Ziare.com

Swoboda: Imigrantii romani si bulgari, victimele xenofobilor. Britanicii exagereaza

Sambata, 28 Decembrie 2013, ora 17:52

   

Swoboda: Imigrantii romani si bulgari, victimele xenofobilor. Britanicii exagereaza
Temerile privind un eventual aflux masiv de romani si bulgari dupa ridicarea restrictiilor de pe piata muncii sunt mult exagerate si depinde de tarile membre sa faca ce pot in cadrul legislatiei lor pentru a transmite clar mesajul ca pentru a primi beneficii sociale trebuie sa muncesti mai intai, ca orice alt cetatean al statului respectiv, a declarat liderul grupului S&D din Parlamentul European (PE), Hannes Swoboda.

"Ridicarea restrictiilor face sa existe multe temeri ca vor veni mari mase de oameni. In Marea Britanie s-au avansat chiar cifre care sunt dincolo de intreaga populatie a Romaniei si Bulgariei.

Cred ca temerile sunt mult exagerate si depinde de tarile membre sa faca ce pot in cadrul legislatiei lor, al administratiei lor, pentru a spune foarte clar ca poti veni, cauta o slujba, dar ca exista conditii de a primi beneficii sociale si conditia de baza este sa muncesti mai intai, ca orice alt cetatean din statul respectiv", a declarat Hannes Swoboda pentru presa romana din Bruxelles.

El a adaugat ca, din nefericire, chestiunea a devenit mai mult una politica.

"Este o competitie, de exemplu intre conservatori si UKIP, care este mai xenofoba, care lupta pentru combaterea abuzurilor sistemului de securitate sociala si, din nefericire, romanii si bulgarii sunt victimele acestui lucru.

Dar va trebui sa aparam acest drept, care este nu numai al romanilor si bulgarilor, ci care este baza pentru o piata comuna europeana, ma refer la o piata comuna a muncii", a mai spus Swoboda.

Liderul grupului S&D a apreciat drept pozitiv faptul ca unele ziare britanice au titrat ca romanii si bulgarii sunt bineveniti pe teritoriul tarii.

"Exista ziare in care premierul britanic David Cameron trage o linie rosie intre Marea Britanie si tari ca Romania, Bulgaria, Slovacia si Polonia, si exista alte ziare. Este o dezbatere de fapt politica, uneori foarte urata. Este bine sa fie si oameni care sa spuna ca esti binevenit. Bineinteles, nimanui nu-i place sa-si paraseasca tara doar pentru distractie. Oamenii o fac pentru ca au probleme", a apreciat Swoboda.

Pe de alta parte, el a atras atentia ca Romania si Bulgaria trebuie sa foloseasca banii europeni disponibili, si in special Fondul Social European (FSE), pentru a asigura locuri de munca cetatenilor cu venituri reduse si pentru a-i integra pe romi.

"Cred ca de toate partile trebuie facut mult mai mult pentru a permite oamenilor sa locuiasca unde vor si sa fie liberi sa circule, dar nu ar trebui sa fie impinsi din tarile lor de saracie si discriminare", a mai declarat eurodeputatul austriac.

Tratatul de aderare a Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana le permite tarilor UE-25 (tarile fondatoare si cele care au aderat la UE pana la 1 ianuarie 2007) sa restrictioneze temporar accesul liber al lucratorilor din Romania si Bulgaria pe piata muncii pentru a pregati libertatea deplina de circulatie a fortei de munca in UE.

Perioada de tranzitie generala de sapte ani este impartita in trei etape (2 plus 3 plus 2 ani). Masurile tranzitorii se vor incheia in mod irevocabil la 31 decembrie 2013. In prezent, noua state din UE - Austria, Germania, Olanda, Luxemburg, Malta, Franta, Marea Britanie, Irlanda si Spania - le aplica cetatenilor romani si bulgari restrictii in materie de acces pe piata muncii.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 1018 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Si totusi, cei care ar trebui să se ingrijoreze sunt cei din Ţară,

deoarece reducerea fortei de muncă va conduce in Ţara noastră la cresterea pretului acesteia, iar drept consecintă la prăbusirea productivitătii muncii, a PIB-ului etc etc.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor