Studentii romani, rau platnici in Marea Britanie

Duminica, 26 Mai 2013, ora 10:54
9304 citiri
Studentii romani, rau platnici in Marea Britanie
Foto: noiromani.co.uk

Datoriile de milioane de lire sterline ale studentilor romani catre Marea Britanie, statul care le-a finantat studiile in ultimii, plaseaza tara noastra pe locul 11 in topul datornicilor din UE in aceasta privinta.

Din cele 2,7 milioane de lire sterline imprumutate de studentii romani de la statul britanic intre anii 2007 si 2012, nu a fost ramburasata 40% din suma, potrivit datelor Companiei de Imprumuturi pentru studenti, citate de Adevarul, astfel ca vor fi dati in judecata de statul britanic.

In total, in aprilie 2012, studentii romani acumulasera 68 de milioane de lire sterline in datorii.

Dintre cei 3.000 de studenti care au mers la studii in Marea Britanie in 2013, 70% au cerut imprumuturi pentru a-si achita studiile.

Guvernul britanic a acordat imprumuturi de studii in valoare totala de 191 de milioane de lire sterline, iar acum incearca sa-si recupereze banii, actionandu-i in instanta pe cei care nu restituie banii, inclusiv pe studentii romani.

"Ii cautam pe rau-platnici si nu stergem datorii decat dupa ce au trecut 25 de ani de la imprumut. Pentru studentii care au intrat la facultate anul acesta, perioada aceasta se va extinde totusi la 30 de ani.

Clientii care au facut imprumut si care au parasit Marea Britanie trebuie sa informeze compania, altfel suntem nevoiti sa deschidem ancheta si sa-i dam in cautare internationala", a precizat Kevin O'Connor, de la Departamentul pentru recuperarea datoriilor, din cadrul Compania de Imprumuturi pentru Studenti.

Dupa finalizarea studiilor, absolventii sunt obligati sa declare locul in care s-au stabilit, ca sa primeasca instiintari in legatura cu cuantumurile legate de plata datoriilor. Daca acesta nu raspunde solicitarilor, li se stabileste o rata lunara de plata, iar daca nici in cazul acesta fostii studenti nu raspund, ei pot fi dati in judecata.

"Putem sa le cerem sa ne plateasca penalitati si sa-i dam in judecata. Momentan, suntem in proces de revizuire a tuturor cazurilor de rau-platnici atat din Marea Britanie cat si din celelalte tari ale Uniunii Europene si ii vom da in judecata pe cei care nu isi platesc datoriile fata de statul britanic", a mai spus O'Connor.

Fiind cele mai scumpe din Europa, universitatile britanice atrag si foarte multi candidati care nu isi permit sa plateasca cele circa 9.000 de lire sterline pe an si care apeleaza la imprumuturi din partea statului britanic in acest scop.

Astfel, cei care sunt admisi la universitatile britanice, dar nu au bani de studii, completeaza un formular prin care solicita imprumut, cu conditia sa il ramburseze dupa finalizarea studiilor si dupa angajare, printr-un cuntum de 9% din salariu, cand ajung sa castige macar 21.000 de de lire pe an.

Daca Romania se situeaza pe locul al 11-lea in topul rusinos al datornicilor, pe primul loc se afla chiar studentii britanici, care datoreaza propriului guvern peste 26,6 milioane de lire, urmati de studentii din Cipru, cu datorii de peste 13 milioane.

Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei, acesta urmând să fie anunţat oficial drept candidat al celor două partide la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#studenti romani datorii Marea Britanie, #imprumut studii romani Anglia, #studenti romani imprumut studii, #datorii guvern britanic studenti , #romani Marea Britanie