Povestea tumultoasa a unei familii din Norvegia: Tatal nu stie cand isi va mai vedea copilul

Vineri, 22 Ianuarie 2016, ora 08:31
6246 citiri
Povestea tumultoasa a unei familii din Norvegia: Tatal nu stie cand isi va mai vedea copilul
Foto: Flickr / L.C. Nottaasen

Cazul familiei Bodnariu a creat o dezbatere aprinsa in Romania despre modul in care se implica Protectia Copilului din Norvegia (Barnevernet) in gestionarea problemelor familiilor mixte sau de imigranti din aceasta tara.

Au inceput sa iasa la lumina numeroase cazuri de familii formate si din romani, care au avut de-a face la un moment dat cu serviciile sociale norvegiene. Daca Protectia Copilului a procedat corect sau nu in aceste situatii ramane inca o chestiune controversata.

Parlamentarii romani le-au cerut "imperios" norvegienilor reanalizarea cazului Bodnariu: Suspiciuni de vicii de procedura

Cazul Bodnariu: Consultari intre agentiile pentru protectia copilului din Romania si Norvegia

Digi 24 a prezentat cazul unei alte familii din Norvegia care a interactionat cu autoritatile din aceasta tara. Familia s-a destramat la cativa ani dupa nasterea fetitei, Hanna Victoria, dupa ce tatal roman, Andi Davidescu, si mama norvegiana, Kjersti Beth, au decis sa divorteze.

Divortul s-a pronuntat in septembrie 2004, cand Hanna avea doar trei ani. Initial, mama obtinuse custodia fetitei, insa Barnevernet a decis sa plaseze copilul intr-o alta familie. Diferenta aici este ca Protectia Copilului a intrat pe fir la solicitarea tatalui.

"Totul a inceput in 2004-2005, cand am avut motive serioase de ingrijorare fata de modul in care mama fetitei mele, de care eram divortat, se ingrijea de copil. Crezand naiv in buna-credinta a Barnevernet, am contactat filiala din Klepp, pe raza careia locuia mama, si le-am expus ingrijorarile mele", a povestit Andi Davidescu.

Angajatii institutiei norvegieni au verificat ce face fetita de dimineata pana seara si cum este ingrijita, dar l-au avut in vizor si pe tata, care a fost vizitat de un psiholog.

"A constatat ca as avea tulburari de comportament pentru ca vorbeam prea mult", a spus acesta, adaugand ca la inceput inspectorii Barnevernet "se afisau ca niste salvatori neutri, care nu tin partea nici unui parinte".

Tatal a obtinut custodia, insa apoi a pierdut-o

Intre timp, tatal a cerut custodia fetitei, pe care a obtinut-o in octombrie 2006. Barbatul crede ca a castigat copilul pentru ca, in acel moment, mama era stabilita de mai multe luni in Grecia. Practic, ea isi abandonase copilul.

Un nou caz Bodnariu in Norvegia: Au castigat in instanta, dar nu si-au primit copiii nici dupa un an

"Mama face insa recurs in termenul legal de la aflarea sentintei si e fixata urmatoarea sedinta, pentru iunie 2007. Fosta sotie se intoarce din Grecia prin februarie-martie 2007 si, surpriza, castiga recursul", a povestit Davidescu.

Tatal a atacat si el decizia judecatorilor si i-a cerut fostei sotii sa ii inapoieze fiica pana la solutionarea definitiva a dosarului.

"Refuza, motivand ca nu voi primi raspuns favorabil la cerere si copilul se va muta oricum la ea", a spus el.

Dupa ce s-a intors din Grecia, mama si-a schimbat domiciliul, iar cazul Hannei Victoria a ajuns la Barnevernet Forsand, care a decis plasarea fetitei intr-o familie surogat.

"La solicitarile acestora, mama a refuzat orice colaborare, ceea ce a dus la inflamarea relatiei dintre aceasta si filialala Protectiei Copilului din Forsand, iar in februarie 2008 au intocmit un raport de ridicare a custodiei mamei si plasarea Hannei intr-o familie surogat", a relatat Andi Davidescu.

In momentul respectiv, fetita fiind inca la mama, parintii aveau o intelegere ca tatal sa isi vada copilul cu regularitate, pana cand o decizie definitiva avea sa stabileasca plasarea Hannei in alta familie si in ce mod se vor desfasura vizitele.

S-au refugiat in Romania

"Aveam planificata vacanta de iarna. M-am intalnit cu fetita si, imediat, cum s-a urcat in masina a spus ca nu mai vrea inapoi la mama ei. Aceasta a fost clipa care a declansat luarea deciziei de a ne 'refugia' in Romania", a povestit tatal.

Cei doi au intrat in tara pe la vama Nadlac, in februarie 2008. Hanna era ascunsa printre bagaje, iar tatal le-a spus vamesilor ca este singur in masina. Cand a ajuns acasa, Davidescu a sunat-o pe fosta sotie si i-a spus ca el si fata nu se mai intorc in Norvegia.

"La vreo doua saptamani, am aflat de pe Internet ca mama copilei a facut plangere la Politie si ca a mediatizat situatia in ziarele locale, acuzandu-ma de rapire. Atunci, am luat legatura cu Politia din localitatea Stavanger si le-am expus situatia, plus numar de telefon si adresa la care pot fi contactat.

Ulterior am aflat ca au fost intreprinse investigatii discrete conduse de Politia Dambovita si/sau Politia Moreni, deoarece mama copilului denaturase voit toata situatia si afirmase, printre altele, cum ca as fi extrem de periculos si ca as fi afirmat ca sunt in stare sa ucid copilul daca m-as simti incoltit", a explicat romanul.

Davidescu sustine ca la acel moment avea un job, fetita mergea la gradinita, iar mama lui il ajuta cu ingrijirea copilului.

"La acel moment, Hanna Victoria era un copil peste medie, avea multe prietene, vorbea perfect romana si norvegiana. Totul avea sa se naruie pe 18 iunie 2008, cand mama sa a venit din Norvegia impreuna cu fiica ei mai mare si cu un cuplu, cu gandul de a rapi copilul, ceea ce au si facut. Au intrat in curte si au luat-o pe Hanna cu forta, brutalizand si speriind copilul", a aratat barbatul.

Andi Davidescu s-a dus si el in Norvegia, pentru a-si vedea copilul, fiind arestat in octombrie 2008.

Un roman sta dupa gratii in Norvegia, acuzat ca si-a rapit fetita

Intre timp, o instanta a decis definitiv ca fetita sa fie incredintata unei familii surogat.

"Barnevernet Forsand a venit intr-o zi la scoala si a vrut sa ia copilul cu forta. Deoarece era profesoara la aceeasi unitate, mama Hannei a reusit sa scoata fata de la ore si sa fuga de Protectia Copilului, a ajuns chiar pana la Oslo. S-a cazat la fostul ei sot, iar acolo au venit politistii, care au luat copilul cu forta si l-au plasat intr-un orfelinat pentru cateva zile, pana cand au venit cei de la Protectia Copilului Forsand sa o ia si sa o dea in plasament. Initial, a fost la o familie straina, in final a ajuns la familia unei matusi a fostei mele sotii. In aceasta perioada, eu eram incarcerat la inchisoarea Ana din Naerbo", si-a amintit Davidescu.

Vizite in inchisoare

Barbatul a fost vizitat de fiica sa in inchisoare, ea fiind insotita de asistentii sociali ai Barnevernet. "Hanna a venit la mine de doua ori in doua luni. Am considerat, insa, ca experienta asta e prea dureroasa pentru copil si am cerut oprirea vizitelor", a spus el.

Dupa ce si-a ispasit pedeapsa, Davidescu a incercat sa ramana cat mai implicat in viata Hannei, insa Protectia Copilului ar fi fost reticenta.

"De la un moment dat, fata nu mai stia nici romaneste. Pentru intalnirile pe care le aveam cu ea, la care participau si angajati ai Barnevernet, eu am facut apel in instanta, cerand dreptul fundamental al unui cetatean roman de a fi lasat sa vorbeasca romaneste. Solicitarea a fost refuzata timp de trei ani, pana cand, in sfarsit, un judecator a dispus ca putem vorbi in limba romana si ca este datoria celor de la Barnevernet sa-si angajeze un translator daca vor sa inteleaga despre ce vorbim. Insa tot nu am fost lasati, iar Barnevernet ne-a amenintat ca ne vor suspenda vizitele daca voi chinui copilul sa vorbeasca o limba pe care deja a uitat-o", a povestit barbatul.

Acesta s-a adresat si Ambasadei Romaniei la Oslo si a cerut ajutor, insa fara succes.

"Acum, spre marea mea dezamagire, fetita nu mai stie romaneste, Barnevernet m-a folosit, m-a manipulat ca pe o marioneta si apoi s-a descotorosit de mine fara scrupule. Din cauza lor, fata mea nu mai stie romaneste, nu a mai avut niciun contact cu familia sa din Romania", a spus el.

In prezent, tatal are interdictie de a-si mai vedea sau contacta fetita, existand o sentinta in acest sens din octombrie 2012. Totusi, Davidescu si-a mai vazut fata de doua ori de atunci, cu acceptul Barnevernet, in iulie 2013 si noiembrie 2015.

Asistentii sociali s-au aratat multumiti de intalniri, dar cu cateva exceptii. "A fost un lucru pozitiv faptul ca ati adus cadouri pentru fiica dvs., dar si pentru fratii ei din familia adoptiva! Prima parte a intalnirii a decurs, prin urmare, cel mai bine, insa in ultima parte au fost destule actiuni care pe viitor ar trebui evitate (ciupitul obrazului, statul pe genunchi al copilului, efectuarea de fotografii, etc.) ", se arata intr-o scrisoare trimisa lui Davidescu dupa prima vizita.

Dupa ce barbatul a cerut sa isi poata vedea fiica fara supraveghere, Protectia Copilului i-a raspuns ca fata nu este sigura daca isi doreste asta.

"Ea a perceput ca a fost bine cu supraveghere si ca tatal ei s-a comportat frumos. Daca ea va simti ca va fi bine sa aiba intalniri fara supraveghere, doreste atunci inca o intalnire fara supraveghere, de proba, sa vada daca in continuare merge bine. Ea nu doreste o intelegere permanenta privind aceste intalniri. Ea crede ca asta ar fi nenatural. Ea este nesigura in ceea ce priveste cat de des vrea sa-si intalneasca tatal", se precizeaza in documentul citat.

Acum, Andi Davidescu nu stie daca si cand isi va vedea fiica din nou.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Andi Davidescu copil Norvegia, #familie copil Norvegia, #copii Bodnariu , #romani Norvegia