Povestea pianistei Alexandra Dariescu, copilul minune al muzicii internationale

Joi, 06 Iunie 2013, ora 21:09
23933 citiri
Povestea pianistei Alexandra Dariescu, copilul minune al muzicii internationale

Alexandra Dariescu, o tanara din Iasi de numai 27 de ani, a fost declarata "regina pianului", reusind performanta ca la aceasta varsta sa aiba la picioare publicul, dar si criticii, care vorbesc despre ea ca despre o revelatie.

Pianista a plecat din Romania la 17 ani, ajungand, de atunci, sa cante pe cele mai importante scene ale lumii, fiind catalogata de prestigioasa revista BBC Music drept "o stea in devenire", iar criticii au numit-o "copilul minune al muzicii internationale".

Mica urmasa a lui Dinu Lipatti a inceput studiul pianului indrumata de mama sa, la varsta de sapte ani, a povestit Alexandra Dariescu pentru Ziare.com. Doi ani mai tarziu, ieseanca a debutat ca solist alaturi de Orchestra Simfonica din Chisinau, cand a concertat Mozart.

Poveste vieneza: Cum a ajuns o romanca pe prima scena muzicala a lumii

"Am inceput studiul pianului incurajata de mama mea si am fost instantaneu atrasa de frumusetea muzicii si de versalitatea pianului in special. Este vorba de foarte multa munca, de perseverenta, de a fi constant tot timpul in concerte, de a da tot ce ai mai bun in suflet atunci cand esti pe scena si bucuria aceasta de a impartasi muzica cu colegii de pe scena si cu publicul din sala", ne-a marturisit pianista.

Pana la varsta de 17 ani a studiat pianul la Iasi. In urma cu zece ani, a primit o bursa integrala pentru a studia in anul scolar urmator in Marea Britanie. Prin munca sustinuta si o atitudine pozitiva, Alexandra Dariescu a urcat scara succesului cu pasi siguri, iar ascensiunea sa a fost fulminanta.

Invitata la Carnegie Hall

Alexandra Dariescu a ajuns sa cante cu marile orcheste din Europa, in special cu Orchestra Regala, in Londra, unde si-a definitivat studiile, facand inclusiv masteratul, si unde locuieste acum. La varsta de 20 de ani, tanara romanca avea deja primul concert in America.

Unul dintre cei mai mari pianisti ai lumii, Andras Schiff, a ascultat-o pe artista si a fost profund impresionat de tehnica sa, invitand-o la Carnegie Hall, unde a concertat in 2012.

Citeste si Povestea pictoritei din Romania care a uimit Italia cu "arta de purtat"

"Am cantat si am avut ore cu cei mai inalti pianisti si profesori din lume, mi s-au organizat multe turnee si concerte aici, am avut posibilitatea de a colabora cu Filarmonica Regala din Londra sau cea din Liverpool", ne-a martursit artista.

Cum arata cariera Alexandrei Dariescu daca ramanea in Romania?

Romanca a colaborat si cu dirijori faimosi, precum Christopher Warren-Green, music director& conductor la London Chamber Orchestra, si Charlotte Simphony, care a dirijat muzica atat la nunta printului William, cat si la cea a printului Charles cu Camilla Parker Bowles sau la sarbatorirea de 80 de ani a reginei Marii Britanii.

Citeste si Din admiratoare a lui Iliescu, poeta de renume la New York: America e un animal mare si generos

Nu stie cum ar fi evoluat cariera sa daca ramanea in tara, insa precizeaza ca pianele foarte bune la care a avut ocazia sa studieze in strainatate au reprezentat un ajutor.

"M-a ajutat si faptul ca am studiat la piane foarte bune si dotarea Conservatoarelor de aici este mult mai buna decat in tara. Nu stiu cum ar fi fost drumul meu daca as fi ramas in Romania, dar tot timpul ma intorc cu foarte mare drag si chiar ma bucur atat de mult ca am fost invitata la Festivalul Enescu, pe 27 septembrie.

Vin impreuna cu orchestra Filarmonica din Londra, cu dirijorul Andrew Litton si vom concerta in Sala Mare a Palatului concertul pentru pian si orchestra de E. Grig", a precizat Alexandra Dariescu.

Planuri de viitor

Vineri, artista romanca isi va lansa al doilea CD, dupa un concert in prestigioasa Royal Albert Hall.

Citeste si Povestea scriitorului roman care impresioneaza Italia: Daca unul e bou in sat e bou si in oras

"Concertez la The Royal Albert Hall, una din cele mai prestigioase sali din lume, fiind prima pianista romanca ce concerteaza aici, alaturi de Filarmonica din Londra", ne-a spus Alexandra Dariescu.

Pe 14 iulie, va debuta alaturi de Vasile Petrenco - unul din cei mai mari dirijori, si cu Orchestra filarmonica din Liverpool. In ziua urmatoare, pe 15 iulie, va pleca in Elvetia, la Festivalul Verbier, unde se va afla pentru trei saptamani.

"Anul viitor sunt foarte multe concerte, si cu Orchestra Halle, care este cea mai veche orchestra de aici, am turneu in Africa de Sud, unde nu am mai fost niciodata, ma intorc in America, la Washington, si va fi lansat cel de-al treilea CD al meu", ne-a dezvaluit pianista.

Citeste si Comunismul si experienta emigratiei, prin ochii unei romance stabilite in SUA

"Rutina este in fiecare zi, presupune foarte multa munca si studiu inainte. Este ca la un sportiv, cred. Este vorba de studiu si apoi trebuie sa ma odihnesc foarte mult, pentru ca orice aparitie pe scena este un consum si fizic si psihic foarte mare de energie. De obicei, avem repetitii in dupa-amiaza concertului si incerc sa ma odihnesc inainte, dupa care mergem pe scena si dam tot ce e mai bun", a mai spus artista pentru Ziare.com.

In ceea ce priveste imaginea artistilor romani, Alexandra Dariescu crede "cei mai mari pianisti pe care lumea ii adora sunt Radu Lupu, Dinu Lipatti, Clara Haskil, la care aspira toti muzicienii. Din punctul meu de vedere, muzica clasica este foarte bine reprezentata de romani in strainatate.

Eu tot timpul ma prezint ca romanca, sunt mandra ca sunt romanca si lumea respecta acest lucru si respecta ca vin dintr-o traditie foarte frumoasa", a conchis Alexandra Dariescu.

Romania are cu ce se mandri in afara granitelor. Nu sunteti curiosi sa aflati cum au reusit conationalii nostri sa razbeasca departe de casa in diverse domenii? Ziare.com va prezinta in serial povesti de succes ale romanilor de peste hotare.

Catalin Cîrstoiu, despre bunurile nedeclarate: „Ce ați fi vrut, să merg cu bicicleta?”
Catalin Cîrstoiu, despre bunurile nedeclarate: „Ce ați fi vrut, să merg cu bicicleta?”
Candidatul PSD-PNL la alegerile pentru Primăria București, medicul Cătălin Cîrstoiu a declarat vineri, 29 martie, că el și soția sa au muncit de „le-au sărit capacele” pentru a avea...
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a anunţat vineri, 29 martie, că împreună cu echipa de la instituţia pe care o conduce, pregăteşte un proiect legislativ care va...
#Alexandra Dariescu pianista, #poveste Alexandra Dariescu , #romani Marea Britanie
Comentarii
Poza SC USL Felix SRL
SC USL Felix SRL
rank 1
Nu cumva o fi plagiat? Cum de este atât de valoroasă?