Presa britanica, oripilata de planurile unui rrom din Romania: "Daca nu am mancare, fur!"

Autor: Ana Ilie
Luni, 14 Iulie 2014, ora 14:24
9441 citiri
Presa britanica, oripilata de planurile unui rrom din Romania: "Daca nu am mancare, fur!"

Un cetatean roman, plecat de sase luni in Marea Britanie, trimite 800 de lire sterline pe saptamana familiei ramase in Romania, bani obtinuti in principal din beneficiile sociale acordate de statul britanic.

Barbatul da o parte din bani si retelei care l-a adus in Regat si in total spera sa faca rost in acest fel de 40.000 de lire sterline pentru a-si construi o casa in Romania, cu baie, frigider si TV cu plasma.

Ion Lazar, in varsta de 36 de ani, este subiectul unui episod al seriei de reportaje Benefits Britain: Life on the Dole, realizata de Channel 5, scrie Daily Mail.

Venit din Argetoaia, in sudul Romaniei, direct la Londra, Ion Lazar a lasat in tara sotia si trei copii. Pentru Lazar, Marea Britanie e mai buna decat Romania, pentru ca i-a dat "tot". "Stiu ca e foarte foarte usor sa obtii ajutoare sociale in Anglia. Tara asta mi-a dat casa gratis. Mi-a dat bani gratis. Mi-a dat tot", spune acesta.

Publicatia citata aminteste ca Marea Britanie a devenit o destinatie populara printre rromii Europei. Numai in ultimul deceniu au ajuns aici peste 200.000, atrasi de usurinta cu care pot beneficia de ajutoare sociale.

Lazar crede ca familia sa ar avea nevoie de 40.000 de lire sterline, bani pe care ii va realiza intr-un an-doi, cat "sa-mi fac o casa buna cu trei camere, o baie, un frigider si un televizor cu plasma. Familia mea e importanta si fac orice pentru ei".

Daca nu reuseste totusi sa stranga aceasta suma de bani, are o solutie: "Daca nu am mancare, fur. Buzunarul si uneori casa daca nu este nimeni inauntru".

Pentru ca e atat de bine la Londra, lui Lazar i s-au alaturat sora, sotul ei si doi vecini. In plus, va veni aici si Alina, fata de 15 ani a romanului, alaturi de sot si gata sa dea nastere unui copil si "va ramane aici pentru ca e o tara buna".

"O sa facem bani repede si totul va fi bine. Sunt foarte fericit", spune omul.

Ca in cazul majoritatii rromilor care merg in Marea Britanie, transportul si cazarea lui Lazar au fost platite de liderul clanului de care apartine si care obtine astfel o parte din banii pe care ii primeste Lazar de la statul britanic, inclusiv alocatie pentru copiii din Romania.

Lazar munceste in acelasi timp si pentru bulibasa, adunand fier vechi. "Iau orice fel de metal gasesc pe strada pentru ca am nevoie de bani. Si daca vad ceva, ma duc la casa si bat la usa si intreb daca imi dau metalul. Daca e afara, in gradina, il iau fara sa intreb, pentru ca e afara".

Nepotul sau Romica, aflat si el in Londra, "colecteaza" biciclete de pe strada pentru fier vechi. "Iau 10-15 biciclete, le vindem si facem bani", spune acesta.

Se jeneaza rromii pentru ca primesc bani de la statul britanic? Deloc. "Unii cred ca e rau sa ai ajutoare sau asa ceva, dar eu cred ca nu e. Cred ca e foarte bine. E bine pentru mine si pentru familia mea. Nu ma intereseaza ce cred ceilalti. E viata mea, familia mea, si am noroc, na".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#rrom Romania Marea Britanie bani, #rrom Londra ajutoare sociale , #romani Marea Britanie