Ambasada M. Britanii: Am recrutat personal suplimentar pentru romani si bulgari

Marti, 15 Ianuarie 2013, ora 21:30
2333 citiri
Ambasada M. Britanii: Am recrutat personal suplimentar pentru romani si bulgari
Foto: Arhiva

UK Border Agency a recrutat personal suplimentar pentru a procesa aplicatiile primite din partea cetatenilor romani si bulgari, a precizat Ambasada Marii Britanii, in contextul stirilor privind perioada mare de asteptare pentru cei care aplica pentru un permis de munca.

Astfel, UK Border Agency, agentia britanica pentru controlul frontierelor, se incadreaza, in prezent, "in termenul maxim de procesare a solicitarilor, respectiv sase luni", precizeaza Ambasada Marii Britanii. "Acest lucru poate fi verificat si pe website-ul UKBA unde se anunta periodic ce dosare (din ce luna calendaristica) sunt in curs de prelucrare", se mai arata in raspunsul Ambasadei.

Pe site-ul UK Border Agency se mentioneaza faptul ca cererile sunt procesate in termen de sase luni sau chiar in aceeasi zi daca solicitantul se prezinta personal.

Madalina Ciobanu, studenta la jurnalism si relatii publice la University of the West of England (UWE) din Bristol, scria, la inceputului anului, in The Independent, ca legea britanica discrimineaza pe nedrept studentii din Romania si Bulgaria, desi aceste doua tari sunt membre ale UE.

Studenta din Romania acuza faptul ca, in prezent, perioada de asteptare pare a se fi prelungit la 9 luni in unele cazuri. "Procesul a devenit o loterie, iar cei norocosi si insistenti pot sa-si faca o programare la biroul public al UKBA, unde permisul de munca le este eliberat in aceeasi zi", nota Madalina Ciobanu.

Iulia Kosarevska, studenta bulgara in primul an la UWE, sublinia, in aceeasi publicatie, ca este "nedrept" faptul ca romanii si bulgarii nu beneficiaza de aceleasi conditii ca studentii din restul Europei. "Evident, noi nu putem concura cu studentii din Europa Occidentala, care primesc sume considerabile de bani de la parintii lor si chiar de la guvernele lor. Noi nu cerem Angliei sa ne dea bani, vrem doar sa avem dreptul sa muncim aici, deoarece vrem sa urmam (o forma) de educatie", spunea studenta bulgara.

Ministerul de Externe a facut demersuri pe langa autoritatile britanice si pe langa Comisia Europeana pentru a semnala situatia studentilor romani din Marea Britanie, care reclama durata mare pentru eliberarea permiselor de munca, a precizat recent MAE.

Referitor la declaratiile privind o noua limitare a accesului romanilor si bulgarilor pe piata britanica a muncii, misiunea diplomatica subliniaza ca "restrictiile aplicate cetatenilor romani sau bulgari privind dreptul de munca in Marea Britanie nu pot fi extinse dupa 31 decembrie 2013, conform legislatiei europene. Acest lucru a fost confirmat de ministrul britanic de Interne, Theresa May, anul trecut, pe 11 noiembrie".

Ministerul de Externe a precizat, la 9 ianuarie, ca a obtinut, in ianuarie 2013, asigurari din partea autoritatilor britanice privind respectarea legislatiei europene referitoare la liberalizarea accesului cetatenilor romani pe piata muncii din Marea Britanie, incepand cu 1 ianuarie 2014.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#romani bulgari Marea Britanie, #UK Border Agency romani , #romani Marea Britanie