Elite fara granite - Ei sunt Romania: Romanca de la Royal Academy of Music, membra a Orchestrei de Tineret a UE

Sambata, 26 Octombrie 2013, ora 19:08
8823 citiri
Elite fara granite - Ei sunt Romania: Romanca de la Royal Academy of Music, membra a Orchestrei de Tineret a UE
Foto: Arhiva personala a Anei Popescu-Deutsch

Romania are o multime de tineri remarcabili. Auzim insa prea putine despre ei, iar pe multi nici nu ii cunoastem. Este si cazul Anei Elisabeta Popescu-Deutsch, o romanca de 20 de ani care studiaza vioara la Royal Academy of Music si face parte din Orchestra de Tineret a Uniunii Europene.

Ziare.com a stat de vorba cu tanara despre ce s-a schimbat de la primul sau concert, ce oportunitati i s-au oferit, odata cu plecarea din tara, admiterea de la prestigioasa scoala de muzica, dar si ce rol a avut in evolutia sa experienta internationala de studiu.

Una din etapele importante in evolutia sa, povesteste tanara, a fost turneul in Hamburg si imprejurimile sale, unde sustinut 8 recitaluri in 9 zile. "Aceasta a fost, de altfel, una dintre primele sale participari la concerte in afara granitelor Romaniei. Muzicienii alaturi de care am fost, fiind mai mari si mai experimentati, m-au invatat cum sa-mi diversific interpretarea si m-au ambitionat sa lucrez mai mult pentru a le atinge nivelul", marturiseste Ana Popescu-Deutsch.

Alta etapa importanta a fost colaborarea cu orchestra europeana de tineret (EUYO), unde a intalnit muzicieni de renume international care i-au facut cunoscute noi metode de vioara. "Ultima si una dintre cele mai importante realizari a fost intrarea la Royal Academy of Music din Londra, unde am intalnit un profesor extraordinar langa care sunt si astazi", adauga tanara.

Experienta de la Royal Academy of Music

Participarea la orchestra europeana de tineret i-a influentat cel mai mult alegerea conservatorului: "Am cunoscut acolo tineri de pe tot continentul si am aflat astfel informatii despre institutiile la care studiau. Din tot ce am auzit, Royal Academy of Music mi-a captat atentia cel mai mult. M-a fascinat ce am auzit despre modul de predare, atmosfera si materiile academice.

Admiterea a constat dintr-o proba la vioara, un interviu, proba la pian, la teorie muzicala, si inca doua materii din domeniul muzical (armonie, intrebari-eseu). M-am prezentat bine, tinand cont de cate emotii aveam. Cand am aflat ca fusesem propusa pentru auditia de bursa m-am emotionat si mai tare, pierzand partiturile acompaniatorului, pe mine prin Academie... Nu stiam pe atunci ca totul avea sa fie bine", rememoreaza tanara.

Cum e sa faci parte din Orchestra de Tineret a UE? "E o senzatie minunata stiindu-te un fel de mic ambasador al Romaniei!", subliniaza Popescu-Deutsch. "De asemenea, este fireste si o realizare pe plan profesional. Si aici prieteniile legate iti ofera satisfactii mari. Nu se stie niciodata daca vrei sa te duci in Finlanda de exemplu si stii ca ai un amic bun care iti va arata imprejurimile si poate dati si un concert impreuna. Sa nu uitam de profesorii si solistii alaturi de care am cantat care au fost, putin spus, extraordinari. (...)

Totodata, ritmul si intensitatea la care am lucrat a fost o avanpremiera a ceea ce inseamna viata unui muzician consacrat", completeaza tanara.

Cea mai mare realizare de pana in prezent, marturiseste ea, a fost turneul in America din primavara anului 2012, alaturi de EUYO. "Nu va puteti imagina incantarea membrilor cand am aflat ca vom interpreta in sali precum Carnegie Hall si J.F Kennedy Center for the performing arts alaturi de solisti ca Pinchas Zukerman, Yefim Bronfman si Itzhak Perlman. In total am dat 6 concerte in orasele New York, Washington, Boston, Bloomington, Chapel Hill si Evanston", precizeaza Ana Popescu-Deutsch.

Relatia cu Romania si intoarcerea acasa

"Nu sunt multi, sunt foarte multi", mentioneaza tanara. "In Academie, romanii reprezinta a treia minoritate dupa chinezi si americani si fireste ca ne-am adunat si imprietenit. Mai facem, cum le spunem noi, 'romaniuni' de sarbatorile romanesti si mai si sustinem concerte sau cantam colinde", povesteste Ana.

Din tara, ii lipsesc parintii, prietenii si muntele. "Ar vrea englezii sa aiba muntii ca ai nostri. Imi este dor de temperamentul oamenilor, de clima, de natura Romaniei. Ma intorc in vacante sau ca sa sustin recitaluri, insa mi-ar placea sa vin mai des. Cat despre traditii, multe sarbatori cum ar fi Floriile, Pastele si 1 decembrie le petrec cu alti compatrioti mancand, printre altele, si mamaliga", adauga tanara.

Ar vrea sa infiinteze un cvartet si un trio alaturi de care sa cutreiere lumea si sa aiba concerte regulate in Romania. "Imi doresc de asemenea sa dau recitaluri in care sa-mi pot interpreta si diversele mele compozitii si transcriptii. Toate acestea as vrea sa le fac avand resedinta in Romania. E o experienta extraordinara sa inveti in strainatate, insa imi e dor de tara", marturiseste romanca.

Pe tinerii din Romania care se gandesc sa isi continue studiile in strainatate ii incurajeaza "cat se poate". "Este fantastic sa poti sa te intalnesti cu oameni din toate colturile lumii, sa le observi comportamentul si sa colaborezi cu ei. Si multe dintre universitatile cele mai sus cotate se afla in strainate. Cel ce pleaca sa invete dincolo de granite va capata o independenta ce greu se dobandeste altfel, o incredere in fortele proprii si informatii la care altfel nu ar avea acces. Bafta tineri!", incheie Ana Popescu-Deutsch.

In cadrul campaniei "Elite fara granite - Ei sunt Romania", Ziare.com, in parteneriat cu Liga Studentilor Romani din Strainatate, prezinta povesti ale unor tineri romani supradotati, care au studiat sau inca studiaza in cadrul unora dintre cele mai prestigioase universitati din lume si care acum uimesc prin performante remarcabile in medicina, matematica, stiinte politice, economie, istorie, informatica sau biologie.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#romani Music Academy, #studenti romani elite, #Ana Popescu Deutsch vioara , #romani Marea Britanie