Singurul executive chef roman din Anglia - bucatarul poreclit "Romanian Ramsey"

Miercuri, 17 Iulie 2013, ora 17:14
26571 citiri
Singurul executive chef roman din Anglia - bucatarul poreclit "Romanian Ramsey"

Loredan Gargalac se mandreste ca este singurul executive chef roman din Marea Britanie. De-a lungul timpului, romanul a gatit alaturi de bucatari faimosi, cu stele Michelin, si a refuzat chiar sa lucreze pentru chefi celebri in intreaga lume.

A fost distins de trei ori cu un premiu de excelenta: "AA1 Rosette Award", fiind de altfel singurul roman din Marea Britanie care, impreuna cu echipa sa, a ajuns la o asemenea performanta.

Despre Loredan, marele bucatar Raymond Blanc marturisea, in anul 2006, cand l-a intalnit pentru prima data la Henley Food Festival, ca ar fi o onoare pentru el ca romanul sa faca parte din echipa "Le Manoir aux Quat'Saisons".

Pasionat in adevaratul sens al cuvantului de arta culinara, bucatarul care poarta pe uniforma sa steagul Romaniei recunoaste ca astazi este acelasi om simplu care mananca cu pofta varza calita "ca la mama acasa".

Nu s-ar intoarce insa in tara, reprosand ca industria alimentara "este condusa de oameni care in decurs de mai bine de 20 de ani nu au fost in stare sa creeze macar o scoala de bucatari profesionisti, ci au avut grija doar de interesele personale". In ceea ce priveste reprosurile pentru bucataria romaneasca, Loredan declara, pentru Ziare.com, ca "traditionalul trebuie reinventat".

De la electronica la bucatarie

Loredan Gargalac si-a inceput cariera de bucatar la varsta de 16 ani, desi era pasionat de electronica. A inceput la Hotel Bucuresti in 1986, a fost apoi chef la ambasada comunitatii europene.

Bucatarul si-a dorit sa evolueze, asa ca a plecat in Germania, iar apoi in Anglia. Loredan a gatit cu tricolorul pe guler si uneori chiar le-a preparat englezilor propria varianta moderna de varza calita sau mici. In 2005, restaurantul la care lucra a fost desemnat cel mai bun din Marea Britanie in preparate cu fructe de mare.

Un an mai tarziu, Loredan a fost invitat la targuri de profil sa isi arate maiestria alaturi de bucatari celebri, precum Antony Warrol Thomson sau Raymond Blanc. Cel din urma i-a si oferit un post in localul sau cu doua stele Michelin. Bucatarul roman, satul sa fie subaltern, l-a refuzat politicos pe faimosul chef.

Loredan Gargalac si Raymond Blanc

Mai mult, in perioada in care lucra la Londra, l-a cucerit pe Gordon Ramsey cu o omleta gatita perfect. In plus, lui Loredan i spune si Romanian Ramsey, datorita strictetii cu care isi conduce bucataria si faptului ca nu accepta niciun compromis.

"Toate acestea au fost momente importante pentru mine, insa punctul culminant a fost castigarea pentru prima data a AA Rosette Award for Culinary Exellence 2010-2011 si respectiv castigarea pentru a doua oara a aceleiasi distinctii AA Rosette Award for Culinary Exellence", spune Loredan.

Pe 18 iunie, dupa doua zile de la aniversarea sa si la nici doua luni de la inceperea noului job la Lodore Falls Hotel, unul dintre hotelurile emblematice din Lake District, a castigat din nou AA Rosette pentru Culinary Excellence - a treia din cariera sa si prima din istoria hotelului.

Secretul unei retete reusite

In primul rand, spune Loredan, "onestitatea cu tine insuti este cheia succesului". Are un mare respect pentru ingrediente naturale: "lasa mama natura sa se exprime prin farfuria ta, caci in primul rand ea este un adevarat artist".

Bucatarul roman spune ca in gastronomie ai libertatea de a crea si de a te juca cu ingredientele pe care le folosesti. Printre calitatile unui bun profesionist, atrage atentia romanul, se afla pasiunea, imaginatia, creativitatea, dar si foarte multa munca.

Loredan Gargalac si Worrall Thompson

Motto-ul dupa care se ghideaza in cariera si a fost parte din mentalitatea sa inca de tanar bucatar este "Never Say No, Is Just A Matter Of Taste - nu spune niciodata nu, e o chestiune de gusturi", ne-a marturisit romanul.

"In comparatie cu foarte multi bucatari, nu sunt de acord cu 'da-l afara din restaurant ca eu nu-i gatesc asa ceva'. Eu intotdeuna ascult clientii, ei sunt cei mai importanti pentru mine. Asa cum ies des in restaurant si imi educ clientii sa manance anume preparate nou create, asa si eu la randul meu sunt deschis oricarei noutati, sugestii din partea acestora", puncteaza romanul.

"In viziunea mea, pentru a fi un bucatar de succes si a te mentine in top, trebuie sa te upgradezi asemenea unui computer - knowledge means power (cunoasterea inseamna putere)", adauga romanul.

In ceea ce priveste evolutia carierei sale daca ramanea in tara, Lordean subliniaza ca nu ar fi ajuns niciodata unde se afla acum. In Romania, mentioneaza el, inca nu exista mentalitatea si educatie gastronomica.

"Unii se gandesc direct la stele Michelin. In loc sa inceapa mai intai sa invete sa gateasca natural, cu produse locale, folosesc chimicale creand bucataria moleculara. Clientii nu vor asta - ei vor sa manance gustos si cat mai natural. Cu alte cuvinte, trebuie mai intai schimbata mentalitatea bucatarilor care la randul lor au datoria sa ii educe gastronomic pe clienti", adauga romanul.

Tricolorul pe uniforma - branding personal sau patriotism?

Loredan poarta, pe bluza de lucru, la piept si pe guler, tricolorul romanesc.

"Am avut parte de foarte multe ostilitati chiar si din partea unor subalterni englezi.

Apoi am vrut sa arat tuturor cine le face de mancare atunci cand ma chemau in restaurant sa ma felicite. Am vrut sa vada de unde sunt, mai ales ca romanii nu sunt foarte bine vazuti in afara tarii (...). Nu sunt neaparat un patriot infocat, insa sunt mandru ca sunt roman si sper sa bucur si alti romani care se afla pe teritoriul Marii Britanii", subliniaza romanul.

In ceea ce priveste reintoarcerea in Romania, Loredan exclude aceasta posibilitate.

"Este greu sa ma intorc, din punct de vedere financiar in primul rand, dar ar trebui sa se schimbe si mentalitatea patronilor in ceea ce priveste achizitionarea ingredientelor - ar trebui sa se modifice legislatia astfel incat sa fie facila cumpararea produselor de la tarani. Ca sa se intample ceva pe piata aceasta, ar trebui sa ne intoarcem toti cei care suntem plecati si sa ne concentram pe lansarea unui trend, ceea ce ar fi foarte greu", explica romanul.

Cei mai buni bucatari - barbatii sau femeile?

Care sunt cei mai buni bucatari? Femeile sau barbatii? Cheful spune ca, in mod sigur, barbatii.

"Barbatii sunt mai buni decat femeile in bucatarie. Motivul este unul foarte simplu: femeile stiu sa se faca frumoase, iar noi stim sa apreciem mai bine frumosul", spune, cu umor, Loredan.

Romania are cu ce se mandri in afara granitelor. Nu sunteti curiosi sa aflati cum au reusit conationalii nostri sa razbeasca departe de casa in diverse domenii? Ziare.com va prezinta in serial povesti de succes ale romanilor de peste hotare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#roman chef Anglia, #poveste bucatar roman Anglia, #Loredan Gargalac bucatar roman Anglia , #romani Marea Britanie