Ambasadorul Ion Jinga, despre articolele din presa britanica: Nu mai e manipulare, e chiar rasism

Marti, 17 Decembrie 2013, ora 10:08
3867 citiri
Ambasadorul Ion Jinga, despre articolele din presa britanica: Nu mai e manipulare, e chiar rasism
Foto: The Telegraph

Ambasadorul Romaniei in Marea Britanie s-a aratat revoltat fata de faptul ca romanii sunt folositi acum drept "tapi ispasitori pentru orice nu merge bine in Marea Britanie".

Mesajul ambasadorului, publicat in Huffington Post, vine la doar cateva zile dupa ce mass-media britanica a transmis ca sunt de sapte ori mai multi romani arestati in Marea Britanie decat englezi, adica 183 din 1000 ajung pe mana Politiei.

"Articolul contine dezinformari incredibile care incearca sa manipuleze opinia publica. In urma publicarii acestui articol, Ambasada Romaniei a primit scuze de la Politia Metropolitana pentru modul in care declaratiile lor au fost distorsionate in presa", a scris Ion Jinga demontand articolul care a aparut in Daily Mail.

La fiecare 1.000 de romani care locuiesc in Londra, 183 sunt arestati

Potrivit oficialului, datele publicate de presa britanica, conform carora la fiecare 1000 de romani 183 sunt arestati, sunt false. Astfel, de fapt, este vorba de 13 romani la o mie, in timp ce cetatenii de nationalitate engleza ajung sa fie retinuti pentru incalcarea legii cu o rata de 26 la o mie.

Ambasadorul Ion Jinga i-a acuzat pe jurnalistii Daily Mail de rasism pentru ca desi a publicat exemplele a trei straini arestati, niciunul nefiind roman, au ilustrat articolul cu fotografii cu cersetori romani. "Aici deja nu mai este vorba de manipulare, ci este rasism. Intr-adevar, o parte dintre cersetorii din centrul Londrei sunt rromi romani, dar ei reprezinta doar o mica parte dintre cei care stau in zona si cersesc", a transmis ambsadorul Romaniei.

De asemenea, oficialul roman a tinut sa domoleasca temerile englezilor conform carora de la 1 ianuarie 2014, odata cu ridicarea restrictiilor de pe piata muncii pentru romani si bulgari, sute de mii de cetateni din tara noastra vor "invada" Marea Britanie.

Masuri disperate: Politistii britanici au venit in Romania sa ne spuna sa nu emigram

"Institutul de Democratie, un think tank american, a prezis ca 385.000 de romani si bulgari vor veni in Marea Britanie in urmatorii cinci ani. Permiteti-mi sa zambesc. Un sondaj realizat de BBC Newsnight arata ca mai putin de un procent din adultii din Romania ar dori sa isi caute de lucru in Marea Britanie. Studiul a aratat ca o mare parte dintre acestia au studii superioare si o varsta cuprinsa intre 25 si 44 de ani. Un alt sondaj condus de Infopolitic Romania a ajuns la concluzia ca doar 0,56% dintre romani si-ar cauta o slujba in Marea Britanie. In ambele evaluari vorbim de un numar de 15-20.000 de persoane. Un raport la Guvernului Marii Britanii estima in 2010 un numar de 8.000 de imigranti romani in 2014. De la 8.000 la 385.000 este o diferenta imensa speculata la maximum de presa tabloida si de partidul UKIP", a aratat Ion Jinga, pentru The Telegraph.

Oficialul a mai aratat ca Romania sustine orice aplicare a legii in Marea Britanie atata vreme cat este vorba despre o incalcare a ei, dar nu sustine limitarea dreptului de libera circulatie in spatiul Uniunii Europene. "Cred ca Regatul Unit are nevoie de Uniunea Europeana in aceeasi masura in care UE are nevoie de Marea Britanie", a concluzionat ambasadorul Ion Jinga.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#romani imigranti ambasador Ion Jinga, #ambasador Romania Marea Britanie, #Jinga presa britanica manipulare rasism , #romani Marea Britanie