O romanca, artist de succes in Marea Britanie: Nimic nu miroase atat de bine ca Bucurestiul in mai

Joi, 09 Mai 2013, ora 21:09
10180 citiri
O romanca, artist de succes in Marea Britanie: Nimic nu miroase atat de bine ca Bucurestiul in mai

Ileana Hunter Stancescu a pus mana, in facultate, pe un creion si asta a facut-o mai fericita decat fusese de ani buni. Acum, ea impresioneaza o lume intreaga combinand grafitul cu talent.

In 2008, s-a casatorit cu un britanic si, odata cu schimbarea numelui, Ileana a schimbat si hotarele pe care-si desfasoara activitatea, iar acum artista specializata in grafit traieste si lucreaza in Norwich, Marea Britanie.

Tara de adoptie, desi diferita de cea natala prin cultura si cutume, nu i-a pus probleme, iar Ileana nu s-a lovit de xenofobia britanicilor. La cinci ani de cand a plecat din Romania, Ileana nu a rupt legaturile cu tara natala. Sotul sau a primit o zi de nume, iar de mos Nicolae isi scoate cizmulitele, a marturisit romanca pentru Ziare.com.

Citeste si Cum traieste o romanca visul american - Intre modeling si economie

"Sunt artista in grafit, mamica unui baietel de 1 an, sotie, fotografa amatoare, colectionara de frumos, si eu insami o colectie ambulanta de anxietati si contradictii", se prezinta Ileana.

In Marea Britanie s-a mutat in 2008 si "a fost mai degraba o chestiune de necesitate decat de alegere", dezvaluie tanara.

Citeste si Povestea scriitorului roman care impresioneaza Italia: Daca unul e bou in sat e bou si in oras

"Deja eram intr-o relatie la distanta cu viitorul - pe atunci - sot, si luasem decizia de a ne muta impreuna cand ne vom termina studiile. Unul dintre noi a trebuit sa faca acest mare sacrificiu.

Nu am regretat niciodata decizia luata atunci, viata aici mi-a adus multe satisfactii, insa imi permit, uneori, luxul de a ma imagina in fostul parc '23 August' din Bucuresti, la doi pasi de casa, unde cunosc toate strazile si aleile ca pe podul palmei", ne-a spus Ileana Hunter.

In ciuda intolerantei fata de straini, propovaduita in presa britanica, Ileana nu a intampinat nicio problema in acest sens: "Fie din cauza firii lor rezervate, fie din cauza norocului meu, as minti daca as spune ca m-am lovit de xenofobie".

Citeste si Povestea unui cercetator roman la Tokio - Ce se intampla in Romania ne descurajeaza sa ne intoarcem acasa

"Nicaieri nu miroase atat de bine ca Bucurestiul in mai"

Nu a avut probleme de adaptare si duce o viata linistita in Marea Britanie. Cel mai mult, insa, ii lipsesc parintii si prietenii, apoi salata de vinete si mirosul de tei.

"In general, surprizele au fost placute. Traim intr-un orasel medieval linistit, oamenii sunt politicosi, si, daca mergi pe strada cu un aer usor confuz, ai toate sansele sa fii intrebat de un cuplu in varsta daca nu cumva te-ai ratacit si ai nevoie de ajutor.

Problema reala pentru mine este obisnuinta de a te uita in stanga si apoi in dreapta inainte de a traversa strada. Imi e imposibil sa ma dezvat de obicei si sunt absolut uluita de faptul ca inca nu m-a calcat nicio masina.

Citeste si Povestea romancei care nu da bani pe strada, dar face voluntariat in Uganda

Din Romania imi lipsesc, bineinteles, parintii si prietenii, apoi salata de vinete si mirosul de tei. Nicaieri nu miroase atat de bine ca Bucurestiul in mai", ne-a marturisit artista.

Desi pe taram britanic, tanara romanca nu a uitat de traditiile romanesti.

"Sotul meu, Douglas, a primit o zi de nume, lucru care il incanta peste poate. Scoatem cizmulitele cu totii pentru mos Nicolae si mancam si sarmale, cand vine mama mea in vizita", ne-a mai spus Ileana.

"Am pus mana pe un creion si lucrul asta m-a facut mai fericita decat fusesem de ani intregi"

Realist si minimalist, Ileana realizeaza desene doar cu ajutorul hartiei si al creionului. Uneori, ai impresia ca privesti niste fotografii, iar personaele sunt atat de reale, incat urmeaza sa prinda viata in orice clipa.

"Pasiunea pentru arta a existat in mine intotdeauna, dar vreme indelungata mi-a lipsit indrazneala de a incerca sa descopar artistul din mine.

M-am rezumat la a colectiona albume de arta uzate si a iubi tot ce e frumos, in timp ce studiile porneau intr-o directie cu totul diferita. Am urmat Psihologia si un master in Resurse Umane.

Ramane inexplicabil de ce, intr-o zi, in timpul facultatii (2006), am pus mana pe un creion si lucrul asta m-a facut mai fericita decat fusesem de ani intregi.

Exact ca atunci cand te indragostesti; nu se stie de unde a venit si de ce exact in acel moment, dar stii ca nu vei mai scapa de obsesie niciodata. Viata mea incepea sa se complice, iar desenul mi-a oferit sansa sa fiu eu insami.

Nu as fi reusit sa imi transform pasiunea in meserie fara ajutorul familiei. Le datorez totul parintilor si sotului meu, care mi-au suportat excentricitatile, desi erau, probabil, convinsi ca imi lipseste o doaga", a mai spus Ileana Hunter, pentru Ziare.com

Dupa doi ani-doi si jumatate, a inceput sa isi construiasca o reputatie, lucrarile au inceput sa se vanda, magazinul online a inceput sa fie distribuit pe diverse bloguri, iar clientii sa o recomande, povesteste artista.

"Intotdeauna am lucrat pentru mine insami; pentru a umple nevoia de a crea si a satisface criticul meu cel mai acerb. Care, a propos, nu e niciodata satisfacut si cere intotdeauna imposibilul. Perfectiunea. Intamplator, si in mod complet neasteptat, unora le plac lucrarile mele si le cumpara. Majoritatea clientilor e din Statele Unite, insa am vandut lucrari in toata lumea", explica Ileana.

Citeste si Poveste vieneza: Cum a ajuns o romanca pe prima scena muzicala a lumii

Meseria sa este, prin excelenta, solitara, asa incat viata ei arata la fel cum ar arata in Bucuresti sau in orice colt al lumii. "Adaugam ecuatiei doar vremea execrabila", subliniaza artista.

Desenele romancei se gasesc acum doar online, insa Ileana planuieste pentru perioada urmatoare o expozitie.

Citeste si Comunismul si experienta emigratiei, prin ochii unei romance stabilite in SUA

"In momentul de fata incerc sa jonglez atat proiecte personale, cat si portrete pentru diversi clienti. Planuiesc o expozitie solo in viitor, insa, deocamdata, voi expune cateva lucrari la Wymondham Arts Centre, aici in Norfolk. Expozitia se numeste 'Wistful Desire'", ne-a mai declarat romanca.

In final, am intrebat-o pe Ileana ce ii sfatuieste pe tinerii care ar vrea sa emigreze.

"Sunt cea mai nepotrivita persoana la care se poate apela pentru sfaturi practice... Sunt cea care iese din casa cu sosete de culori diferite si isi uita portofelul prin toate cafenelele", ne-a raspuns artista.

Romania are cu ce se mandri inafara granitelor. Nu sunteti curiosi sa aflati cum au reusit conationalii nostri sa razbeasca departe de casa in diverse domenii? Ziare.com va prezinta in serial povesti de succes ale romanilor de peste hotare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#romana artist Marea Britanie, #poveste Ileana Hunter artist , #romani Marea Britanie