Afis electoral in Elvetia: Doi romani care dau o spargere

Duminica, 21 Decembrie 2008, ora 17:30
3517 citiri
Afis electoral in Elvetia: Doi romani care dau o spargere

Tinerii din Uniunea Democrata de Centru, partid extremist reprezentat in guvernul elvetian, vor face campanie impotriva accesului pe piata muncii al cetatenilor romani si bulgari - tema a unui referendum ce va avea loc la 8 februarie - folosindu-se de un afis care infatiseaza doi hoti romani.

Afisul care ii stigmatizeaza pe romii de origine romana aminteste de un alt episod ce a generat controverse din cauza conotatiilor rasiste si xenofobe - cel al afiselor in care imigrantii erau simbolizati de niste oi negre, remarca in editia online publicatia elvetiana Le Matin Dimanche.

Tinerii din UDC isi vor lansa in cateva zile propria campanie impotriva extinderii acordurilor privind libera circulatie pe care Elvetia le are cu UE, pentru ca acestea sa includa si Romania si Bulgaria, tari ce au aderat in 2007.

Unul dintre afise are un potential efect exploziv si prevesteste deja o polemica, scrie Le Matin Dimanche, care a reusit sa vada trei dintre afisele pregatite de organizatia de tineret.

Doua dintre ele sunt destul de "cuminti". Reprezinta un peisaj elvetian si un cadou pe care scrie "farsa si inselatorie", o caricatura ce vrea sa reprezinte pachetul legislativ aprobat de Parlament, care a decis sa supuna votului popular nu numai prelungirea acordurilor de libera circulatie dintre Elvetia si UE, dar si extinderea lor la Romania si Bulgaria.

Al treilea afis se dovedeste mai problematic, scrie saptamanalul elvetian. Caricatura infatiseaza doi cetateni romani care tocmai fug dintr-o casa cu bratele incarcate de lucruri furate.

Afisul stigmatizeaza in masura mai mare decat un altul, tot al UDC, de asemenea celebru pentru controversele iscate - cel care infatisa maini cu pielea inchisa la culoare ce atarnau deasupra unor pasapoarte elvetiene.

Afisul a fost elaborat in timpul campaniei pentru referendumul privitor la legea prin care se facilita naturalizarea in Elvetia.

Afisul cu romanii este, de asemenea, mai explicit decat cel cu oaia neagra, care a facut ca ecourile campaniei UDC pentru expulzarea infractorilor straini sa treaca de granitele Elvetiei, remarca Le Matin Dimanche.

Daca unii membri ai tineretului UDC marturisesc ca se simt stanjeniti intrucatva de caricatura ce ii stigmatizeaza pe romi, majoritatea considera ca acest afis este totusi cel mai apt sa transmita pericolul care il reprezinta extinderea liberei circulatii la romani, precizeaza Le Matin Dimanche.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#afis romani bat, #electoral Elvetia, #libera circulatie romani , #romani munca