Avocatul Poporului din Norvegia, clarificare in cazul Bodnariu: Nu sunt acum motive sa investigam cazul

Joi, 14 Ianuarie 2016, ora 21:12
7298 citiri
Avocatul Poporului din Norvegia, clarificare in cazul Bodnariu: Nu sunt acum motive sa investigam cazul
Foto: captura Antena 3

Ombudsman-ul (Avocatul Poporului - n.red.) din Norvegia a transmis ca acum nu sunt motive sa investigheze cazul Bodnariu, aceasta responsabilitate fiind a Guvernatorului Districtului, precizand ca parintii celor cinci copii au dreptul la un proces echitabil si la avocat platit de guvern.

Avocatul Poporului din Romania arata joi, intr-un comunicat de presa, ca a primit raspuns de la Ombudsman-ul Parlamentar pentru Administratia Publica din Regatul Norvegiei, Aage Thor Falkanger, la adresa trimisa, in 23 decembrie 2015, in cazul celor cinci copii ai familiei Bodnariu preluati de autoritatile de protectie a copilului (Barnevernet) din Norvegia.

In raspunsul transmis Avocatului Poporului, Ombudsman-ul din Norvegia arata ca poate investiga majoritatea cazurilor care au fost gestionate de autoritatile publice si in care acestea au emis decizii, insa poate controla autoritatile publice doar dupa ce acestea au gestionat un anumit caz.

"Ombudsman-ul Parlamentar pentru Administratia Publica din Regatul Norvegiei precizeaza ca 'la acest moment, nu exista motive ca noi (Ombudsman-ul Parlamentar pentru Administratia Publica din Regatul Norvegiei - n. red.) sa investigam cazul.

In calitate de supraveghetor al Serviciului de Bunastare a Copilului, aceasta este responsabilitatea Guvernatorului Districtului. O copie a mesajului dumneavoastra, precum si acest raspuns au fost transmise Guvernatorului Districtului, in Sogn og Fjordane'", arata Avocatul Poporului.

In documentul transmis Avocatului Poporului se mentioneaza ca ordinele de preluare in ingrijire a copiilor sunt emise de Comisia Districtuala de Bunastare Sociala, dar si ca parintii au dreptul la un proces echitabil, inclusiv la avocat platit de guvern, dreptul de a fi audiati si dreptul de a contesta decizia Comisiei la Tribunalul Districtual.

"Totusi, Ombudsman-ul nu poate investiga deciziile instantelor, conform articolului 4, paragraful 1, litera c) din Legea Ombudsman-ului, care precizeaza ca Ombudsman-ul nu are competenta in ceea ce priveste functiile instantelor", se mai arata in raspunsul transmis Avocatului Poporului.

Dupa raspunsul primit, Avocatul Poporului a solicitat Ombudsman-ului Norvegiei informatii suplimentare si, in limita competentelor, continuarea demersurilor necesare.

Ambasadorul Romaniei la Oslo, Adrian Gabriel Davidoiu, consulul ambasadei, Mihai Oprescu si un expert trimis din centrala MAE au avut o intalnire, marti, cu familia Bodnariu si cu avocatul acesteia, a anuntat MAE, precizand ca minorii vor putea fi vizitati de consul.

Cazul Bodnariu - O delegatie de parlamentari romani pleaca in Norvegia: Vrem sa aflam adevarul!

"Familiei Bodnariu i s-au recomandat alti doi avocati norvegieni, care s-au ocupat in trecut de cazuri similare si care pot colabora cu avocatul familiei. Din discutie a rezultat ca sesizarile privind eventuale abuzuri ale Barnevernet pot fi adresate doar de familie, prin avocat, catre institutia Fylkesmannen, care este reprezentantul autoritatilor centrale in teritoriu", a declarat Raluca Lunculescu, purtatorul de cuvant al MAE.

MAE aduce lamuriri in cazul Bodnariu - ce demersuri s-au facut (Video)

Copiii familiei romanului Marius Bodnariu, inginer IT, si sotiei sale norvegiene Ruth, asistenta medicala, au fost luati de la parinti de Serviciul de protectie a copilului din Norvegia, Barnevernet, in noiembrie 2015, dupa ce cele doua fete, cele mai mari din familie, ar fi spus ca primesc corectii fizice de la parinti.

De asemenea, parintii ar fi suspectati de indoctrinarea religioasa a copiilor. Cei cinci copii au fost plasati in trei familii-surogat, iar de curand a fost deschisa procedura adoptiei internationale pentru ei, potrivit reprezentantilor familiei.

Mii de persoane au protestat sambata la Bucuresti si in tara, dar si in fata ambasadelor Norvegiei din Statele Unite, Canada, Irlanda, Spania, Marea Britanie si Danemarca, in semn de sustinere a familiei Bodnariu.

Ambasadorul a avut miercuri discutii pe caz la Ministerul norvegian de Externe, unde a subliniat ca este vorba despre un caz social cu impact emotional si media foarte mare, a propus realizarea unei cooperari politice pentru gestionarea acestui caz si a reamintit propunerea formulata de ANPDCA privind integrarea copiilor in familia extinsa a tatalui din Romania, acest lucru fiind in interesul copiilor de a creste impreuna in mediul cultural si lingvistic familial.

Cazul Bodnariu: Autoritatile romane cer Norvegiei sa dea copiii in grija unchiului

Partea norvegiana a dat asigurari ca exista "garantii procesaule pentru parinti" si a reiterat faptul ca ancheta Barnevernet nu a pus in discutie aspecte de natura religioasa, fapt confirmat si de familie.

Miscarea Penticostala din Norvegia, prima reactie in cazul Bodnariu: Nu suntem persecutati de autoritati

Purtatorul de cuvant al MAE a mai spus ca a fost stabilita organizarea unor intalniri de lucru intre institutiile de protectie a copilului din Romania si Norvegia, pe cazuri similare. Ministerul norvegian a exprimat deschidere pentru astfel de discutii si pentru discutii cu delegatia Parlamentului Romaniei, care urmeaza sa se afle la Oslo saptamana viitoare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#Avocat popor Norvegia caz Bodnariu, #Ombudsman Norvegia caz Bodnariu, #Bodnariu copii adoptie Norvegia, #ancheta Bodnariu Norvegia , #romani Norvegia