidentele oficiale figurand ca traiesc si muncesc legal 4.570.317 straini.

Discursul presedintelui Italiei este reflectat si de datele oficiale. De exemplu, un studiu publicat la sfarsitul lunii septembrie arata ca romanii se afla pe primul loc in topul imigrantilor care contracteaza un credit de nevoi personale in Italia.

Studiul realizat de Prestiti arata ca 13% dintre cei care isi iau un credit de nevoi personale, in Italia, sunt cetateni de alta nationalitate, iar dintre acestia 46,3% sunt romani.

Imigrantii veniti la munca in Italia, care reprezinta 10% din populatia tarii, asigura 11% din Produsul Intern Brut (PIB) al peninsulei, arata un alt raport realizat si prezentat la sfarsitul lunii iunie de Asociatia italiana de aparare a drepturilor consumatorilor (ADOC).

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#copiii imigranti romani cetatenie italiana, #Italia lege copii imigranti cetatenie italiana , #romani Italia