Ambasadorul roman in Marea Britanie condamna rasismul: Dar cu olimpicii nostri vreti sa fiti vecini?

Miercuri, 21 Mai 2014, ora 13:16
6239 citiri
Ambasadorul roman in Marea Britanie condamna rasismul: Dar cu olimpicii nostri vreti sa fiti vecini?
Foto: Arhiva

Ambasadorul roman in Marea Britanie, Ion Jinga, a comentat afirmatiile lui Nigel Farage, liderul partidului nationalist UKIP, care a spus ca ar fi ingrijorat daca un grup de romani s-ar muta langa locuinta lui.

"Stiu ca multi britanici au fost socati de aceste remarci scandaloase, pentru ca este greu sa crezi ca in secolul al XXI-lea, in Londa, o metropola unde peste 100 de nationalitati traiesc in armonie, cineva ar putea exprima un astfel de credo politic", a scris Ion Jinga pe blogul sau de pe Huffington Post.

Farage recidiveaza: Nu am o problema cu romanii, am o mare problema cu Romania (Video)

Ambasadorul roman a sustinut ca declaratiile lui Farage au fost condamnate de clasa politica britanica, precum si de presa. Dupa ce a fost acuzat in nenumarate randuri de rasism, liderul britanic s-a scuzat spunand ca era obosit cand a facut afirmatiile despre romani, insa la cateva ore a revenit cu un material publicat in The Telegraph, in care asocia romanii cu infractiunile, a subliniat Ion Jinga.

"In ultimele 17 luni, o atitudine rasista a afectat viata si reputatia a mii de romani din Regatul Unit. Publicul britanic a fost speriat in continuu in legatura cu prezenta romanilor, care, in marea lor majoritate, sunt oameni muncitori si cinstiti, isi platesc taxele si contribuie la dezvoltarea acestei tari.

Cu tot respectul pentru compatriotii mei si pentru poporul britanic, este timpul ca aceasta campanie dezgustatoare sa se opreasca", a notat diplomatul roman.

Ponta, la CNN: Romania e o poveste de succes, nu o problema pentru UE

Datele prezentate de liderul britanic, infirmate de Politie

In scrisoare deschisa a lui Nigel Farange se preciza, printre altele, ca 92% dintre furturile din bancomate sau de pe carduri din Londa sunt comise de romani. Politia din Londra a negat vehement aceste cifre, sustinand ca induc populatia in eroare si nu sunt sustinute de statisticile oficiale, a mai mentionat Jinga.

Ambasadorul roman a vorbit apoi despre reusitele conationalilor sai din Marea Britanie, printre care si despre cei 300 de studenti de la Universitatea din Manchester, extrem de laudati de profesorii de acolo.

David Cameron ii raspunde lui Farage - nu ar fi ingrijorat daca ar avea vecini romani

Ion Jinga isi incheie editorialul cu un Post Scriptum, menit sa il determine pe Farage sa se mai gandeasca la afirmatiile sale: "Ieri (luni - n.red.) am primit o veste excelenta: echipa feminina de gimnastica a Romaniei a castigat noua medalii la Campionatul European de la Sofia; elevii romani au castigat sapte medalii la Olimpiada Internationala de Chimie din Rusia si o medalie de aur la Olimpiada Internationala de Filosofie din Vilnius. Cine ar vrea sa fie vecinii lor?", a conchis ambasadorul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#romani Marea Britanie, #Jinga romani Marea Britanie, #vecini romani Marea Britanie , #romani Marea Britanie