Invitatii Ziare.com Emilian Isaila: Englezii s-au speriat degeaba. De ce nu i-au cucerit romanii?

Sambata, 18 Ianuarie 2014, ora 12:13
7808 citiri
Invitatii Ziare.com Emilian Isaila: Englezii s-au speriat degeaba. De ce nu i-au cucerit romanii?

Au trecut aproape trei saptamani de cand mai multe tari din Uniunea Europeana au ridicat si ultimele restrictii pentru muncitorii romani.

Marea Britanie, Germania, Franta si Olanda sunt printre ele. In acest moment, cetatenii romani se pot angaja oriunde fara niciun fel de restrictie.

Mai multi politicieni din Marea Britanie, mai ales cei din UKIP (un fel de Romania Mare de la noi), in asociere cu tabloidele au creat o adevarata psihoza in masa pe parcursul anului trecut cu privire la faptul ca Regatul Unit va fi luat cu asalt de milioane de romani si bulgari plecati in cautarea unui loc de munca. Toata campania s-a dovedit un mare fas. Londra n-a fost luata cu asalt. Toata spaima politicienilor din cele trei mari state ale UE a fost nejustificata. Dar de ce?

In principal, campaniile media din presa engleza, dar si din cea germana si franceza, mult mai ponderate, aveau o miza politica. Ca si la noi, politicienii sau patronii de mass-media au nevoie de cate o marota cu care sa-i sperie pe oameni ca sa-si poata transmita mesajul.

Din Romania n-a plecat nimeni dupa 1 ianuarie 2014 pentru ca cei care au vrut sa plece erau deja acolo. Au trecut sapte ani de la intrarea noastra in UE si de atunci din tara au emigrat peste doua milioane de muncitori. Tintele predilecte au fost Spania si Italia. Multi si-au facut un rost, altii s-au intors acasa. Unii au plecat din nou. Dar, in mod sigur, lucratorii romani au folosit toate oportunitatile.

Si in Marea Britanie muncesc multi romani ca soferi, receptioneri, vanzatori, tamplari. Sunt multi tineri care studiaza acolo, dar e o tara grea. In Londra, unde unt cele mai multe locuri de munca, inchirierea unei locuinte costa de la 250 de lire pe luna in sus. Si transportul e foarte scump. E un oras dificil daca nu ai un job bine platit. E nevoie cam de 2.000 de lire lunar ca sa traiesti decent.

Si Germania e atragatoare, dar e si ea o tara dificila. Exista o bariera a limbii. E invatata greu de o persoana cu studii medii, iar stilul de viata ordonat si monoton accentueaza sentimentul de singuratate pentru cineva sosit din Romania.

La toate acestea se mai adauga si faptul ca, desi nu recunoastem, nivelul de trai a crescut destul de mult si aici, iar tinerii nu mai sunt dispusi sa-si ia destinul in propriile maini si sa emigreze ca sa vanda cafea la Starbucks in Londra sau Berlin, o poate face foarte bine si aici.

Au aflat de la cei care au fost plecati deja ca nicaieri nu umbla cainii cu covrigi in coada si pentru ca sa castigi ceva bani trebuie sa muncesti pe branci. De fapt, Anglia, Franta, Germania sau Olanda n-au fost luate cu asalt pentru ca n-au avut ce sa ofere lucratorilor romani.

Un casier la supermarket sau un angajat la fast-food castiga in medie 1.500 de lei pe luna, asta inseamna 350 de euro. Daca locuieste cu parintii sau are propria casa, ramane cu toti banii, daca ar lucra pe aceeasi pozitie la Paris, Berlin sau Londra, dupa ce ar plati chiria si transportul, ar ramane cu dublul sumei, dar tot n-ar reusi sa economiseasca prea mult din cauza faptului ca hrana, hainele, bautura, tigarile costa mult mai mult. Si asa se observa ca in cazul unui job prost platit, diferentele sunt mici ca sa mai determine pe cineva sa-si ia lumea in cap.

Asta nu inseamna ca romanii nu-si cauta slujbe in Uniunea Europeana, dar isi cauta unele cat mai bine platite pentru a reusi, cumva, sa stranga bani. Dar de aici si pana la plecari in masa e o cale lunga.

Daca vreti, de la 1 ianuarie, avem confirmarea ca, pentru romani, mirajul Occidentului a disparut.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#romani Marea Britanie, #restrictii munca romani , #romani Marea Britanie