Huffington Post: Cum apara ambasadorul de la Londra romanii din Marea Britanie (Video)

Autor: Ana Ilie
Luni, 17 Iunie 2013, ora 11:33
4228 citiri
Huffington Post: Cum apara ambasadorul de la Londra romanii din Marea Britanie (Video)

Ambasadorul roman la Londra, Ion Jinga, explica, intr-un amplu articol, ca romanii vad in Marea Britanie un model si sunt bine integrati in aceasta tara, unde comunitatile gazda le pretuiesc contributia.

Diplomatul roman incepe povestind ca a calatorit in Scotia pentru intalniri cu membrii Guvernului local, autoritatile locale si membri ai comunitatii romane si niciunul dintre interlocutorii sai nu a mentionat asa-zisa "invazie romana" care le va lua slujbele si ii va lasa fara sevicii sociale anul viitor. Dimpotriva, spune Jinga in Huffington Post, i s-a spus ca romanii sunt bine integrati si pretuiti in comunitatile ce ii gazduiesc.

In drum spre Londra, un chelner, Paul, bine informat cu privire la Romania, despre care stie de fotbalisti, Carpati, Marea Neagra si altele, a povestit ca a avut trei colegi romani, bine integrati, priviti de ceilalti "la fel de englezi ca si mine", care insa s-au intors acasa pentru ca "le era dor de tara".

Inapoiat la Londra, diplomatul roman povesteste cum a citit in presa titluri alarmiste, vorbind despre 720.000 de romani care ar dori sa munceasca in Marea Britanie, cifra ce l-a facut sa zambeasca amintindu-si ca Migration Watch a apreciat ca doar 50.000 de romani ar urma sa vina aici sa munceasca dupa ridicarea restrictiilor pe piata muncii, la 1 ianuarie 2014.

Ambasadorul explica de ce cifra de 720.000 de romani este exagerata, fiind o interpretare eronata a unui sondaj de opinie. Jinga arata ca este drept ca tinerii romani au inceput sa vina in numar mai mare in UK pentru studii, fiind unii dintre cei mai straluciti studenti din lume, insa acestia isi platesc studiile acolo.

O alta problema legata de romani, infractionalitatea, este demontata de ambasadorul roman. Desi vagabonzii sunt considerati a fi in general romani, statisticile consiliului municipal Westminster arata ca doar 9% dintre acestia sunt romani.

Jinga il citeaza pe consilierul municipal Nickie Aiken, care a declarat pentru o publicatie londoneza, ca "nu este vorba despre romani in general, intrucat majoritatea acestora vin in Marea Britanie pentru a munci, ci despre o minoritate specifica si foarte vizibila, rromii, care strica reputatia Romaniei".

Ambasadorul demonteaza inca doua mituri perpetuate de presa britanica, anume ca romanii sunt vinovati de furturile din ATM-uri (desi doar 47 de romani au fost retinuti in aceasta chestiune in 2012 si numarul celor arestati in 2013 a scazut cu 50% in primul trimestru) si ca romanii abuzeaza de beneficiile sociale (cu toate ca presa a prezentat doi cetateni in perioada 2007-2009 si cinci pentru perioada 2007-2008).

Asadar, spune diplomatul, romanii care traiesc in Marea Britanie nu pot intelege de ce au devenit tinte intr-un joc politic si de presa. Retorica anti-europeana si predictiile inselatoare s-au combinat pentru a crea o cultura a invinovatirii ce lasa loc stereotipurilor "romanilor rai". Asta cu toate ca elita britanica a facut declaratii cu privire la contributia pozitiva a romanilor din Marea Britanie asupra economiei britanice.

Jinga incheie aratand ca romanii vad Marea Britanie nu numai drept unul din cei mai buni prieteni si parteneri din Europa, ci si ca un model de urmat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
#Jinga romani Marea Britanie, #ambasador Jinga romani , #romani Marea Britanie