Ei sunt Romania Jurnalistul care a plecat sa scape de prejudecati si acum are grija de romanii din regat

Duminica, 01 Decembrie 2013, ora 16:14
2515 citiri
Ei sunt Romania Jurnalistul care a plecat sa scape de prejudecati si acum are grija de romanii din regat

E greu printre straini, spun multi dintre romanii plecati, dar daca gasesti, la distanta de tara, ceva care sa-ti aminteasca de partile bune lasate acasa, pe cineva care sa-ti vorbeasca limba, care sa te inteleaga si sa te sfatuiasca, totul se vede in alta lumina.

La Londra exista un ziar pentru romani, Gazeta de Romania, care are grija sa oglindeasca povestile de succes ale romanilor din regat, dar si pe cele de acasa. Ziare.com a stat de vorba cu redactorul sef al acestuia, Magda Ursu, o romanca plecata din tara in urma cu trei ani, care cunoaste perfect cititorul, ea insasi confruntandu-se cu problemele prin care trece acesta.

Despre prejudecatile de care se lovesc romanii in Marea Britanie, despre problemele cu care se confrunta acestia, dar si despre partile bune ale vietii in regat, ce nu merge in Romania si cum se vede aceasta de la distanta ne-a povestit jurnalistul, atat din experienta proprie, cat si din cea inmagazinata intrand in contact cu atatia oameni.

Romanii care vor sa ia calea Londrei ar trebui sa stie, intai de toate, ca daca incerci sa-ti faci o viata in regat "nu poti sa intarzii, nu intereseaza pe nimeni ce haine porti sau ce masina conduci sau cat de sexy esti... Trebuie sa fii serios, profesionist si sa muncesti foarte mult, nu poti trisa, nu poti cumpara oamenii sau examenele ca in tara... nu poti apela la pile, aici conteaza cine esti tu (nu parintii tai) si ceea ce stii sa faci", ne-a declarat Magda Ursu.

Cum s-a nascut Gazeta de Romania? A cui a fost initiativa? Era nevoie de o astfel de publicatie?

Ziarul a fost creat de Regina Cojocaru si Remis Pleinys, directorii companiei UJS Financial Ltd, ei aveau foarte multi clienti romani si au observant ca era nevoie de o publicatie care sa se adreseze romanilor si sa prezinte o alta fata a comunitatii, romanii care au realizat ceva aici, care au dat dovada de initiativa si curaj, care au ajuns sa aiba afaceri infloritoare, care pot fi un exemplu pentru ceilalti.

Care este scopul ei? Exista o misiune pe care simtiti ca o aveti?

Ziarul nostru ofera inclusiv sfaturi legate de ipotecile imobiliare, credite bancare sau despre cum sa-ti incepi o afacere. Multi romani de aici nu stiu engleza atat de bine sau nu au timpul necesar sa se documenteze singuri pe aceste teme. Ziarul nostru le vine in ajutor si in acelasi timp este o ocazie de promovare a firmei noastre, dar si a altor afaceri romanesti din Londra.

Ce tiraj aveti? Unde se distribuie ziarul?

Ziarul se distribuie gratuit, lunar, in zece mii de exemplare la toate magazinele romanesti din Londra si imprejurimi, dar si la unele magazine internationale, lituaniene, rusesti sau poloneze.

Colectivul redactional e format doar din romani? Cati sunt acestia si cum i-ati gasit?

Da, suntem patru romani, plus sefii nostri lituanieni, care ne ofera articolele pe teme de contabilitate, afaceri sau sfaturi legale.

Ce fel de mesaje primiti de la cititori? Care sunt principalele probleme cu care se confrunta romanii din Marea Britanie, din feedback-ul pe care il aveti dvs si, poate, din experienta proprie?

Cei mai multi romani vor sa munceasca cat mai mult, cele mai multe anunturi postate sunt legale de job-uri. In rest, primim in general povesti pozitive.

Mai sunt si exceptii desigur, nicaieri nu este simplu, in Marea Britanie te lovesti de multa birocratie, majoritatea romanilor au dificultati cand trebuie sa astepte mult pentru acte.

Din ce fonduri traieste Gazeta de Romania?

Din reclame.

Cum vad britanicii Romania si pe romani?

De cele mai multe ori te vad asa cum esti. Dar asta este parerea mea. Nu sunt chiar atat de plini de prejudecati. Sunt cateva publicatii care ne denigreaza, dar englezii sunt destul de toleranti si deschisi la minte. Desigur, ca peste tot, sunt si persoane care se lasa influentate de media, dar depinde de nivelul de educatie.

In plus ei sunt obisnuiti sa fie sceptici, dar si politicosi in acelati timp. Poate nu stiu ce sa creada cand le spui de unde esti, dar au bunul simtul sa nu ti-o arate. Daca ajung sa te cunoasca nu cred ca se mai pune problema sa te judece gresit. Poate doar daca le dai motive...

Ne puteti spune cateva prejudecati cu care se lupta romanii in regat? Ce e adevar si ce e mit ori minciuna (daca e cazul) in acestea?

Ca suntem tigani... sau cel putin majoritatea vor sa stie care este diferenta si daca tiganii sau rromii, (folosesc termenul tigani pentru ca ei nu zic rromi, in engleza, zic "gypsies") sunt discriminati in tara si daca asta este motivul pentru care vin in Marea Britanie.

Nu pot sa fiu obiectiva, eu am avut norocul sa cunosc britanici care nu m-au facut sa ma simt discriminata. Ba chiar, daca ziceam ca stiu ce parere are societatea de aici despre romani, incercau sa ma contrazica si majoritatea imi povesteau ori ca au vizitat deja Romania si le-a placut ori ca au foarte multi prieteni romani aici, in Londra. Cunosc un englez care are mai multi prieteni romani aici decat am eu, spre exemplu...

Ce ar trebui sa stie un roman care pleaca la munca sau studii in Marea Britanie? In ce puncte nu corespund asteptarile cu realitatea?

Ca nu poti sa intarzii, ca nu intereseaza pe nimeni ce haine porti sau ce masina conduci sau cat de sexy esti... Trebuie sa fii serios, profesionist si sa muncesti foarte mult, nu poti trisa, nu poti cumpara oamenii sau examenele ca in tara... nu poti apela la pile, aici conteaza cine esti tu (nu parinti tai) si ceea ce stii sa faci.

Care sunt "vedetele" Romaniei peste hotare? Despre cine vor romanii plecati sa citeasca din tara si despre ce romani citesc britanicii?

Britanicii sunt satui de vedetele lor, nu cred ca le vor pe ale noastre... vor oameni de cultura, vor sa afle ceva nou, interesant, de valoare... Cat despre romanii de aici, ei vor sa vada vedete de acasa in functie de preferintele fiecaruia.

Am fost placut impresionata sa vad trupe ca Negura Bunget si Dor de Duh concertand aici si avand succes. De asemenea, trupa Hot Cassandra este foarte bine primita aici. In plus regizorii si filmele din Noul Val al cinematografiei romanesti au fost toti bine primiti.

As indrazni sa va adresez dvs personal cateva intrebari, in calitate de roman plecat din tara. De cat timp locuiti in Marea Britanie si ce vi s-a parut cel mai dificil in procesul de adaptare?

Sunt plecata de trei ani, cel mai greu a fost la inceput, cand inca eram obisnuita cu tabieturile din Romania si stilul de viata de acolo. Pentru mine a fost greu pana cand am inceput sa-mi fac prieteni aici si, ulterior, un nou stil de viata. Mi-a fost greu, de asemenea, pentru ca am primit dreptul de munca abia dupa un an si jumatate.

De ce ati parasit Romania?

Pentru ca la momentul respectiv nu gaseam nimic de munca in presa, simteam ca ma plafonez si vroiam sa fac ceva nou. M-am inscris la o universitate din Londra si am fost admisa, asa ca am decis sa plec din tara.

Ce va lipseste cel mai mult de acasa?

Zapada (glumesc!). Bineinteles, parintii, apoi prietenii si dupa asta muntii si marea. Cel mai dor de acasa imi e cand aici ninge putin si se topeste imediat si imi aduc aminte de zapezile interminabile din tara. Si vara, cand vad imagini de acasa, de pe litoral.

De unde sunteti din Romania?

M-am nascut in Barlad, dar am locuit in ultimii aproape 10 ani in Bucuresti.

Va mai vedeti intorcandu-va in tara?

Sincer, momentan nu ma vad intorcandu-ma acasa, dar nu sunt genul care sa-si faca planuri pe termen lung. Nici inainte sa vin aici nu m-am gandit prea mult, asa ca nu se stie niciodata.

De la distanta privind, ce nu merge in tara, de ce pleaca atat de multi romani si de ce aleg Marea Britanie?

Ce nu merge in tara? Nu stiu daca mai este ceva care merge... ar fi prea multe de spus. Pana acum nu am crezut ca pot face ce mi-am dorit, ca pot studia ce vreau fara sa fiu judecata si ca ulterior o sa si pot trai din asta. Abia aici simt ca pot avea viata pe care mi-am dorit-o. Cred ca majoritatea spera la asta. Sau daca nu, majoritatea sunt cei care cel putin spera sa stranga bani muncind din greu si sa se intoarca in tara.

Oricat de jos ai munci aici nu vei fi niciodata tratat cu dispretul si prejudecatile din Romania. In plus, exista siguranta unui job, a unui contract de munca, a incasarii salariului la timp, ceea ce in ultimii ani, in tara, a devenit un lux.

Odata reintoarsa in Romania, exista ceva cu care nu ati mai putea fi de acord sub nicio forma, tipic Romaniei?

Cu mentalitatea promovata in ultimii ani in tara, nu mai conteaza ce faci sau ce stii, conteaza ce posezi si cum pozezi... cu nevoia de vedetism a unora...

Ce le transmiteti romanilor in prag de bilant pe 2013 si inceput de 2014?

Numai bine!

Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Klaus Iohannis, președintele României a transmis, vineri, 29 martie, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că România va rămâne profund implicată în procesul de adaptare...
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
#Gazeta de Romania ziar Londra, #ziare romanesti Marea Britanie, #romani probleme Marea Britanie, #prejudecati romani Marea Britanie, #romani Marea Britanie , #romani Marea Britanie