Imigranti romani exploatati in Marea Britanie? Channel 4, acuzat ca a difuzat un reportaj fals

Miercuri, 21 Octombrie 2015, ora 09:23
5580 citiri
Imigranti romani exploatati in Marea Britanie? Channel 4, acuzat ca a difuzat un reportaj fals
Foto: Arhiva Ziare.com

Jurnalistii de la Channel 4 au realizat un reportaj cu camera ascunsa care, aparent, dezvaluia in ce conditii greu de imaginat lucreaza imigrantii romani in Marea Britanie, insa acum sunt acuzati ca au falsificat investigatia.

In reportajul difuzat luni, jurnalistii pretind ca apar muncitori romani care separa si ambaleaza mere, fiind angajati ai firmelor care livreaza aceste fructe unor mari supermarketuri din Marea Britanie, scrie Fresh Produce.

Deutsche Welle, despre romanii exploatati care muncesc ca sclavii in Germania

In material se spune ca muncitorii lucreaza aproape non-stop, iar in filmari se poate observa mizeria din rulotele in care sunt cazati. Romanii au dezvaluit in reportaj ca sunt foarte prost platiti si ca sunt inlocuiti cu usurinta daca nu muncesc suficient de mult.

Totusi, agentia de recrutare care i-a adus pe acesti romani la munca in Marea Britanie, Pro-Force, sustine ca reportajul respectiv nu a fost filmat in zona fermei in care lucreaza imigrantii. Reprezentantii agentiei au adaugat ca sursele Channel 4 sunt "lipsite de credibilitate" si ca jurnalistii au manipulat filmarile pentru a crea impresia pe care au dorit-o.

Stii de unde vine salata de la supermarket? De la imigrantii din Spania, tratati ca sclavii si imbolnaviti cu pesticide

Jurnalistii au prezentat reportajul ca fiind filmat in orasul Kent, la ferma, unde muncitorii romani sunt obligati sa lucreze in conditii dure. In filmare apare la un moment dat rulota in care este cazat un imigrant. Toaleta si chiuveta erau intr-o stare foarte proasta si nici alte parti ale rulotei nu aratau mai bine.

Reprezentantii Pro-Force au declarat ca firma lor se asigura ca muncitorii lucreaza in conditii optime si s-au aratat dezamagiti de falsa investigatie a Channel 4.

"Suntem foarte dezamagiti ca Channel 4 News a difuzat numeroase acuzatii in legatura cu fapte de mare gravitate, in ciuda faptului ca Pro-Force i-a pus la dispozitie multe dovezi ca acuzatiile sunt nefondate, iar sursele de informare nu sunt credibile", a spus Matt Jarrett, directorul Pro-Force.

Alegeri in Marea Britanie: Avertismentul unui deputat roman de diaspora

In schimb, un purtator de cuvant al Channel 4 a insistat ca investigatia este reala, iar reportajul a fost filmat in rulotele muncitorilor romani, in apropiere de ferma Nickle.

Acesta a avut pana acum consecinte serioase, arata Daily Mail. Mai multe lanturi de supermarketuri din Marea Britanie au demarat o investigatie asupra furnizorului de mere, unele chiar suspendand contractul cu acesta.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#romani exploatati Marea Britanie, #romani mere Marea Britanie , #romani Marea Britanie