DW: Cazurile unor romani arata cum firme germane exploateaza muncitorii temporari

Duminica, 28 Iulie 2013, ora 22:36
2888 citiri
DW: Cazurile unor romani arata cum firme germane exploateaza muncitorii temporari

Cazurile facute publice de decese legate de munca si concedieri nejustificate, ale caror victime au fost romani, scot la lumina deficientele care le permit unor firme germane sa-i exploateze pe lucratorii temporari, relateaza Deutsche Welle (DW).

Un muncitor roman a fost angajat la un abator din Germania timp de opt luni, dupa care a fost concediat, sub pretextul ca a incercat sa-i ofere un loc de munca la companie si surorii sale. Barbatul ar fi evitat agentia de recrutare intermediara, sora sa economisind astfel 800 de euro insemnand taxe pentru recomandari. La scurt timp dupa, el a primit totusi un document in germana de la abator, pe care a fost rugat sa il semneze, lucru pe care l-a facut, desi nu intelegea continutul. El a descoperit totusi mai tarziu ca fusese de acord cu propria sa demisie.

Barbatul, care nu a dorit ca numele sa-i fie dezvaluit, este unul dintre muncitorii de care se ocupa Szabolcs Sepsi din partea Federatiei Sindicale Germane (DGB). Potrivit lui Sepsi, romanul nu este nici pe departe un caz izolat. "Le spunem mereu oamenilor sa nu semneze ceva ce nu inteleg", a declarat Sepsi pentru DW. Muncitorul roman fusese angajat la abator pe baza unui contract temporar de munca.

Cum fenteaza firmele intelegerile cu sindicatele

Insa, de cand sindicatele din Germania au reusit sa obtina prin negocieri, in primavara lui 2012, o crestere a salariilor pentru lucratorii temporari, un numar tot mai mare de companii evita aceasta forma de intelegere de munca, optand in schimb pentru un tip de contract care contine conditii neaprobate de sindicate. Angajatii cu contracte temporare de munca pot fi gasiti in majoritatea sectoarelor germane de afaceri - de la retail la industria auto si inginerie mecanica. Forta de munca este formata atat din straini, cat si din germani.

Un contract de angajare temporar stipuleaza in mod normal un salariu bazat pe indeplinirea sarcinilor, si nu pe numarul de ore lucrate. Potrivit lui Christian Brunkhorst, din partea sindicatului metalurgistilor IG Metall, desi nu exista in mod fundamental nimic gresit cu acest concept, "problema este ca firmele folosesc tot mai mult contracte temporare de munca pentru a reduce standardele conditiilor de munca, pentru a slabi drepturile muncitorilor si pentru a folosi dumping-ul salarial".

Unele firme angajeaza subcontractanti care sunt platiti pe fiecare sarcina - spre exemplu, pe fiecare spatiu de depozitare incarcat. Subcontractantii evita deseori intelegerile salariale, ceea ce face ca muncitorii sa primeasca mai putini bani decat daca ar fi fost angajati direct de firma respectiva. Aspectul sigurantei este deseori ignorat, de asemenea, in astfel de intelegeri, potrivit lui Brunkhorst.

Din aceste motive, contractele temporare de munca sunt de ceva timp sub tirul criticilor. Abatoarele au fost in mod special vizate, in contextul in care "intregul sector este dezechilibrat", a spus Brunkhorst.

Moartea a doi romani, picatura care a umplut paharul

Totusi, dezbaterea a dat in clocot abia recent, in urma decesului a doi lucratori romani, de 32 si 45 de ani, in orasul Papenburg din nordul Germaniei. Ei lucrau pentru un subcontractant al santierului naval Meyer Werft, care are peste 2.500 de angajati si construieste nave de croaziera. Potrivit informatiilor aparute in publicatia germana Suddeutsche Zeitung, barbatii erau platiti cu un salariu derizoriu de doar 3,8 euro pe ora.

Dupa cateva zile de la incident, Meyer Werft a emis o carta sociala. Acest document cu caracter intern se concentreaza pe combaterea dumping-ului salarial, a discriminarii si a angajarii de minori si sustine un salariu minim de 8,5 euro pe ora. "Nu vrem sa devenim ceva ce nu suntem", a comentat Bernard Meyer, directorul santierului naval.

Un acord salarial ar urma sa fie semnat de Meyer Werft pana in septembrie, care sa reglementeze conditiile de munca ale angajatilor temporari. In acelasi timp, drepturile de participare ale asa-numitelor consilii ale angajatilor ar urma sa sporeasca in privinta contractelor temporare de munca. Acest lucru ar putea insemna ca aceste consilii ar avea puterea sa refuze angajarea unor persoane pe perioade determinate.

Roland Wolf, expert in legislatia muncii in cadrul Confederatiei Asociatiilor Angajatorilor Germani, nu este sigur ca aceasta noua abordare de la Meyer Werft va avea vreo influenta asupra altor companii.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#romani munca Germania conditii, #firme germania exploatare romani , #romani munca