Violator roman, lasat sa se intoarca in Marea Britanie: Deportarea ar incalca drepturile omului

Duminica, 28 Februarie 2016, ora 14:46
5855 citiri
Violator roman, lasat sa se intoarca in Marea Britanie: Deportarea ar incalca drepturile omului
Foto: Arhiva Ziare.com

Unui violator roman, expulzat din Marea Britanie, i s-a permis sa se intoarca in aceasta tara, dupa ce judecatorii din UK au stabilit ca deportarea sa contravine legislatiei Uniunii Europene si incalca drepturile omului.

Mircea Gheorghiu a fost condamnat la sase ani de inchisoare pentru viol, in tara natala, Romania, in anul 1990. Barbatul, care a recunoscut ca a comis violul dupa ce s-a imbatat la o petrecere, a stat doi ani si opt luni in spatele gratiilor, inainte de a se muta ilegal in Marea Britanie, relateaza Daily Mail.

Gheorghiu, acum in varsta de 47 de ani, a fost ulterior prins baut la volan de catre autoritatile britanice. Asa au aflat judecatorii despre trecutul sau si au decis sa il expulzeze imediat, urmand ca barbatul sa poata contesta hotararea instantei, dar din Romania.

Suspectii de infractiuni, deportati din Marea Britanie, chiar daca sunt europeni

Acum insa, doi judecatori de la un tribunal de imigrari din Marea Britanie au stabilit ca Mircea Gheorghiu se poate intoarce in UK, pentru ca infractiunile sale nu sunt suficient de grave incat sa justifice deportarea.

Magistratii au adaugat ca, in mod normal, cetatenii UE ar trebui expulzati doar dupa ce apelul depus este solutionat, altfel li se incalca libertatea de miscare si dreptul de a avea viata de familie.

Decizia judecatorilor ar putea afecta mai multe deportati programate in Marea Britanie si ar contribui la cresterea ingrijorarilor fata de faptul ca tara nu poate tine departe persoanele indezirabile.

Brexit: Cel mai recent sondaj din Marea Britanie arata o rasturnare de situatie

Mircea Gheorghiu, care a mai fost incarcerat in Romania si pentru alte infractiuni in afara de viol, a intrat ilegal in Marea Britanie in august 2002. El a locuit aici, aparent fara sa incerce sa obtina documente legale, in timp ce sotia si cei trei copii au ramas in tara natala.

In ianuarie 2007, Romania a aderat la Uniunea Europeana, asa ca barbatului i s-a permis sa munceasca legal in Marea Britanie, pentru a-si sustine familia din Romania, care intre timp, mai exact in 2014, s-a mutat alaturi de el in Londra.

Un roman din Marea Britanie a jefuit un batran de 86 de ani: Voia bani sa vina acasa

In luna ianuarie a anului 2007, Gheorghiu a fost prins la volan sub influenta bauturilor alcoolice, insa abia in 2014 au descoperit autoritatile britanice ca fusese condamnat pentru viol.

In 2015, barbatul a fost expulzat si, in timp ce se afla in Romania, s-a analizat apelul depus la decizia de deportare. Judecatorii au stabilit ca nu reprezinta un pericol suficient de mare pentru a fi deportat, asa ca barbatul s-a intors in UK.

Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#violator roman Marea Britanie, #deportat UK viol , #romani Marea Britanie