Financial Times: Marea Britanie si Romania, in discutii despre beneficiile migratiei

Vineri, 05 Aprilie 2013, ora 11:04
2717 citiri
Financial Times: Marea Britanie si Romania, in discutii despre beneficiile migratiei
Foto: Arhiva

Subiectul imigrantilor romani si bulgari si impactul pe care acestia il vor avea asupra serviciilor publice din Marea Britanie, odata cu ridicarea restrictiilor privind dreptul lor de sedere, este dezbatut in continuare de presa externa.

Autoritatile britanice se afla in discutii cu cele din Romania pentru a clarifica faptul ca cetatenii UE care intra in Marea Britanie nu au un drept automat la beneficii, noteaza Financial Times.

David Lidington, ministrul pentru Europa al Marii Britanii, a confirmat faptul ca a existat o discutie la inceputul acesti luni, cand l-a vizitat pe premierul roman Victor Ponta la Bucuresti.

Intalnirea face parte dintr-o serie de masuri luate de autoritatile din Marea Britanie pentru a proteja serviciile publice de un aflux de romani si bulgari la inceputul lui 2014, cand restrictiile vor fi ridicate.

"Ultimul lucru pe care premierul Ponta si-l doreste este ca cetatenii romani sa aiba reputatia de a fi dependenti de ajutoarele sociale", a declarat David Lidington.

Acesta a adaugat ca Ponta a punctat ca este gata sa colaboreze cu ministrii britanici pentru a alunga orice perceptie potrivit careia cei care intra in Marea Britanie au "dreptul" de a utiliza sistemul de protectie sociala.

Parlamentarii conservatori si-au exprimat temerea ca sute de mii de romani si bulgari vor migra, din 2014, in Marea Britanie. Ei sunt insa contrazisi de o cercetare realizata de Institutul National de Cercetari Sociale si Economice, care indica faptul ca cetatenii Romaniei si ai Marii Britanii se vor indrepta mai degraba spre Spania, Italia sau Germania.

Totodata, puncteaza Financial Times, raportul a aratat ca "imigrantii economici, in special, sunt in general tineri si sanatosi, astfel ca nu vor avea de ce sa apeleze in numar mare la serviciile medicale".

Mai mult, documentul aminteste ca familiile noilor imigranti vor putea exercita o oarecare presiune asupra locurilor in scolile primare. In acelasi timp, insa, in raport se subliniaza ca numeroase dovezi sugereaza ca prezenta copiilor de imigranti nu a afectat performantele scolilor britanice.

Lidington a declarat ca cercetarea a justificat decizia guvernului de a nu incerca sa estimeze dimensiunea afluxului de romani si bulgari, avand in vedere multitudinea de factori care trebuie luati in considerare.

"Din punctul meu de vedere, este un raport independent si sintetizeaza foarte clar de ce nu trebuie sa facem prognoze detaliate. Dar sugereaza o serie de motive pentru care nu ar trebui sa ne panicam in legatura cu valul de imigranti", a accentuat ministrul britanic.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#romani Marea Britanie imigranti, #romani servicii sociale imigranti , #romani Marea Britanie