Romanul de la Londra care vrea sa calatoreasca in spatiu ca in Star Wars

Duminica, 07 Iunie 2015, ora 07:14
8182 citiri
Romanul de la Londra care vrea sa calatoreasca in spatiu ca in Star Wars
Foto: Arhiva personala a lui Sergiu Iliev

In copilarie, cand cineva-l intreba ce vrea sa devina cand va fi mare, Sergiu Iliev raspundea "inginer, ca tata".

Pustiul de atunci, pasionat de Star Wars, e acum student in anul trei la Imperial College din Marea Britanie. Studiaza inginerie aerospatiala si vrea sa aduca la realitate, intr-o zi, visul de a calatori in spatiu cu navete ca in celebrul film.

Sergiu povesteste, pentru Ziare.com, ca dupa ce a vazut Razboiul Stelelor si-a dat seama ca lumea pe care o stia este doar o frantura din ceea ce ar putea fi.

"Explorarea spatiului cred ca este esentiala pentru dezvoltarea omenirii si imi doresc sa contribui la descoperirea altor lumi si implicit la extinderea taramului nostru dincolo de 'margeaua albastra'", spune Sergiu.

Cum arata viata unui student roman in Olanda

La inceputul acestui an, Sergiu a fost declarat, la Gala Ligii Studentilor Romani din Strainatate, Studentul Anului din Europa. Acum e la mijlocul studiilor universitare si nu stie cu certitudine in ce directie se va orienta dupa terminarea lor: poate lucra o perioada in domeniul cercetarii aerospatiale sau ca inginer. Sau poate fi pilot.

Tanarul roman este de parere ca studiul multidisciplinar este elementul cheie al inovatiei stiintifice: "aceasta abordare multidisciplinara inceputa in perioada renascentista a starnit progresul tehnologic exponential de care beneficiem in prezent".

De la pasiune la performanta

A fost implicat in dezvoltarea ingineriei aerospatiale inca din liceu (a studiat la Liceul Teoretic "Ovidius", Constanta): a propus designul unui motor de avion supersonic de tip hibrid, a participat cu acest proiect la competitia "NASA Green Aviation", a participat si la olimpiada nationala de astrofizica, a castigat un concurs de rachetomodele organizat in colaborare cu Agentia Spatiala Romana.

De asemenea, a obtinut primul premiu la nivel international la un alt concurs NASA pentru proiectarea unei colonii spatiale.

Cel mai bun profesor din Olanda: Povestea de succes a romanului care a dus World of Warcraft la facultate

"Pe parcursul proiectelor am fost incurajat si sustinut de toti profesorii de la liceu, in special de profesorul de Fizica, dl. Maga Cristinel, fara de care nu as fi putut participa la concursul NASA. Recent, am contribuit la proiectarea sistemelor de propulsie pentru o propunere de misiune castigatoare in cadrul unui concurs de vara, sub egida ESA (European Space Agency). Am fost sponsorizat de Primaria orasului Navodari pentru a putea participa la acesta.

In cadrul Universitatii Imperial College, recent clasata printre primele 3 din lume in domeniul aerospatial, sunt membrul unei echipe pentru construirea unui model de racheta cu motor hibrid si am fost lider al altei echipe care a construit un balon de inalta altitudine. Am obtinut un '1st class degree' pe primii 2 ani (printre primii 20% din clasa). Vara trecuta am lucrat ca 'asistent de cercetator' la Imperial College, sub indrumarea profesorului meu coordonator dr. Vito Tagarielli.

In general, profesorii de la universitate mi-au devenit mentori in domeniile lor de specialitate. Ca urmare a colaborarii mele cu membrii echipei pe care o formasem in timpul stagiului cu ESA, am publicat o lucrare intr-un jurnal de stiinta (Space Weather and Space Climate Journal). Am mai colaborat si cu Agentia Spatiala a Federatiei Ruse (RosCosmos), fiind sponsorizat de City & Guilds Alumni Association sa calatoresc in Rusia pentru un stagiu de 2 saptamani.

In prezent, ma pregatesc pentru proiectul academic de grup din anul 3 si imi caut un subiect de cercetare pentru dizertatia de anul urmator cu indrumarea profesorilor de la universitate", puncteaza Sergiu.

Elite fara granite - Ei sunt Romania: Adrian Florescu, un doctor inginer in aeronautica, la Paris

Celor ce sunt cu adevarat pasionati de acest domeniu, le recomanda sa aplice in primul rand la universitatile de top din lume: MIT, Stanford, CalTech, Embry-Riddle in Statele Unite si Imperial College London, Cambridge, Surrey, Bristol University in Marea Britanie.

"Sunt multe resurse online, organizatii non-profit precum Edmundo Educativa si EdLink.ro ofera consultanta gratuita celor ce aplica in strainatate si sunt foarte utile pentru informatii si ajutor in procesul de admitere. 99% din informatiile necesare sunt disponibile online - trebuie insa sa va interesati din timp si sa aveti multa rabdare si perseverenta pentru a reusi. O alta resursa valoroasa este comunitatea studentilor romani in strainatate, cu care puteti intra in contact prin LSRS.

In opinia mea, pasiunea creeaza posibilitati si, daca va place cu adevarat ceea ce faceti, sunt sigur ca veti reusi in tot ceea ce va propuneti!", le transmite tanarul celor care vor sa faca performanta.

Viata de student strain in Marea Britanie

Uniunea studentilor de la Imperial College London face o treaba foarte buna in privinta integrarii noii promotii de studenti, precizeaza Sergiu. A locuit in caminul de studenti din campusul universitatii pentru primul an si "a fost cu adevarat o experienta extraordinara, pe care as recomanda-o tuturor noilor studenti".

"Am avut norocul sa castig o bursa pentru un alt camin de studenti privat. Nu exagerez cand spun ca am cunoscut cateva sute de alti studenti de varsta mea pe parcursul ultimilor 2 ani. Cred ca secretul acomodarii cand studiezi in orice alta tara este formarea de noi prietenii cu cei de acolo, in acelasi timp tinand legatura si cu cei de acasa desigur. In retrospectiva, nu prea am avut timp sa explorez Londra, in afara centrului, unde este si campusul universitatii mele. Asadar si acum cand ies in weekend sa explorez orasul ma simt ca un turist in unele zone. (Londra este uriasa! Este si mult diferita fata de alte orase din UK) ", adauga studentul roman.

In ceea ce priveste relatia cu profesorii de acolo, Sergiu are doar cuvinte de lauda.

"In cateva cuvinte, profesorii sunt foarte de treaba. Sunt mereu dispusi sa raspunda la intrebari in timpul cursului si la sfarsitul orei si fac tot ce pot sa ne ajute sa stapanim materia. In plus, putem sa trecem pe la biroul lor oricand sa punem intrebari scurte, iar fiecare profesor are rezervate 2 ore/saptamana de consultare cu elevii pentru intrebari si explicatii ce necesita mai mult timp.

In plus, ne ajuta mult pe plan extra-curricular, oferind sfaturi in privinta oricarui proiect (precum cel cu motorul de racheta hibrid si balonul de inalta altitudine in care am participat) si ofera recomandari pentru aplicatii la stagii de vara sau pentru joburi", marturiseste tanarul.

Nu a studiat la nicio universitate romaneasca, dar facand o comparatie cu profesorii de liceu, Sergiu spune ca, in Marea Britanie, relatia cu dascalii este mult mai putin protocolara: "nu trebuie sa ridici mana, sa stai in picioare, sa folosesti pronume de politete (eventual doar titlul Sir, Professor, Doctor). Cursul devine o conversatie a profesorului cu studentii in anumite momente esentiale si este interactiv.

Suntem incurajati sa avem o abordare critica in privinta materialelor studiate si sa ne intrebam mereu de ce lucrurile se fac asa cum se fac. Atunci cand un student exprima o neintelegere si cere o clarificare, profesorii raspund cu placere si majoritatea aloca timp (5 min/ora) special pentru asta. Argumentul suplimentar al profesorului nu ajuta doar studentul ce a adresat intrebarea, multi altii beneficiaza de raspuns".

In Marea Britanie, studentii sunt perceputi ca niste viitori colegi de catre profesori si relatia este una de colegialitate, nu clasica relatie de superior-inferior intre profesor-elev.
Sergiu Iliev

Internet gratuit pentru tarile sarace

O zi obisnuita pentru Sergiu e destul de aglomerata: in timpul saptamanii se trezeste devreme si merge la sala apoi la inot, apoi la universitate. Acum lucreaza la proiectul de sfarsit de an, intr-o echipa cu alti 20 de colegi.

"Ne intalnim de la 9 la 18. Ne ocupam de proiectarea unui avion autonom, capabil sa zboare la 20 km altitudine timp de o luna, fara a consuma combustibili fosili. Acest concept ar putea oferi Internet gratuit pentru tarile aflate in dezvoltare si ar putea reprezenta o alternativa relativ ieftina pentru a inlocui o parte din satelitii de observare a Terrei.

Seara, dupa cina, de obicei ma relaxez la un ceai cu colegii de camin, fie urmaresc ultimele actualizari ale canalelor mele favorite de YouTube, fie mai citesc. In weekend incerc sa obtin un compromis intre odihna (plimbari prin oras sau planorism pe un aerodrom apropiat) si aplicatii pentru burse si stagii de lucru", ne-a mai spus Sergiu.

Explorarea frontierelor

Unul dintre cele mai frumoase aspecte ale meseriei de astronaut, considera tanarul roman, este explorarea frontierelor ce nu au putut fi depasite de niciun alt om si "prin urmare stabilirea unui nou standard in privinta a ceea ce inseamna 'limitele umane'".

"Impingerea acestei frontiere intre posibil si imposibil cred ca reprezinta un privilegiu si o onoare deosebite. O trasatura caracteristica a acestul job este puterea de a-i inspira pe ceilalti. Asa cum o generatie a fost inspirata de primii pasi pe Luna, asa va fi inspirata o noua generatie cand vor fi facuti primii pasi pe Marte.

Cred ca in termeni mai putini abstracti, inginerii aerospatiali sunt oamenii care proiecteaza si construiesc avioane si nave spatiale. Iar pilotii si astronautii sunt cei care le conduc pe cer si prin spatiu", continua Sergiu Iliev.

Scopul lui ca inginer este literalmente sa schimbe lumea, sa joace un rol in a imbunatati tehnologia aerospatiala actuala si omenirea sa se extinda in spatiul cosmic. Sergiu se regaseste intr-un citat al lui Albert Pike: "ceea ce facem pentru noi insine moare odata cu noi, ceea ce facem pentru ceilalti si pentru lume ramane nemuritor".

"Pentru a indeplini acest scop planuiesc ca dupa universitate sa obtin licenta de Chartered Engineer si sa caut un job la o agentie spatiala (NASA sau ESA) sau o companie din industria aeronautica. Daca se va ivi oportunitatea, as dori sa ma inrolez in cadrul corpului de astronauti din Europa sau SUA. Mai mult, in viitor sper sa aduc industria aerospatiala din Romania la un nou nivel. Aceasta sarcina poate parea un vis intangibil pentru unii, insa eu cred ca odata cu pasiunea vine si posibilitatea, iar domeniul aerospatial este o profesie cu potential cu adevarat astronomic!", conchide Sergiu Iliev.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Sergiu Iliev Microsoft, #student roman Imperial College , #romani Marea Britanie