Ce cred romanii din Anglia despre ridicarea restrictiilor de munca: Foarte putine lucruri se vor schimba

Vineri, 27 Decembrie 2013, ora 12:45
5359 citiri
Ce cred romanii din Anglia despre ridicarea restrictiilor de munca: Foarte putine lucruri se vor schimba

Britanicii deja se tem de valul de romani care ar putea lua cu asalt regatul, in cautarea unui loc de munca, din ianuarie 2014, indata ce restrictiile se vor ridica. O publicatie britanica s-a gandit insa sa stea de vorba si cu niste romani care locuiesc si muncesc in Marea Britanie.

Astfel, Leonard Bacica, in varsta de 32 de ani, care lucreaza in Londra ca freelancer in teatru, unde are grija de lumini, povesteste ca, in cazul sau, Marea Britanie a fost aleasa datorita echipei de fotbal Manchester United. Recunoaste ca "suna prostesc", insa acesta a fost motivul. Ulterior, a si studiat la o universitate britanica, insa crede ca are o "afinitate culturala" cu Marea Britanie, scrie The Guardian.

In cazul sau, nu a fost deloc greu sa isi gaseasca de munca, avand un job la o luna dupa ce venise in regat. S-a angajat intr-o cafenea din nordul Londrei, fara sa stie prea multe despre restrictiile de munca. A ajuns insa sa munceasca in domeniul in care dorea, ca freelancer, prima comanda venind dupa doua luni. De atunci, insa, are de munca, declara el.

"Ne strica reputatia"

O alta romanca intervievata de publicatie este Cristina Coceban, de 22 de ani, studenta in Northampton. Aceasta povesteste ca un cumnat si sora ei au plecat din Romania, stabilindu-se in Marea Britanie in urma cu cinci ani. In ceea ce o priveste, admite ca si-a dorit sa ajunga in regat pentru sistemul educational britanic. Locuieste cu acestia si copilul lor, fiind intretinuta de ei. Cumnatul sau este sofer, iar sora lucreaza la Tesco.

"Bineinteles ca inteleg de ce unii britanici sunt speriati de faptul ca romanii vor putea sa lucreze fara restrictii in Marea Britanie. Si cumnatul meu simte la fel. Din prima zi in care a ajuns in Anglia a inceput sa munceasca si sa plateasca taxe. El si sora mea intotdeauna si-au platit taxele si nu au cerut vreodata ajutor de la stat. Spune: 'Nu vreau ca acei oameni sa vina din Romania si sa profite'. Imi doresc ca guvernul sa inaspreasca legile in acest caz.

Unii oameni nu inteleg ca nu toti romanii sunt la fel, insa exista unii din tara noastra pe care nici noi nu ii placem. Ne strica reputatia", a mai spus aceasta.

"Nu va fi nicio diferenta"

Samuil Marusca, de 29 de ani, care locuieste in Londra, a ajuns in Marea Britanie in 2009, pentru un masterat in lingvistica, in prezent predand. "Ca multi alti romani, am simtit ca Marea Britanie imi va oferi mai multe oportunitati", a explicat aceasta. "In mod surprinzator, am descoperit ca e mai simplu pentru mine sa intru un lumea academica in Marea Britanie decat in Romania", a mai spus aceasta.

"In opinia mea, foarte putine lucruri se vor schimba dupa ianuarie 2014, cand se vor ridica restrictiile de munca pentru noi. Nu va fi nicio diferenta din punct de vedere financiar pentru cei care primesc bani cash si nu ii afecteaza pe cei care au deja un permis de munca. Cei mai multi dintre romani vin in Marea Britanie doar daca au deja asigurat un job, prin contactele pe care le au aici.

Se intampla extrem de rar ca un roman sa vina in Marea Britanie, sa stea acasa trei pana la sase luni, sa invete limba, sa-si faca niste contacte si sa inceapa sa aplice pentru joburi, pentru simplul fapt ca asta implica niste costuri foarte mari", a mai explicat tanarul.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#ridicare restrictii romani Marea Britanie, #restrictii munca romani Anglia inuarie 2014, #legislatie romani marea britanie ianuarie 2014 , #romani Marea Britanie