The Sun si Daily Mail, acuzate intr-un raport oficial ca instiga la ura si violenta

Duminica, 09 Octombrie 2016, ora 15:13
4496 citiri
The Sun si Daily Mail, acuzate intr-un raport oficial ca instiga la ura si violenta
Foto: captura The Sun

Publicatiile The Sun si Daily Mail au fost criticate intr-un raport oficial, care acuza cele doua tabloide ca alimenteaza prejudecatile rasiste si intoleranta prin publicarea unor discursuri ce instiga la ura si discriminare in Marea Britanie.

Comisia Europeana impotriva Rasismului si Intolerantei (The European Commission against Racism and Intolerance - ECRI), care tine de Consiliul Europei, a criticat cateva publicatii, mai ales ziarele tabloide, pentru folosirea unor terminologii "ofensatoare, discriminatorii si provocatoare", informeaza The Independent.

Raportul comisiei a aratat ca discursul instigator la violenta este o problema grava, inclusiv cel indreptat impotriva minoritatilor rrome si imigrantilor, alaturi de "relatarile lipsite de scrupule" impotriva comunitatii LGBT.

"In martie 2013, un cadru didactic transsexual s-a sinucis dupa ce ziarul Daily Mail a publicat un articol despre el", arata raportul.

Autorii raportului s-au referit la moartea lui Lucy Meadows, care nu a facut nicio mentiune despre intruziunea presei intr-un mesaj pe care l-a lasat apropiatilor inainte de a se sinucide, dar care s-a confruntat, potrivit Trans Media Watch, cu multe critici severe si hartuire.

Ziarul Daily Mail a publicat fotografii ale cadrului didactic inainte de tranzitie, cu titlul "Nu este numai in corpul gresit... Este in functia gresita".

Michael Singleton, cel care a prezentat verdictul investigatiei in mai 2013, a spus ca Lucy Meadows a reclamat ca a fost hartuita de fotografi care i-au "asediat" casa si scoala la care preda si a criticat modul "senzational si lasciv" in care presa a reflectat subiectul, descriindu-l drept "bigotism slab documentat".

Raportul ECRI a mai aratat ca unele articole referitoare la imigratie, terorism si criza refugiatilor au contribuit la crearea unei atmosfere ostile si la respingerea migrantilor.

ECRI a citat articolul semnat de Katie Hopkins in The Sun, in care autoarea a comparat refugiatii cu "gandaci" si a atras o reactie dura din partea Inaltului Comisar al Natiunilor Unite pentru Drepturile Omului.

Acelasi ziar a scris despre "simpatia unuia din cinci musulmani pentru jihadisti".

"ECRI indeamna mass media sa tina seama de importanta publicarii responsabile a materialelor, nu numai pentru a evita perpetuarea prejudecatilor si a informatiilor partinitoare, dar si pentru a evita posibilele daune provocate persoanelor prezentate sau grupurilor vulnerabile", a concluzionat ECRI in raport.

"ECRI considera ca, in contextul in care musulmanii se afla din ce in ce mai mult in lumina reflectoarelor ca rezultat al atacurilor teroriste recente ale ISIL in jurul lumii, alimentarea prejudecatilor la adresa musulmanilor demonstreaza o nesocotire nechibzuita nu doar pentru demnitatea majoritatii musulmanilor din Marea Britanie, dar si pentru siguranta lor", a mai aratat raportul.

De asemenea, raportul a recomandat o pregatire mai riguroasa a jurnalistilor in privinta eticii profesionale si o clauza in privinta discriminarii in Codul de Practica al Editorilor.

ECRI, principala organizatie pentru drepturile omului a Consiliului Europei, examineaza periodic toate statele membre ale Uniunii Europene si a publicat raportul dedicat Marii Britanii saptamana trecuta, oferind 23 de recomandari de schimbare.

Raportul a mai aratat ca David Cameron si Nigel Farage se numara printre politicienii si institutiile britanice acuzate ca alimenteaza xenofobia in Marea Britanie, in timp ce in aceasta tara aveau loc dezbateri despre Brexit, criza refugiatilor si terorism.

"Nu este nicio coincidenta ca violenta rasiala creste in Marea Britanie in acelasi timp in care vedem exemple de discurs instigator la ura si intoleranta in ziare, online si in randul politicienilor.

Referendumul in favoarea Brexitului pare sa fi dus la o crestere si mai mare a sentimentului impotriva strainilor, acest lucru facand si mai importanta necesitatea ca autoritatile britanice sa faca pasii recomandati de raportul nostru, cu prioritate", a spus presedintele ECRI, Christian Ahlund.

Intr-un raspuns tiparit odata cu raportul, Guvernul britanic a precizat ca a inregistrat un progres prin intermediul noului Program de coeziune a comunitatilor, planului de actiune Hate Crime si Grupului de lucru impotriva urii indreptate catre musulmani, dar a spus ca nu va da curs apelurilor de a ratifica un protocol antidiscriminare al Conventiei Europene pentru Drepturile Omului.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#The Sun Daily Mail discriminare , #romani Marea Britanie