Ambasadorul Dan Mihalache, despre romanii blocati la Londra: Si eu ce treaba am cu chestia asta?

Duminica, 10 Decembrie 2017, ora 17:47
9703 citiri
Ambasadorul Dan Mihalache, despre romanii blocati la Londra: Si eu ce treaba am cu chestia asta?
Foto: Arhiva Hepta.ro

Dan Mihalache, ambasadorul Romaniei la Londra, nu are cunostinta de situatia romanilor blocati pe aeroportul din Luton, dar spune ca rolul ambasadei este relationarea cetatenilor cu autoritatile, nu cu "meteorologia".

Romanii blocati pe un aeroport din Londra raman acolo pana luni. Reactia Wizz Air (Video)

"Si eu ce treaba am cu chestia asta, iertati-ma e o chestiune care se intampla, nu e in autoritatea statului sa se ocupe de zborurile care sunt anulate. Acum cred ca exageram putin.

Ce asistenta consulara sa dau eu ca ambasada unor oameni a caror zboruri se anuleaza din ratiuni meteorologice. Nu credeti ca am ajuns putin cam departe? ", a declarat Dan Mihalache.

Intrebat daca oamenii, care stau de sapte ore pe aeroport, fara sa fie informati cu exactitate daca vor pleca sau nu in cursul zilei, pot fi ajutati, Mihalache a raspuns: "Ajutati in ce fel? Sunt intr-o problema? Au o problema cu autoritatile? Asta e o problema a ambasadei, nu anularea unor zboruri din motive meteorologice, ceea ce mi se poate intampla si mie ca ambasador.

Cred ca oarecum am ajuns cam departe cu aceasta discutie cu asistenta consulara, cu lucruri care se intampla si care tin de cum zboara avioanele in lume. Ma interesez asupra acestui subiect, dar va spun ca nu voi da nicio asistenta nimanui caruia i s-a anulat zborul din motive meteorologice. Statul roman este responsabil de relatia cetatenilor sai cu autoritatile, nu cu meteorologia".

Cei peste 100 de romani blocati pe aeroportul Luton din Londra de sapte ore sustin ca au sunat la ambasada Romaniei in Marea Britanie, dar nu a raspuns nimeni.

Vasile Dale, unul dintre pasageri, a declarat ca mai multi pasageri au apelat numerele existente pe site-ul MAE.

MAE a transmis, insa, ca nu a cerut nimeni ajutor consular.

"Ambasada Romaniei in Regatul Belgiei si Ambasada Romaniei in Regatul Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord urmaresc indeaproape evenimentele legate de anularea unor zboruri catre Romania de pe aeroporturile din Londra si Charleroi, din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile.

Misiunile diplomatice au intreprins, in regim de urgenta, demersuri pe langa autoritatile competente in scopul obtinerii de informatii suplimentare si pentru a verifica situatia pasagerilor de cetatenie romana.

Pana la momentul de fata, niciuna dintre cele doua misiuni diplomatice nu a fost contactata de cetateni romani pentru asistenta consulara ca urmare a situatiei semnalate. Ambasada Romaniei in Regatul Belgiei si Ambasada Romaniei in Regatul Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord monitorizeaza cu prioritate situatia si mentin contactul neintrerupt cu autoritatile locale, fiind pregatite sa acorde asistenta consulara in limita competentelor legale", se arata in raspunsul MAE.

Ninsorile abundente au afectat toate zborurile din Londra, printre acestea fiind si cel Londra-Cluj-Napoca, al companiei Wizz Air. Acesta urma sa plece la ora 7:40 (ora locala) din Londra. In jurul orei 15:00, ora Romaniei, oamenii au fost din nou imbarcati, dar zborul a fost din nou anulat, deoarece pilotii depaseau orele de zbor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Mihalache romani blocati Londra , #romani Marea Britanie