Corlatean, pentru BBC: Romania respinge stereotipurile britanicilor

Marti, 12 Februarie 2013, ora 17:35
2893 citiri
Corlatean, pentru BBC: Romania respinge stereotipurile britanicilor
Foto: The Guardian

Ministrul Afacerilor Externe din Romania, Titus Corlatean, nu este multumit de tonul dezbaterilor din jurul imigratiei romanilor si bulgarilor in Regatul Unit, asa cum a declarat pentru postul britanic BBC.

Romania respinge stereotipurile britanicilor, in timp ce multi muncitori romani nu sunt de acord cu ideea ca vor da navala in Marea Britanie, pentru o viata mai buna sau pentru anumite beneficii, de la 1 ianuarie 2014, noteaza BBC.

In acest sens, Titus Corlatean a comentat presiunile puse pe Guvernul britanic de a preveni un val semnificativ de imigranti care ar urma sa ajunga in Marea Britanie.

"Acest tip de dezbatere in societatea britanica este surprinzatoare si o regretam. Este destul", a declarat seful MAE de la Bucuresti, exprimandu-si in acelasi timp frustrarea fata de rapoartele care arata stereotipuri legate de romani - ca ar fi infractori sau gainari. Totodata, Corlatean a spus ca predictiile legate de un val de imigranti care vor sosi in Regatul Unit incepand cu 2014 sunt exagerate.

Acesta a subliniat ca multi romani muncesc in straintate, jucand un rol important in economiile altor tari, inclusiv in Marea Britanie. Sunt peste 2.000 de medici romani in aceasta tara.

"Ei nu sunt imigranti, sunt cetateni europeni cu drepturi depline", a adaguat ministrul de Externe, subliniind ca a discutat problemele legate de imigratie de cateva ori cu oficialii de la Bruxelles, inclusiv cu omologul sau britanic, William Hague.

"Am primit asigurari clare ca Regatul Unit va respecta libertatea de miscare a romanilor si bulgarilor si va respecta tratatele europene", a mai afirmat Titus Corlatean.

Romanii ar pleca si nu prea la munca in Marea Britanie

Exista deja aproximativ trei milioane de romani care muncesc in strainatate, in Uniunea Europeana, iar cei mai mult observatori de la Bucuresti afirma ca marea majoritate a celor care au vrut sa plece au facut-o deja. Destinatiile lor favorite sunt Spania si Italia, tari cu care romanii au legaturi lingvistice si nu numai.

Insa britanicii au estimat ca circa 50.000 de romani si bulgari vor ajunge in fiecare an in Regatul Unit, pana in anul 2019, cu consecinte importante pentru sistemul de locuinte si locurile de munca din aceasta tara.

"Oamenilor nu prea le pasa de ridicarea restrictiilor. Le pasa mai mult de agricultura, ar prefera sa-si deschida propria afacere aici. Stati linistiti, nimeni nu se duce in Marea Britanie, poate cu exceptia vacantelor", a spus Cristian, un locuitor din Peretu, un sat din Teleorman.

"As vrea sa lucrez aici in Romania. Dar daca nu este nimic aici si daca as putea gasi in contract serios in strainatate, atunci m-as duce", a spus si Alina.

Cifrele oficiale ale somajului din Romania sunt mai mici decat cele din Marea Britanie, insa statitisticile pot fi inselatoare, din moment ce aproximativ 30 la suta din forta de munca a Romaniei depinde inca de agricultura.

Un alt roman, Costin, descris drept "un tanar roman educat" s-a declarat optimist ca tinerii romani vor fi convinsi sa ramana in tara, arugmentand ca daca nu ar fi fost asa, el ar fi plecat deja pana acum.

"Cred ca avem o multime de oportunitati comparativ cu alte tari care sunt mai dezvoltate", a spus tanarul.

Tinerii romani vorbitori fluenti de limba engleza, cu mari ambitii, sunt departe de imaginea tabloida a romanilor care spera sa profite de ajutoarele sociale ale statului britanic. Romanii insista ca oamenii care intentioneaza sa abuzeze de sistem formeaza o mica minoritate a asa-zisilor imigranti, incheie BBC.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Titus Corlatean stereotipuri britanici, #Corlatean discutii William Hague, #Corlatean imigranti romani, #romani imigratie Marea Britanie, #romani munca Marea Britanie , #romani Marea Britanie