Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Sky News: Romanii emigreaza din cauza salariilor mici, nu a lipsei locurilor de munca

Miercuri, 16 Octombrie 2013, ora 18:01
4467 citiri
Sky News: Romanii emigreaza din cauza salariilor mici, nu a lipsei locurilor de munca

Rata somajului din Romania este mai scazuta decat cea din Marea Britanie, astfel incat nu lipsa locurilor de munca este cea care ii determina pe romani sa emigreze, ci mai degraba nivelul mic al salariilor comparativ cu cele din tarile occidentale.

Romania a aderat la Uniunea Europeana in urma cu sase ani, insa multi dintre cetatenii sai se simt tratati precum europeni de mana a doua, evitati de membrii mai bogati ai clubului, se arata intr-un material Sky News.

In plus, stereotipurile lenese, care produc confundarea romanilor cu etnicii rromi, au contribuit la temerile legate de valurile de imigranti care scufunda serviciile locale si fura locurile de munca ale vecinilor europeni.

Grupul de presiune Migration Watch UK, ai caror membri pretind ca nu sunt politici, insa sunt preocupati de nivelurile imigratiei, estimeaza ca 70.000 de oameni ar putea veni in fiecare an in Regatul Unit, din Romania si Bulgaria, in cautarea unui loc de munca, de la 1 ianuarie 2014.

Cei care cer insa mai multe controale la granite au o problema - Uniunea Europeana prevede in tratatele sale dreptul fundamental al cetatenilor la libera miscare intre statele membre.

Cu o asemenea intensa dezbatere politica ce inconjoara relaxarea restrictiilor pentru imigrantii care vor sa intre in Marea Britanie, se pune intrebarea de ce vor atatia romani sa ajunga in aceasta tara.

Problema britanicilor - navala imigrantilor; problema romanilor - plecarea talentelor

Autorul materialului, Robert Nisbet, noteaza ca, atunci cand a sosit in Bucuresti, a presupus ca problema o reprezinta somajul, ca romanii ar fi atrasi de posibilitatea unor oportunitati de munca mai mari sau de accesul la sistemul de beneficii al Marii Britanii.

Insa nu lipsa de locuri de munca din Romania cauzeaza emigratia, din moment ce rata somajului este mai mica decat in Marea Britanie, ci mai degraba suma cu care oamenii sunt platiti. Salariile sunt la circa un sfert din cele incasate de cei pe pozitii similare in Regatul Unit. Spre exemplu, un politist primeste un salariu net lunar de putin peste 250 de lire sterline, in Romania.

Asadar, in timp ce unii din Marea Britanie se agita in legatura cu implicatiile pe care le are imigratia miilor de muncitori necalificati, Guvernul roman are o preocupare diferita - plecarea celor mai stralucite talente ale sale.

Intr-un interviu acordat Sky News, ministrul Muncii, Mariana Campeanu, care a spus ca, tinerii romani sunt cei care pleaca din tara, datorita locurilor de munca mai bine platite.

"Din pacate, tinerii romani calificati sunt cei care se muta in aceste tari, deoarece vor locuri de munca mai bine platite, nu din cauza ca vor sa profite de beneficii. Avem multi oameni care studiaza in universitati de pe cuprinsul Europei si de obicei gasesc locuri de munca mai bine platite acolo. Speram ca economia romaneasca sa se imbunatateasca, astfel incat sa putem oferi salarii mai bune celor care vor sa se intoarca", a spus Mariana Campeanu.

De la aderarea la Uniunea Europeana, Romania reprezinta 8 la suta din valul de emigranti din Uniunea Europeana, pe locul doi dupa Polonia. Guvernul britanic va monitoriza insa de aproape fluxul de imigranti. Aceasta va fi cu siguranta o chestiune politica inainte de alegerile generale viitoare, mai noteaza sursa citata.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#emigrare romani Marea Britanie, #romani salarii mici, #imigranti romani Marea Britanie, #Romania imigranti Marea Britanie , #romani Marea Britanie