The Independent: Incetati demonizarea imigrantilor europeni - sunt buni pentru economie

Autor: Ana Ilie
Vineri, 18 Ianuarie 2013, ora 11:34
4358 citiri
The Independent: Incetati demonizarea imigrantilor europeni - sunt buni pentru economie

Demonizarea imigrantilor din noilor tari membre ale Uniunii Europene, adica romanii si bulgarii, trebuie sa inceteze in Marea Britanie. Imigrantii sunt benefici pentru economie si, oricum, impactul noilor-veniti va fi mic.

Publicatia britanica The Independent scrie, intr-un editorial publicat joi, ca partidul britanic UKIP (UK Independence Party) sperie fara rusine britanicii cu asa-zisul influx al 350.000 de romani si bulgari.

Si-a adaugat pe website un ceas care numara orele ramase pana la 1 ianuarie 2014, cand, sustine partidul, Marea Britanie va fi inundata de imigranti din noile state UE, dupa ce Marea Britanie ridica restrictiile impuse imigrantilor.

Si grupul de lobby MigrationWatch "a cules din aer o alta cifra dubioasa, spunand ca vor fi in jur de 50.000 de noi veniri in fiecare an o data cu ridicarea restrictiilor", prezicand "consecinte semnificative pentru locuinte, slujbe, scoli si spitale".

Justificarea pentru aceasta panica morala este faptul ca guvernul a gresit atat de mult cifrele ultima data, scrie sursa citata. Cand Polonia a intrat in UE, Ministerul de Interne a prezis ca maximum 13.000 de polonezi vor patrunde in Marea Britanie anual. In decurs de doi ani, sosisera, de fapt, 264.560. Profetii apocalipsei spun ca de aceatsa data lucrurile vor sta si mai rau, deoarece salariul minim in Romania si Bulgaria este jumatate fata de cel din Polonia. Imigrantii necalificati vor invada tara, luand slujbele din mainile britanicilor, continua textul.

Acesta este mitul. Impactul real, potrivit Observatorului Imigratiei de la Universitatea Oxford, va fi mult mai mic. Sunt mai multe motive. Cand Polonia si altii au patruns in UE, Marea Britanie era singurul stat mare care isi deschisese piata muncii; in 2014, toate economiile majore europene au ridicat restrictiile. Este de asteptat ca majoritatea romanilor, spre exemplu, sa se indrepte spre Italia, Spania si Franta, cu care au legaturi lingvistice si culturale si unde au deja rude.

Cei descurajati de rata ridicata a somajului printre tinerii din aceste tari se vor indrepta mai degraba spre Germania si Olanda decat Marea Britanie, scrie cotidianul britanic. In plus, bulgarii si romanii au in general cunostinte de limba engleza mai slabe decat polonezii.

In orice caz, contrar povestilor alarmiste, imigratia este buna pentru economia britanica. Multi imigranti au avut contributii uriase la societate britanica. Ei creeaza slujbe si concureaza pentru ele. Imigrantii au un dinamism anume. Deseori, fac munci de pe urma carora beneficiaza bastinasii. Muncesc in locuri vitale in serviciile publice.

Sunt in general tineri si au mai multi copii, ceea ce e un lucru bun, avand in vedere populatia imbatranita a Marii Britanii. Mediul afacerilor spune ca au etica muncii puternica si, in general, economia creste mai rapid in urma contributiei lor.

Toate acestea nu coteaza insa pentru cei care continua sa popularizeze miturile potrivit carora toti imigrantii traiesc din asistenta sociala - desi 97% dintre imigrantii cu acte in regula au slujbe full-time - sau sunt mai inclinati spre infractiuni, desi Asociatia Politistilor spune ca nivelul criminalitatii printre polonezi, slovaci, lituanieni, romani si bulgari este similara cu restul populatiei.

Criticii recurg, asadar, la confuzia dintre romani si rromi, sau la plasarea unor aluzii rasiste, scrie publicatia citata.

Daca efectul imigratiei este pozitiv, vor fi totusi, intotdeauna, unii care pierd. Politicienii, nationali si locali, trebuie sa se concentreze pe criteriile de acordare a locuintelor sociale pentru a infrange orice suspiciune ca imigrantii pot sari peste coada. Este nevoie de sprijin suplimentar pentru scoli si spitale, in zonele cu numar mare de nou-veniti, si eligibilitatea pentru ajutoarele sociale trebuie sa necesite o perioada minima de rezidenta, in vreme ce copiii care traiesc in strainatate nu ar trebui sa primeasca alocatie.

Toate trebuiesc facute in contextul sarbatoririi virtutilor imigratiei, scrie The Independent, nu demonizand noii veniti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#imigranti romani Marea Britanie, #romani Marea Britanie , #romani Marea Britanie