Scrisoarea unei romance catre britanici: Vreti sa plecam? Nu prea cred...

Vineri, 10 Ianuarie 2014, ora 12:47
12549 citiri
Scrisoarea unei romance catre britanici: Vreti sa plecam? Nu prea cred...
Foto: Spectator

Lorina, o romanca stabilita in Marea Britanie de cinci ani a adresat o scrisoare deschisa publicatiilor britanice Daily Mail, The Sun, Partidului Independentei Regatului Unit (UKIP) si celor ce discrimineaza romanii si imigrantii in general.

Publicata si de forumul romani.co.uk, scrisoarea a fost conceputa dupa ce femeia a citit cateva titluri din ziarele britanice aparute inainte de 1 ianuarie 2014, cand romanilor si bulgarilor li s-au ridicat restrictiile.

"In primul rand ridicarea restrictiilor nu inseamna altceva decat usurarea vietii romanilor care sunt deja in Marea Britanie. In fiecare an, orice roman stabilit aici trebuia sa treaca prin proceduri complicate si birocratice pentru obtinerea NI (National Insurance Number - n.red.), cardul galben, cardul albastru, cardul purpuriu - nu, nu inventez nimic. Ridicarea restrictiilor ii scuteste pe romani de aceste proceduri", scrie Lorina.

Romanca este revoltata de faptul ca atunci cand se vorbeste despre rromii din Marea Britanie, inevitabil acestia sunt romani.

"Un alt lucru nu il inteleg. De ce incercati sa faceti oamenii sa creada ca toti romanii care vin in Marea Britanie sunt tigani? Rromii sunt o minoritate etnica din Romania asa cum exista si in alte tari. Si Marea Britanie are tiganii ei. Nici nu vreau sa comentez articolul din Daily Mail in care s-a scris ca rromii romani imping oamenii pe scari, in Londra", mai scrie Lorina.

Romanca le reaminteste britanicilor de faptul ca studentii romani platesc taxe in Marea Britanie la fel ca ceilalti tineri, taxe platite cu bani trimisi din Romania, dar si faptul ca britanicii sunt tratati de multi medici romani, al caror profesionalism este recunoscut.

"Am fost la doctor in urma cu cateva saptamani si cand a auzit ca sunt romanca, a inceput sa-mi zica despre alti 5-6 medici romani cu care este coleg, laudandu-i. Noi, romanii, nu am venit aici pentru a va fura slujbele. Contribuim la economia Marii Britanii la fel ca si britanicii", mai scrie femeia.

Presa britanica incearca sa demonstreze ca romanii vor cere din ce in ce mai multe ajutoare sociale

"Fiecare roman are povestea lui. Unii suntem aici pentru a invata, altii pentru a invata si apoi pentru a munci, altii pentru a muncii, iar altii, din nefericire, pentru a fura. Tot Daily Mail scria ca, in ultimii patru ani, 900 de romani au fost arestati, din cei 94.000 care locuiesc in Marea Britanie (potrivit BBC). Asta inseamna ca 0,94 la suta dintre romanii de aici au comis o infractiune, in ultimii patru ani. Nu prea suna a Armageddon, nu?", adauga Lorina.

Romanca subliniaza un lucru pe care putini il stiu si pe care niciunul dintre ziarele britanice care au participat la campania anti-romani si bulgari nu l-au publicat.

"Vreti sa plecam acasa? Daca plecam din Marea Britanie definitiv, avem dreptul sa cerem restituirea tuturor taxelor platite in perioada in care am locuit si muncit legal aici. Mai vreti sa plecam? Nu prea cred...", scrie Lorina.

"Credeti ca va vom invada? Mai ganditi-va o data. Romanii au lucruri mai bune de facut. Sa crezi ca 20 de milioane de oameni se muta intr-o tara numai pentru ca pot, este un pic exagerat. Iar romanii care au vrut sa se stabileasca in Marea Britanie au facut-o pana acum", isi incheie studenta scrisoarea deschisa.

Lorina explica, in finalul epistolei, ca vrea sa devina psihoterapeut in Marea Britanie pentru a-i "trata pe jurnalistii de la Daily Mail de xenofobie".

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#scrisoare romanca britanici, #scrisoare deschisa britanici, #romani Marea Britanie , #romani Marea Britanie